V 12. kole Primera Division prehral Real Madrid na domácom Santiago Bernabeu proti nekonečnému rivalovi FC Barcelona 0:4 (0:2). Góly pre Kataláncov dosiahli Luis Suarez (11.), Neymar (39.) v 1. polčase a Andres Iniesta (53.) ako i znova Suarez (75.). Isco musel predčasne pod sprchy s červenou kartou ( 84.).

Pred 80.000 divákmi na Santiago Bernabeu dosiahol skoré vedenie Luis Suarez (11.). Neymar (39.) po úžasnej spolupráci Andresa Iniestu skóroval (ofsajd?) ešte v 1. polčase na 2:0.

Iniesta (53.) sám vsietil na 3:0, skôr ako znova Suarez (75.) vystavil konečný účet Realu, ktorý tým obdržal skutočnú katastrofu. Perfektnou ju spravil Isco (84.) ktorý po faule zo zúfalstva videl červenú za hrubý faul na Neymara.

Film zo zápasu:

Pred začiatkom: Real vyšiel z kabíny bez prekvapení v najlepšej zostave so všetkými hviezdami. V porovnaní s porážkou 2:3 proti Seville sú novými v zostave Benzema, James, Varane, Danilo a Marcelo, čím sú Isco, Casemiro, Pepe, Carvajal a Nacho na lavičke. Po prvýkrát v histórii Clasica vybehlo jedno z mužstiev s desiatimi ne–Španielmi!

Barcelona necháva otvoreným nasadenie Messiho. Argentínčan je fit, nie je ale v štartovnej jedenástke. Tým sú v teame Barcy oproti zápasu s Villarealom ( 3:0 ) len dve zmeny. Namiesto Mathieuho je Mascherano, za Munira hrá Rakitic ako štvrtý hráč stredu ihriska.

Minúty filmu:

7.: Prvá veľká možnosť Barcy. Alba na Suareza ktorý na jeden dotyk dáva Neymarovi. Z hranice šestnástky Neymar netriafa, Brazílčan stratil rovnováhu pri streľbe.

9.: Madrid po dlhom odkope. Ronaldovi neuškodila Mascheranova vkĺzačka, centruje pri zemi do stredu, neexistuje však príjemca lopty.

11., 0:1, Suarez : Barca dobre kombinuje, lopta beží cez 10 (!!!) rôznych hráčov. Roberto vidí dieru v obrane a štartuje krížom cez stred ihriska. Nahráva Suarezovi, ktorý sa dosť voľný v šestnástke nedá dlho prosiť a pravým vonkajškom triafa do vzdialeného rohu brány Realu.

27.: Mascherano musí zranený z ihriska, Argentínčan je nahradený Mathieum. Vyzerá to na zranenie kolena, na lavičku však dôjde po vlastných.

39., 0:2, Neymar : Iniesta dribluje sám s obranou súpera a prestrčí na Neymara. Brazílčan zakončuje z ľavej strany ľavou, Navas ešte iahne na loptu, nedokáže však zabrániť 2. gólu Barcy. Predtým stál strelec gólu „o chlp“ v ofsajde (?).

45.: Huiuiuiui! Neymar a Suarez čarujú na najmenšom priestore dvojitou narážačkou až do šestnástky, Brazílčan zahrá krížny pas a jeho krajan Marcelo zachraňuje leteckým výkonom hlavou na čiare, následná strela Rakitiča je zrazená až medzi divákov.

47.: Marcelo uniká po ľavej strane cez vkĺzačkou brániacich Alvesa, Piqueho und Mathieuho, zabudne však nahrať pred bránu. Jeho strela triafa bočnú sieť Brava.

49.: Madrid ožíva. Najprv skúša James pozornosť Brava strelou z dištancu, potom prichádza delovka Balea po rohu.

52.: Ramos „orie ako pluhom“ pred vlastnou šestnástkou krížom cez rady blaugrana. Trestný kop triafa Neymar do ľavého rohu – Navas s bezchybným zákrokom.

53.: 0:3, Iniesta: Barcelona hrá bez tlaku súpera až na šestnástku Realu. Neymar prenecháva pätičkou nabiehajúcemu Iniestovi, ktorý z 18 metrov chladnokrvne skóruje.

57.: Bude ešte horšie! Prichádza Lionel Messi.

68.: Úžasný zákrok Brava proti Ronaldovi. Čiľan v súboji 1:1 stačí vystrieť ruky a zabrániť gólu po nahrávke Isca.

75.: 0:4, Suarez: Alves a Messi kombinujú v pravom polo-priestor, prudká lopta nájde Albu na pozícii „desiatky“ (!). Ľavý obranca len priťukne a posiela tým voľného Suareza priamo na brankára. Takýto útočník si šancu prirodzene nedá vziať!

81.: Ďalšia úchvatná paráda od Brava. Benzema preskakuje Piqueho pri centri, nájde ale svojho majstra v brankárovi Bravovi.

84.: Pred chvíľou striedajúci Isco sa už zase ide sprchovať. Madridčan skosí Neymara najmä zo zúfalstva a vidí priamo červenú.

89.: Bravo! Ronaldo hlavičkuje, toto sa vlastne NEDÁ CHYTIŤ, no Bravo je rozchytaný. Neuveriteľný zákrok.

Facit – zhrnutie (bez časti zhrnutia prebratého z www.spielverlagerung.de (pozn. prekladateľa) uvedenej už v dnešnom technickom rozbore): zaslúžené víťazstvo FC Barcelona, ktorá mala Madrid na Bernabeu po dlhý čas absolútne v hrsti. Madrid mal síce šance, bol však zúfalý z brankára Brava v bráne hostí.

Hviezda zápasu: Veľmi, veľmi ťažká voľba: Suarez dal 2 góly, Neymar ukázal opakovanie svoju extratriedu, Iniesta dostal pri svojom vystriedaní dokonca Standing Ovations. Bravo sa viackrát ukázal v ohromnom svetle. Tým možno tá najmenej viditeľné rozhodnutie: Sergio Busquets ťahal brilantne za nitky v strede ihriska, udával tempo, zahrával vynikajúce pasy a mal (akosi) svoje nohy v hre pred každým gólom. K tomu defenzívne s enormnou prezenciou – vpravo, vľavo i v strede.

Flop = záporná stránka zápasu: Celkove vôbec nie dobrý výkon „kráľovských“. Karim Benzema bol na prednom fronte úplne stratený, temer sa nepodieľal na defenzíve a mával rukami po temer každej stratenej lopte so sklamanou „rečou tela“.

Rozhodca: Nominácia Davida Fernandeza Borbalána ako rozhodcu Clasica sa postarala už pred zápasom o dostatok diskusií. Celkove tiež žiadny dobrý výkon rozhodcu v ťažkom zápase. Pri 2:0 ho nechal „v štichu“ asistent, potom ukázal Alvesovi žltú za úder lakťom Ronalda (!!) a mal v 67´pískať penaltu za ruku Piqueho. Červená Iscovi bola O. K.

Na záver si dovoľuje prekladateľ ešte 1 komentár z diskusie k článku:

Franz vor 17 Stunden

„KEINE Verteidigung der Welt kann den MSN Sturm halten. KEINE !!!“

Preklad: ŽIADNA obrana na svete nedokáže zastaviť útok MSN.ŽIADNA!!!

zdroj: www.de.sports.yahoo.com/news/primera-division-4-0-machtdemonstration-191454887.html
výber, preklad a úprava: Peter

DavidP

top komentár
64
2015-11-22 22:15:30

Já nesouhlasím s hodnocením rozhodčího, při gólu Neymara se o offside nejednalo, žlutá pro Alvese naprosto poprávu, udělal výborný taktický faul a toho ohnání se Ronalda loktem si bylo těžké všimnout. Pokud by za tuto ruku co dal Pique pískl penaltu tak to by byla teprve chyba, ruka byla přilepená k tělu, nevykonávala pohyb k míči a nebyl zde ani úmysl jí hrát. Jako chybu bych spíše posoudil nezapískání penalty za faul na Suáreze, ta byla naprosto evidentní. Shrnul bych to tak, že to bylo ze strany rozhodčího jedno z nejpovedenějších El Clasic za poslední roky.

Rasto

21
2015-11-22 22:17:43

Pri druhom gole ofsajd nebol, penalta sa mala kopat aj po faule Ramosa na Suareza, Ramos mal skoncit davno pred koncom s dvomi zltymi a teda cervenou, Ronaldo za laket min. zlta.

Rasto

18
2015-11-22 22:20:57

Ale suhlasim s DavidomP, ze za posledne roky jeden z lepsich vykonov rozhodcu v EC.

Rick

-20
2015-11-22 22:35:17

Ta posledna veta znie skor povysenecky ako pravdivo - MSN je sice kvalitny utok, ale nie je nemozne ho zastavit (Celta, Bilbao alebo pred rokom Real).

tomessi

13
2015-11-22 23:45:39

Vela tych "zastaveni" nemas, takze ta veta je pravdiva...

IronGuru

4
2015-11-23 06:48:43

tak je to pravda kedze aj ked sme prehrali tak niekto z MSN skorovali stale..aj v Celte Neyo,doma proti Bilbau Messi,v lige v Bilbau Suarez..a proti Realu v min. sezone na Bernabeu Ney a doma Suarez..este nieco?

tomessi

17
2015-11-22 23:43:10

Tretina sezony la ligy za nami, po najtazsich superoch na ich stadionoch, radost pozerat na tabulku... Visca el Barca

matryx68

3
2015-11-23 07:55:42

Zaujímalo by ma, ako sa Franz dopracoval k ofsajdu pri druhom góle. Nikto, ešte raz, nikto na svete ten gól nespochybnil, iba Franz. ten chlp asi videl len on. čo sa týka rozhodcu, myslím, že pískal dobre. nepískal pre nikoho.

Dr-QQ

2
2015-11-23 08:32:31

K rozhodcom:
Čiaroví boli takmer bezchybní, až na nejaké auty.
Hlavný oprávnene udelil žlté karty Ramosovi, Jamesovi a Carvajalovi a tiež červenú kartu Iscovi na jednej strane a žlté Busquetsovi a možno aj Alvesovi na strane druhej.
Prehliadol však dva hrubé fauly na žltú kartu Ramosa na Suáreza aj na Alvesa, Jamesovi na Mascherana, Baleovi na Albu, Modričovi na Rakitiča, ale najmä nedal Ronaldovi červenú za faul lakťom do hlavy Alvesa.
Ďalej nepískol dve penalty, jednu Ramosovi za faul na Suáreza a druhú za ruku Piquého.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.