Pep Guardiola robí poriadné čistky všade, kde príde. Katalánsky manažér už vykonáva radikálne rozhodnutia aj v Manchestri City, kde s veľkou pravdepodobnosťou budú nútení v prípade, že budú aj naďalej chcieť hrať, odísť Joe Hart a Yaya Touré.

Hart, v súčasnosti považovaný za najlepšieho anglického gólmana, v uplynulých zápasoch nenastúpil v základnej zostave, keď sa Pep rozhodol nasadiť namiesto neho Willyho Caballera. Yayu Tourého na druhej strane do duelu proti Steaui Bukurešť ani nenominoval, čo jasne naznačuje, že reprezentant Pobrežia Slonoviny musi radikálne na to, aby dostal minúty, zlepšiť svoju formu aj snahu.

Kouč nikdy pri výbere hráčov, ktorí tvoria jadro jeho hry, nehľadí na mená a tým pádom sa nebojí otriasť v kluboch ani dlho zavedeným poriadkom. Pozrime sa na hviezdy, ktoré sa stali akýsimi obeťami jeho futbalovej revolúcie všade, kde doteraz pôsobil.

Deco

"Decova púť v Barcelone sa skončila," povedal Guardiola počas svojho vôbec prvého dňa na lavičke Blaugranas. Portugalčan pravidelne hrával v strede poľa pod Rijkaardom, keď za štyri sezóny nastúpil do 160-tich zápasov, v ktorých zaznamenal 19 gólov a 37 asistencií.

Pep však považoval tohto hráča skôr za príťaž ako za úžitok. Myslel si, podobne ako vedenie klubu, že by mohol blokovať progres mladých hráčov, čo rezultovalo v Decov transfer do Chelsea za 10 miliónov eur.

Ronaldinho

Odchod brazílskej legendy z Camp Nou patril medzi najdiskutovanejšie v histórii Barcelony. Guardiola pripustil, že Ronaldinho bol nútený opustiť Kataláncov pre okolnosti zhoršujúcej sa situácie. Myšlienka zjednotenej šatne sa totiť mala lámať práve na ňom.

"Chcem silnú šatňu, takú, kde sa cíti každý dôležitý. To je pre mňa zásadné. Ak tomu tak nie je, nebudeme dostatočne silní. Pokiaľ by to 'Ronnie' cítil rovnako, zostal by s nami," vravel o ňom Pep, ktorý bol pri jeho transfere do Milána kľúčový. Predznamenalo to následne začiatok Messiho éry.

Samuel Eto'o

To, že Guardiola nechcel Samuela Eto'a, je verejným tajomstvom. Kamerunský útočník v jeho plánoch jednoducho nefiguroval. Koniec koncov, už počas svojho prvého dňa Pep priznal, že spoločne s vedením hľadal pre Barcu novú deviatku, ktorá mala nahradiť práve tohto útočníka.

Náhoda však býva zradná, nedosuhanutie dohôd s niekoľkými klubmi a navyše kvalitná predsezónna príprava v Eto'ovom podaní napokon rezultovali v to, že katalánsky kouč bol v podstate nútený nechať si ho. Kľúčový bol zrejme prípravný zápas, v ktorom do siete celku Chivas strelil tri góly.

V nasledujúcej sezóne Kamerunčan pod Guardiolom dosiahol v Barcelone svoje najlepšie štatistiky vôbec. Jeho tridsaťšesť presných zásahov v päťdesiatich dvoch stretnutiach mali veľký podiel pri zisku historického treble. Aj napriek tomu však v Barcelone o ročník dlhšie nezostal.

Pep si vyhliadol na jeho pozíciu Zlatana Ibrahimovića, kým Eto'o putoval opačným smerom práve do Interu Miláno. "Nemal odvahu na to, aby mi povedal veci priamo," povedal o ňom rodák zo Santpedoru.

Zlatan Ibrahimović

Ibrahimović opustil Taliansko práve pre účinkovanie v Barcelone v roku 2009, keď si ho vyhliadol sám Pep Guardiola, no ich spolupráca príliš nefungovala. O sezónu neskôr už Švéd družstvo Blaugranas opustil, v Španielsku tak ostal len veľmi krátko. "Je to famózny tréner. Ale ako osoba to je zbabelec. Nie je to človek," vravel o ňom hviezdny útočník.

Bastian Schweinsteiger

Napriek tomu, že Basti vždy patril k lídrom Bayernu Mníchov, tréner nikdy spôsob, akým hral, neobľuboval. Po dvoch sezónach v Bavorsku sa Katalánec rozhodol uvoľniť bývalému nemeckému reprezentantovi cestu, keď mu povedal, že by si mohol hľadať nový klub.

Dante

Brazílsky obranca spravil niekoľko hrubých chýb v dôležitých zápasoch, keď najmä počas konca svojho pôsobenia v Bayerne, ešte pred svojím odchodom do Wolfsburgu 45-ročnému lodivodovi nedokázal dostatočne oplatiť prejavenú dôveru.

Xherdan Shaquiri

"Je to jeden z najvyhľadávanejších talentov európskej futbalovej scény," vravel o Shaquirim bývalý športový riaditeľ Bayernu Mníchov Christian Nerlinger. Švajčiarsky reprezentant bol pri svojom príchode do nemeckého veľkoklubu nevybrúseným diamantom, a hoci si ho Pep veľmi obľúbil, nikdy v jeho mužstve nezohrával dostatočne dôležitú úlohu na to, aby sa nerozhodol odísť do Interu.

Zdroj: marca.com
Foto: marca.com, 101greatgoals.com

AndreasGerardi

17
2016-08-20 08:33:47

Ja neviem. Som Pepovi vďačný, vážim si ho. Ale od roku 2008 neurobil v podstate žiaden progres. Už v poslednej Barcelona kej sezóne to nešlo a v Bayer ne podľa mňa vyhorel. To mužstvo malo potenciál byt veľmi, veľmi vysoko a skončilo hneď prvú sezónu na Reále kde dostal čočku, a neskôr aj od Barci dostal po ušiach. Príde mi, že sa drží jedného konceptu bez hrobového útočníka. Ale nie vždy je dôležitá lopta. Vid Madrid. Jeden aj druhý.

jjnovo

16
2016-08-20 08:39:21

Souhlasím, držet míč je sice super, ale chce, aby to bylo ku prospěchu věci. Posledně když sity hrálo se sunderlandem, tak drželi 77%, ale málem jim to bylo k ničemu a hra teda za moc taky nestála. No, uvidíme jak se mu bude dařit...

No a to s Hartem a Caballerem a Tourém, to mi přijde jako nějaká divná póza.

Roman7

6
2016-08-20 08:43:12

tam by ani tak neslo o ten progres skor uz je to brutalne citatelne kazdy sa na to pripravi betonom a rychlymi protiutokmi a pokial to muzstvo dotane prvy gol a nestreli prvy gol je prakticky koniel lebo nedokaze rychlo reagovat

fantomas

5
2016-08-20 09:12:46

Čočku s Realom dostal preto, lebo v odvete dovolil hráčom hrať to, čo chceli oni a nie to, čo chcel on. Aspoň sa to tak hovorilo. V prvom zápase prehrali 1-0 a v Alianz Aréne sa hrala tá kritická odveta. Hráči vraj chceli hrať tak, ako sezónu predtým - pod Heynckesom.
V druhej sezóne ho vyradila Barcelona a Messi. No a v tej uplynulej sa mu nepodarilo postúpiť cez Atlétov. A v tom dvojzápase bolo jednoducho všetko proti Bayernu.

chara

9
2016-08-20 09:40:37

to ze nepostupili cez atletico bolo podobne nestastie ako ked sme nepostupili cez chelsea, proste boli vo vsetkom lepsi, ziadny iny tym si nedokazal vytvorit tolko sanci proti simeoneho atleticu, len to nepremenili a spravili hlupu chybu v obrane a griezman ich potrestal... ale podla mna bol bayern najlepsie muzstvo minuly rok a ak by sa oni dostali do finale LM tak by real rozbili

fantomas

8
2016-08-20 10:02:31

Súhlasím. Bayern mal minulý rok naj. mužstvo. Na každom poste vyvážené. Avšak nemajú MSN :)

emiliano

10
2016-08-20 09:57:25

S Bayernom vyhral všetko okrem LM, raz ho vyradil Real, raz Messi a raz Altetico.Ak vyhrali LM pod Heyncesom, tak mali vyhrávať stále LM, veď Heyncesovi trvalo, kým to vyhral a mal káder v ideálnom veku a forme,dlho to budovali. Pep musel robiť zmeny, lebo Ribery i ten Holanďan už nehrali to, čo predtým. Ak by tam bol Leo, vyhrajú všetko, Pep raz povedal, že bez Messiho by Barca nevyhrala to, čo vyhrala. LE hral to, čo Pep, ale s jednou zmenou, ktorú musí aplikovať aj Pep - vo vhodnom okamžiku musí prísť rozhodujúca prihrávka na prenesenie hry a potom finálna. Barca má však na to Lea a svoje robí i Rakytič či Iniesta, takých na strome nenájdeš.Pep chce jednotnú šatňu, kamarátsku atmosféru, žiadne sebčenie, aj Leo sa tak chová. Ale Ibra či Eto mu tam vadili. Yaya je iný problém, chýba mu tvorivosť, on to len vozí.Hart už prácu nohou nezlepší, anglickí bramkári to nevedie, nik ich to neučil, oni loptu po malej domov odkopnú.

emiliano

3
2016-08-20 10:07:12

Dodatok: Pri dnešnom vysokom presingu je brankár ďalším hráčom, má rozohrať, odkopnutie lopty je jej stratou, treba o ňu bojovať.Eto raz povedal: Pep ma učil, ako má hrať útočník a nikdy nebol útočníkom. C. Alberto o ňom v Machačkale povedal: Vždy myslí len na seba, je to neskutočný sebec, dokonca chcel do tímu presadiť svojho kamaráta.A Ibra? Raz zakričal na Pepa: Hrajme útočne, čo, nemáš gule ?Chceli by ste takého šampióna v tíme ?

emiliano

14
2016-08-20 10:13:49

A ešte: Spomeňte ako Barca vyradila Bayern: Tuším 76. min a na Camp Nou stále 0-0.Aj Bayern mal šance. A vtedy Leo dal prvý, potom druhý, oba skvostné a nečakané, a na konci zápasu prihral Neyovi na tretí.Tak je to, keď vo vyrovnanom zápase máte Lea.

ombre

11
2016-08-20 10:20:14

Všade kam prišiel mal uz hotový tím a odvtedy nic nové nevymyslel..

GabrielSVK

8
2016-08-20 10:23:27

Keď sa to tak vezme aj my sme mali proti Atletiku tento rok v LM v odvete viac ako 70% držanie lopty a nie a nie dať gól. Niekedy to je len o šťastí.

Maskaral

2
2016-08-20 14:24:11

Všetci tu píšete ze Bayern vyradil messi ... A co famózny ter stegen vždy bojovný rakitic proste stroskotali na famoznej Barce

rentu

-3
2016-08-20 14:29:23

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace http://santoref.blogspot.cz

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.