Súčasná ligová jednotka v bráne. Výborný brankár s triezvym úsudkom a ešte lepšími zákrokmi. Istota vzadu, ktorú Barcelona potrebuje. Rozvážny a navyše výborný v hre s loptou na kopačkách – to je to, čo brankára blaugranas musí reprezentovať. A to všetko možno nájsť v jednej osobe. Predstavujeme vám Claudia Brava!

Claudio Bravo prišiel do FC Barcelona v lete 2014 z Realu Sociedad. Narodil sa trinásteho apríla 1983 v malom meste Viluco de Buin, ktoré sa nachádza v metropolitnej oblasti Santiaga v Čile. Futbal začal hrať už v mladom veku, najprv ako útočník, neskôr ako obranca, až sa nakoniec presunul do brány. A spravil veľmi dobre!

Bravo začal trénovať v mládežníckom tíme Colo-colo vo veku jedenástich rokov. Keď bol v skupine kadetov, požiadal o to, aby ho dali do brány a odvtedy už túto pozíciu neopustil. Takmer sa tak totiž stalo kvôli jeho problémom s rastom, ale nakoniec sa mu v klube v bráne darilo veľmi dobre. V roku 2002, v dobe, keď mal len 19 rokov, zažil svoj debut v prvom tíme Colo-colo v čilskej lige. V roku 2006 vyhral s tímom Aperturu, čo mu otvorilo dvere do Španielska, kde prestúpil do Realu Sociedad. Svoj debut v La Lige si odkrútil 22. 10. 2006 proti Mallorce – gól nedostal a zápas sa skončil 0-0.

Do San Sebastiánu prišiel ako hráč s veľkým potenciálom, čo aj potvrdil zapísaním sa medzi najlepších brankárov histórie Realu Sociedad. Po ôsmych rokoch v klube sa stal lídrom tímu. Faktom je, že je v poradí cudzincov, ktorý odohrali za tento baskický najviac zápasov, je Claudio Bravo na druhom mieste. Bravo zažil v San Sebastiáne úspechy aj pády – prešiel si v klube ťažkými časmi, keď bol pri zostupe klubu do druhej ligy alebo v roku 2007, keď stratil svoju pozíciu jednotky a do diania v zápasoch nezasiahol. Boli však aj svetlé momenty a to napr. kvalifikácia do Ligy Majstrov v sezóne 2012/13, či Zamorova cena v Segunda División.

V Čile má prezívku „Condor Chico“ ako odkaz na známeho brankára Roberta „Condora“ Rojasa, keďže Claudio Bravo je kapitánom čilského národného tímu. Jeho správanie na ihrisku je rovnaké ako mimo neho, ukážka skutočného vedenia pre spoluhráčov. Bol jediným hráčom, ktorý sa zúčastnil každého zápasu v kvalifikácií na Majstrovstvá sveta 2010 v Južnej Afrike. Navyše bol brankárskou jednotkou pre všetky zápasy tohto turnaja. V lete roku 2014 pomohol svojmu tímu dosiahnuť osemfinále na Majstrovstvách sveta v Brazílii.

Svoj oficiálny debut za Barcu odchytal 24. 8. 2014 v La Lige proti Elche. Zápas sa skončil víťazstvom blaugranas so skóre 3-0. Bravo bol túto sezónu jednoznačnou jednotkou v La Lige, veď odohral 37 z 38 zápasov a vyhral Zamorovu cenu s len devätnástimi inkasovanými gólmi. Čilsky brankár ukončil sezónu s pôsobivým priemerom 0,51 gólu na zápas, čo je tretí výsledok v lige.

Claudio Bravo, vysoký 184 centimetrov, je známy svojou hrou vo vzduchu. Bravo je triezvo uvažujúci, svižný a skúsený hráč. V bráne má fantastické reflexy a istotu prenáša aj na obranu pred ním. Navyše, je veľmi dobrý s loptou na kopačkách.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.