Bývalý stredný obranca FC Barcelona Marc Bartra aktuálne pôsobí v špičkovom mužstve nemeckej ligy, Borussii Dortmund, novú životnú skúsenosť si pritom užíva. V zaujímavom rozhovore pre katalánsky denník SPORT prezradil viac.

Aký je jazyk?

"Náročný. S takým veľkým počtom zápasov je náročné venovať sa mu každý deň, no keď môžem, čítam si to, čo sme robili na hodine. Predovšetkým sa sústreďujem na slovíčka, ktoré potrebujem na trávniku, pretože to je najdôležitejšie. Rozumiem tomu, že to je obtiažne, no pokiaľ pochytíte nejaké slová, môžete pochopiť to, čo hovoria, jednoducho."

A čo zápas s Realom?

"Je to výnimočné stretnutie. Jeden z najlepších tímov Európy prichádza obhajujúc trofej z minulej sezóny. Sme si vedomí toho, že to bude náročné."

Predpokladám, že bude zvláštne hrať v inom ako barcelonskom drese...

"Určite to bude rozdielne. Čelím im ale už mnoho rokov, veľa ich hráčov navyše poznám z národného tímu. Môj prístup sa nezmení."

To, čo sa nezmenilo tiež, je hra Realu, spomeňme napríklad zápas so Sportingom Lisabon.

"Vedia, že môžu skórovať v akejkoľvek minúte a nikdy si neprestávajú veriť. Nemyslíme však na ostatných, to, čo je dôležité, je vyhrať a následne tak zdieľať s mužstvom nádherné pocity."

Ako sa dá Madrid poraziť? Možno väčším držaním lopty?

"V predchádzajúcich dueloch sme jasne videli, že čím viac držíme loptu, tým viac sme schopní kontrolovať zápas a tým viac naši súperi trpia, pretože sú nútení viac behať. Čo sa týka tímov ako Real Madrid, ublížiť im môžeme len v prípade, že nebude držať loptu. Musíme si však dávať pozor na protiútoky a momenty, keď budú držať loptu oni."

Borussia Dortmund je mixom dvoch vecí, držania lopty i plynulosti.

"Myslím si, že máme niečo zo všetkého. Nemci sú intenzívni, s loptou aj bez nej a tréner od nás vyžaduje, aby sme loptu držali správne. Tuchel vie, že máme tím pre tento štýl hry, v ktorom sa cítim komfortne, pretože je podobný tomu barcelonskému a španielskemu. Toto je ten futbal, ktorý hrávam už dlho. Vyvážanie lopty, ostražitosť v defenzíve, držanie loptu od začiatku zápasu. Som vďaka tomu schopný rýchlejšie sa adaptovať a užívam si to, úprimne užívam."

A čo Barcelona? Čo si o nich zatiaľ myslíš?

"Začali dobre. Základ ostal a spoločne s novými hráčmi majú našliapnuté na budovanie silného mužstva. Na vyvodzovanie záverov je však príliš skoro."

A čo tak stretnutie Barcy a Borussie niekedy v tejto sezóne, hm?

"Bolo by to naozaj výnimočné. Vždy je pekné čeliť vášmu bývalému tímu, strávil som tam navyše kusisko života. Myslime ale na to, čo na nás reálne čaká. Pred nami je zápas s Madridom v Lige majstrov."

Privítali by ste teda teraz finále Barca-Dortmund?

"Áno (smiech). To by som teraz bral."

Hovorte o nemeckom futbale. V čom je odlišný od toho španielskeho?

"Predovšetkým intenzita, s ktorou sa do duelov pristupuje a kondičná stránka. Možno nie je tak technicky založený ako v Španielsku, no to znamená, že v zápasoch musíte viac behať a byť na to pripravený. Nikdy sa na lopte nevzdávajú, dokonca aj keď vyhrávate 2-0 alebo 3-0, stále sa snažia a sú vždy schopní vytvoriť si šancu v momente, keď to najmenej očakávate."

Vyzerá to tak, že sa prispôsobujete rýchlo a kvalitne. Pomáhajú Vám Vaši spoluhráči v šatni?

"Áno, päť alebo šesť z nich ovláda španielčinu. Je to Aubameyang, Gonzalo Castro, ten nám pomáha naozaj veľmi, za čo mu budem vždy vďačný. A Mikel, Adrian Ramos. To pomáha mojej adaptácii tiež. Ľudia tu podobne. Zobrali ma jednoducho ako ďalšieho člena skupiny. Od prvého dňa sa vďaka nim cítim komfortne. Myslel som si, že prispôsobovanie sa krajine, futbalu, mestu či štýlu života bude náročnejšie..."

Počasie?

"Áno (smeje sa), to tiež. Teraz to však je už v poriadku. Ale áno, mentálne sa už teraz pripravujem na to, čo príde v nasledujúcich mesiacoch. Viem, že to bude tvrdé."

TIP | Bartra odchod z Barcelony neľutuje

Zdroj: sport.es
Foto: sport.es

Bartra

-15
2016-09-27 09:04:53

kludne sme mohli byt v zlozeni Pique Masche Umtiti Bartra .. a hentych dvoch potratov (Mathieu a Vermaelen) poslat hrat do Ciny ..

jjnovo

28
2016-09-27 09:44:48

Nemohli, protože Bartra by se nikam neposunul. Mathieu už je vzhledem ke svému věku smířený s rolí náhradníka, stejně tak jako Mache,který taky ví, že pomalu bude dostávat menší porci minut. Bartra prostě chtěl hrát zápas co zápas a to by se mu tady nepodařilo, přes Umtitiho by se nedostal. Takže asi tak. A ty potraty sis klidně mohl odpustit.

Teo07

-12
2016-09-27 10:25:39

Ale nie. Bartra na Barcu nemá. Má silne zatiahnutú ručnú brzdu a s tým sa nedá urobiť, bohužiaľ, nič. Videl som síce len dva zápasy Dortmundu, kde hral, a táto jeho slabá stránka pretrváva... Ale je to sympaťák, to treba uznať. :-)

AlvesovCentrik

12
2016-09-27 11:11:43

Síce som nevidel ani jeden zápas s tebou, ale ty máš zatiahnutú ručnú tak,že je v polohe ako radiaca páka a to celé v kombinacii so spiatočkou a s dvoma vrecami cementu na brzde, pod kazdym kolesom furik tehál a prsa s bradou mas rozliate na volante. Premúdrele Trtúštrdielko.

arogantaldo

3
2016-09-27 12:13:43

to mi pripomína jedného vodiča autobusu z dediny do malomesta ešte ked som chodil na gympel...

okbor

2
2016-09-27 13:49:21

A so štvrtým rýchlostným stupňom v dedine 40-ka a mimo obce na päťke päťdesiatka. A dva kanistre pripravené na prípadné prebytky PHM.

Rasto

-2
2016-09-27 14:13:59

"Super" diskusia, fakt, detičky!

Federer

3
2016-09-27 10:40:49

REŠPEKT !!!

gabo111

1
2016-12-06 21:24:31

potrat si ty

bloto

1
2016-09-27 18:05:50

za Marcom mi je trochu luto...tesim sa ako dnes vymaze Ronalda a co.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.