Dani Alves patrí k najsilnejším a najintenzívnejším pravým bekom sveta, ktorý je navyše schopný pokryť na ihrisku obrovský priestor. Do Barcelony prišiel v lete 2008 ako 25-ročný po tom, čo strávil 6 sezón v FC Sevilla.

Narodil sa 6. mája 1983 v Juazeiro v Brazílii a svoje prvé futbalové kroky spravil v lokálnom tíme Esport Clube Bahia. Hráč sa rýchlo vyvíjal a mal iba 18 rokov, keď si zahral svoj prvý ostrý zápas v brazílskej Serie A. Zaujímavosťou je, že to bolo pod vedením bývalého hráča Barcy, Evarista de Macedo.

Bahía v ten deň porazila Paraná 3-0 a Alves svojím výkonom očaril. Vypýtal si faul v pokutovom území súpera, pridal asistenciu a zrazu bolo počuť fanúšikov, ako skandujú jeho meno.

Prvý titul pre Alvesa bolo víťazstvo v pohári Bahia v roku 2001, na ktoré potom nadviazali titulmi zo Severovýchodného poháru z rokov 2001 a 2002. Svojimi výkonmi si vyslúžil pozvánku do brazílskej reprezentácie do 20 rokov v januári 2003. Sevilla ho v tom momente už sledovala a následne aj dotiahla na hosťovanie.

Na hosťovaní Alves presvedčil a Sevilla ho napokon aj kúpila. Na konci roka 2003 dokonca Alves poráža na MS do 20 vo finále Iniestove Španielsko. Dani získava ocenenie pre najlepšieho krajného obrancu turnaja.

V sezóne 2003/04 odohral za Sevillu 29 zápasov a výrazne prispel k úspechu na európskej pohárovej úrovni.

V ročníku 2005/2006 bol Alves už kľúčovým mužom Seville a vyhráva s ňou Pohár UEFA. V superpohári následne v Monaku poráža Sevilla Barcu. V tomto momente si ho pravdepodobne Blaugrana aj detailnejšie všimli.

Klubová sezóna 2006/2007 je pre Alvesa do toho momentu najúspešnejšia. Sevilla obhajuje Pohár UEFA, vyhráva Superpohár UEFA a tiež aj Copa del Rey.

Rok pred jeho prestupom na Camp Nou je už Alves druhým najvyťaženejším hráčom Seville. V lige odohral 33 zápasov a prvýkrát nakukol aj do Ligy Majstrov.

K Blaugranas sa už pripája ako jeden z najlepších pravých obrancov vôbec. Hneď vo svojej sezóne je súčasťou tímu, ktorý vyhráva treble. Brazílčan je pomerne stálou súčasťou základnej jedenástky FCB a vynechá iba pár zápasov. Určite ho však veľmi mrzí, že jedným z nich je aj finálový zápas Ligy Majstrov v Ríme. 54 odohraných zápasov a 5 vsietených gólov hneď v prvej sezóne je veľmi dobrou vizitkou pre Daniho.

Aj napriek problémom so zraneniami bol i ďalšiu sezónu voľbou číslo jedna na post pravého obrancu. Odohral 29 zápasov, dal 3 góly, vyhral titul v La Lige a bol druhýkrát za sebou súčasťou najelepšej jedenástky roka podľa UEFA.

V nasledujúcej sezóne dokázal s tímom vyhrať Superpohár v Španielsku, ligu i Champions League. Tentokrát už vo finále nechýba a v tú istú sezónu s tímom predlžil svoj kontrakt do roku 2015.

Jeho štvrtá sezóna na Camp Nou bola tiež veľmi úspešná. Barca aj vďaka nemu vyhrala Európsky aj Španielsky superpohár a aj Copa del Rey. Alves zaznamenal 52 štartov v šiestich rozličných súťažiach a dal tri góly.

Väčšinu začiatku sezóny 2012/2013 bol zranený, no vrátil sa a bol dôležitou súčasťou 100 bodového víťazného tímu Tita Vilanovu. Za celý ročník odohral 30 zápasov.

V sezóne 2013/2014 odohral 42 zápasov a v apríli 2014 sa dostal na druhé miesto medzi cudzincami v počte zápasov za Barcu. Mal ich v tom momente 293, pričom viac ich mal už iba Leo Messi.

Siedma sezóna za Barcu znamenala pre Alvesa 48 zápasov, treble a ďalšie predlženie kontraktu. Pod Luisom Enriquem začal tento pravý bek prežívať renesanciu.

Alves debutoval v oficiálnom zápase za Barcu 31. augusta v roku 2008 proti Numancii. Blaugranas ťahali v zápase za kratší koniec a prehrali 1-0.

Alves je aj napriek svojim 173 cm veľmi silným hráčom. Dokáže pokryť veľký priestor a pohybovať sa po celej dlžke ihriska. Je veľmi platným hráčom tak smerom dopredu, ako aj smerom dozadu. Povestná je najmä jeho spolupráca s Lionelom Messim.

Je obojnohý, má skvelú strelu a dokáže veľmi nebezpečne zahrať aj priame kopy. Alves je známy aj svojimi centrami, ktoré však posledné roky trocha stratili na úspešnosti. Daniho možno považovať za tímovú legendu, za veľkú osobnosť a stále veľký prínos pre tím.

Reprezentácia

Osobné

S inými mužstvami

zdroj: forcabarca.sk , fcbarcelona.com
foto: archív, fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.