16 rokov je legálne hranica pre to, aby mohli teenageri vstúpiť na pracovný trh a ukončiť povinnú školskú dochádzku. V USA môžte od tohto veku dokonca aj šoférovať. Tiež nie je zvláštnosťou vidieť 16-ročného futbalistu na súpiske prvého tímu. Rooney, Pirlo, Maldini, Cesc, Walcott, Wilshere, Bale, Reyes, Capel, Muniaín alebo Neymar sú toho jasným dôkazom. Posledným prípadom je nová brankárska jednotka AC Milán, Gianluigi Donnarumma.

Mauricio Baldivieso - 12 rokov

Mauricio, syn Julia Césara Baldiviesa, debutoval ako jeden z najmladších futbalistov v modernom futbale. Svoj profesionálny debut si odbil 3 dni pred svojimi 13 narodeninami v bolivíjskej Primera División za tím Aurora. Dnes, ako 20-ročný, hrá futbal stále v bolívijskej Primera División za Wilstermann.

Radamel Falcao - 13 rokov

El Tigre po prvýkrát nakukol do sveta profesionálov keď mal sotva 13 rokov v kolumbíjskej Primera B za tím Lanceros Boyacá. Následne prestúpuil vo svojich 14 rokoch do Millonarios a bez toho, aby za tento tím odohral čo i len jednu súťažnú minútu, nastúpil do akadémie argentínskeho River Plate.

Freddy Adu - 14 rokov

Adu je asi najlepší príklad toho, aký vratký je osud hráča, ktorý sa stane hviezdou v tak útlom veku. Američan s ghanskými koreňmi vzbudil pozornosť vrejnosti, keď vo svojich 14 rokoch debutoval za San José Earthquakes v MLS a v tom istom veku sa zúčastnil MS U20 v roku 2003, kde hral aj proti Španielsku, ktorého vtedajšou oporou bol napríklad Andrés Iniesta. Hovorilo sa o ňom ako o novom Pelém. V 18 rokoch prestúpil do Benfiky a po mnohých neúspešných angažmá v Európe a Južnej Amerike hrá aktuálne v NASL za Tampa Bay Rowdies, čo je 2. americká divízia.

Pelé - 15 rokov

Pelé si odbil svoj profesionálny debut za Santos proti Corinthians ako 15-ročný a na výhre 7-1 sa podieľal aj jedným gólom. Bol to jeho 1. gól z 1281, ktoré legendárny Brazílčan strelil vo všetkých súťažiach.

Diego Maradona - 15 rokov

Len 10 dní pred jeho 16. narodedinami bol Diego Maradona povolaný do prvého tímu Argentinos Juniors. Len o tri týždňe na to vsietil aj svoj prvý profesionálny gól.

Sergio Aguero - 15 rokov

O 30 rokov neskôr Aguero prekonal Maradonu a stal sa najmladším hráčom, ktorý kedy nastúpil v argentínskej lige, keď debutoval za Independiente. 3 roky nato prestúpil do Atlética Madrid.

Neymar Jr. - 15 rokov

Súčasná hviezda Barcy, Neymar Jr., odohral prvý oficiálny zápas za Santos na štadióne Urbano Caldeira, keď mal 15 rokov po tom, ako rok predtým skúšal šťastie v akadémií Realu Madrid. Narozdiel od Pelého sa Neymar nerozhodol zostať v Santose a o pár rokov neskôr prestúpil do Barcelony.

Martin Odegaard - 15 rokov

Severská perla, ktorá zaujala futbalovú Európu, keď debutovala v 15 rokoch za nórsky Stromsgodset a len o pár mesiacov neskôr bola povolaná aj do tímu seniorskej nórskej reprezentácie. O Odegaarda sa zaujímalo množstvo veľkolubov vrátane Barcelony, ale mladý Nór sa nakoniec rozhodol pre Real Madrid. Za merengues Odegaard debutoval ako 16-ročný a stal sa najmladším madridistom, ktorý kedy nastúpil v La Lige.

zdroj: marca.com

videá: youtube.com

ombre

9
2016-10-12 10:19:25

Ten Odegaard tak aj dopadol...

Pravda

14
2016-10-12 10:40:39

ako dopadol? :D sak ma stale 17? to mal uz hrat v zaklade realu abo co?

ombre

0
2016-10-12 20:58:00

Jak dopadol..?? Za tie prachy čo tam má už mal davno hrávať za áčko.. Treba vštepovať slávu do hlavy 16 ročným chalanom, to je fakt..

Miguel

1
2016-10-13 00:53:06

Rashford

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.