Sobotňajší zápas medzi Barcou a Granadou bude mať špeciálny nádych pre Isaaca Cuencu, súčasného hráča Nazaríes, ktorý strávil podstatnú časť svojho života v katalánskom veľkoklube. Pred stretnutím sa tak porozprával s denníkom SPORT.

Usadíte sa niekedy v jednom klube?

"Pravdou je, že pre hráča je usadiť sa v jednom mužstve veľmi dôležité. Klub, ktorému dôverujete už niekoľko rokov, prostredie, ktoré vás napĺňa a obklopuje, miesto, ktoré už poznáte... To sa zatiaľ v mojom prípade neudialo."

Granada?

"Zatiaľ nie. Po ukončení roka tu však budem už rok a pol, teda dlhšie než som bol v Deportive aj Turecku. Potom sa všetko uvidí, zatiaľ som spokojný, cítim sa dobre a som šťastný."

Granada bude aj v tejto sezóne bojovať o udržanie sa medzi elitou. Zvykli ste si už na to?

"Po svojom odchode z Barcy viacmenej áno. V Depor sme tŕpli až do posledného kola. V priebehu minulého roka, už v Granade, do toho predposledného, keď sa nám podarilo zvíťaziť na pôde Seville. V Turecku nie, tam sa nám darilo pomerne slušne, ale dobre, dva roky žitia v neistote mi dalo mnoho skúseností. Trpíte však, trpíte až do samého konca."

Ako sa vysporiadava s takouto situáciou hráč, ktorý opustil Barcu?

"Prvý rok je trošku obtiažnejší, potom už viete, čo máte robiť, uvedomujete si, že je nutné trénovať na maxime, aby ste dosahovali tú najvyššiu úroveň. Snažíte sa robiť to najlepším možným spôsobom. Neskôr sa začnete sústreďovať na to, ako sa darí tímu, ako to ide v La Lige, ako je na tom mužstvo... A na konci prichádzajú rozhodujúce kolá, ktoré sú šialené. Šialené!"

Práve to je na futbale vzrušujúce.

"Áno, no je to diametrálne odlišné. Je to vzrušujúce, žije tým mnoho ľudí, celé mesto. Mnoho ľudí sa na udržanie spolieha, pretože pokiaľ vypadnete, idete do Segundy. Nie je to tak, že by ste vypadli a povedali by ste si, fajn, nabudúci rok by sme snáď mohli vyhrať. Nie! Veľa ľudí sa nás spolieha, a to trošku vie nahnať stres. Človek musí vedieť, ako to vydržať. A jednoduché to nie je, to rozhodne nie."

Predstavuje to pre Vás väčší stres než hrať na víťazstvo?

"Áno, dostanete sa na dno tabuľky a je to v r*ti."

Hrať na Camp Nou je pre Vašu situáciu dobré alebo zlé?

"Ani náhodou do zápasov nevstupujeme odovovzdane. Pokračujeme s cieľom dosiahnuť čo najlepší možný výsledok a snažíme sa zdolať všetkých. Pristúpime k tomu tak, ako vždy, na sto percent, podobne ako všetky tímy, pričom nikdy neviete, veď sa pozrite na Alavés. To si vysvetliť skrátka neviem."

Samozrejme. Mimochodom, čo sa odohráva vo Vašej hlave pred príchodom na Camp Nou?

"Aby som bol úprimný... Osobne sa naplno oddávam zápasu, na súpera pritom však nehľadím nikdy. Snažím sa urobiť to, čo sme si naplánovali, na individuálnej úrovni pomôcť čo najviac tímu. Takýmto spôsobom sa môže dariť celému mužstvu. Nikdy nehľadieť na súpera..."

Neubehlo tak veľa času odkedy ste boli ešte na druhej strane.

"Áno, bolo to geniálne obdobie, bol som s Guardiolom a odohral som mnoho zápasov, okrem iného tiež semifinále v Lige majstrov."

Liga majstrov. Chýba Vám?

"Áno, častokrát áno. Áno, áno, áno. Ruka v ruke s Ligou majstrov ide aj najvyššia svetová úroveň, na ktorej môžete hrať. A jej hymna je veľmi pekná."

Spomínate si na nejaký tŕň Vášho pôsobenia v Barce?

"Tŕňov bolo viac než dosť. Tieto kluby sú tak... Tento je najlepší na svete! Zraníte sa ale a ste mimo hry na dlhé obdobie. Potom sa váš zdravotný stav zhorší ešte viac. Nie je to len tŕň, uvedie to vás do naozajstnej reality. Pokiaľ sa nachádzate v takomto rozpoložení a už druhýkrát sa v klube vážne zraníte, poviete si, že nastal čas na odchod."

Žiadna ďalšia šanca skutočne neprišla.

"Nie, žiadna ďalšia. Veľa sa toho zmenilo na trénerskom poste. Keby možno prišiel niekto, kto by si so mnou rozumel ako Pep, niekto, kto by povedal: 'Keď sa vrátiš, zverím ti svoju dôveru', nikto podobný však neprišiel."

Zranenie Vašu kariéru mimoriadne poznačilo.

"Áno, to sa ma ale nedotklo tak veľmi, ako proces môjho návratu na stopercentnú úroveň. Okrem toho som, ako sa už zverejnilo, tvrdil: 'Zotavil som sa na sto percent, a potom... Pokiaľ si tu, tak si tu, a pokiaľ si niekde inde, tak si jednoducho niekde inde'. Najdôležitejšie je ale cítiť sa ako hráč. Keď už nič, tak aspoň hrať, pretože bolo možné, že som toho už dnes nemusel byť schopný."

Prežili ste to a opäť hrávate v Primere.

"Zrelý síce na uterák, pravdou ale je, že skúsenosti z iných krajín pre mňa boli veľmi pozitívne. Faktom je, že som veľmi spokojný s tým, že som za dvadsaťpäť rokov stihol prejsť si takými rôznorodými klubmi v rozličných kategóriách, pretože aj keď všetky ligy boli najvyššie, v jedných z nich hráte pre jednu vec a v ďalších pre vec inú."

Je niekto podobný Barce?

"Barca je plná hviezd, sú veľmi dobrí. Všetko sa napokon posudzuje podľa konzistentnosti, pričom v semifinále Ligy majstrov už následne rozhodujú len drobné detaily, môžete mať šťastia viac i menej, či gól vonku, ktorý sa ráta dvojnásobne."

A Messi?

"Áno, samozrejme. A Messi. Barca je favoritom na to, aby to dotiahla najďalej a vyhrala všetko."

Čo ste sa v Barcelona naučili?

"Veľa vecí. Naučil som sa toho mnoho. Pravdou je, že som bol súčasťou skvelého družstva."

Messi je pritom spoločným menovateľom oboch úspešných barcelonských ér z uplynulých rokov.

"Človeče, ono to je v tom, čo Messi robí. Chápeš? Spočíva to v tom, že to robí zakaždým, neviem si to vysvetliť. Ako dlho to už robí? Koľko rokov? Desať?! A každý týždeň! A keď neskóruje v dvoch zápasoch po sebe, tak už je v kríze. A potom dá ďalší gól. Stále sa presadzuje. Presadzuje sa už mnoho rokov. Nie je normálny, nie je normálny!"

Kto je normálny?

"Neviem, niekto, kto je hráčom na vysokej úrovni pokúšajúci sa o rôzne kúsky, ktoré mu raz vychádzajú a raz nie. Jemu však vychádzajú vždy."

A ak k tomu všetkému ešte pripočítame Neymara a Suáreza...

"Samozrejme, áno, áno, áno. Sú to dvaja páni futbalisti, vec je však taká, že Messi je na tom istom už desať rokov. Ronaldinho tu bol a Ronaldinho aj odišiel. A odišiel aj Henry, odišiel dokonca aj Eto'o, odišli mnohí ďalší, rozumieš, čo sa snažím povedať? Pochopiteľne sú však obidvaja fantastickí. Fenomenálni!"

Ostávate ale na Messiho strane.

"Človeče, keď si už musíš vybrať... Myslím si, že som na jeho strane ja i ktokoľvek iný."

Zdroj: sport.es
Foto: sport.es

quentin

27
2016-10-28 20:05:03

V prvom rade, Admini, dík za super článok. A k článku, Isaac má DNA FCB. Škoda jeho 2násobného zranenia, mal na to. Teraz neviem. Inak, vyjadrenie k Leovi bolo úprimné a fakt tam sa viac nedalo. Dá Boh a Espanyol zostúpi na úkor Granady a gól, ktorý o tom rozhodne bude ich vzájomný zápas a dá ho v nadstavenom čase Isaac, napr.. To by bola taká mňamka:D

MilujemBarcu

5
2016-10-28 21:21:22

http://www.squawka.com/... DUFAM,ze nie..Leo ma na to hrat do 35 rokov na vrcholnej urovni

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.