Ernestovi Valverdemu sa podarilo z tímu Barcelony odstrániť nerovnováhu medzi útokom a obranou. Katalánci inkasujú málo gólov a dokážu si postrážiť aj tesný náskok. Ter Stegen v doterajšom priebehu sezóny inkasoval len 13 gólov, pritom za sebou máme 27 kôl.

FC Barcelona pod vedením Ernesta Valverdeho zaznamenáva historické výsledky. Mužstvo od jeho príchodu je neobyčajne silné v defenzíve, čo pre tak ofenzívne nastavené tímy je netypické. Tajomstvo trénera spočíta v tom, že dokáže zladiť tieto aspekty dohromady. Využíva fakt, že má najlepších útočníkov na svete, nezabúda ale na defenzívu. Na tlačovke pred zápasom proti Atléticu Madrid priznal, že pre neho je podstatné to, aby hráči bránili a útočili ako tím. Katalánci súperom nedovolia vypracovať si takmer žiadnu príležitosť.

Barca v prvých 27 kolách La Ligy inkasovala len 13 gólov, čo je historický výsledok, ktorý klub vo svojej histórii dosiahol len trikrát a to v sezónach 1972/1973, 1986/1987 a 2010/2011. Zaujímavosťou je, že v prvých dvoch prípadoch Katalánci titul nakoniec nezískali, hoci priebežné poradie viedli.

V súčasnej sezóne sú štatistiky mužstva o to impozantnejšie, pretože Ter Stegen si až v 16 prípadoch zachoval čisté konto. Jedine Celta Vigo a Real Sociedad mu vsietili 2 góly v jednom zápase. Ter Stegen zažíva svoju najlepšiu sezónu v kariére, no veľmi mu pomáhajú napríklad aj krajní obrancovia. Sergi Roberto a Jordi Alba hrávajú ofenzívne, nezabúdajú však ani na povinnosti v obrane a v systéme 4-3-3 im pomáhajú krídelníci, kým v rozostavení 4-4-2 sa spoliehajú na pomoc od záložníkov. Odchod Neymara Barcelone z pohľadu útoku neuškodil, práve naopak, Katalánci z tejto situácie vyšli víťazne. Presing teraz začína už na útočnej línii a tu je nesmierne dôležitý Luis Suarez.

Tréner prvého tímu zároveň svojich zverencov dokáže na zápasy pripraviť podľa toho, čo daný zápas vyžaduje. Jeho rozhodnutia sú do veľkej miery správne. Fanúšikom niekedy chýba predstavenie z uplynulých sezón, ale stabilná hra v defenzíve zabezpečuje, že zakopnutia nie sú časté. Od prehry v Španielskom superpohári sú štatistiky Barcelony ukážkové. V Lige Majstrov v 7. zápasoch inkasovala len 2 góly a v Copa del Rey v 8. zápasoch takisto len 2. Vyváženosť útoku s obranou je skvelým výsledkom práce trénera na lavičke Blaugranas a z pohľadov zisku titulov kľúčový.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

Vicky

15
2018-03-07 16:05:43

Neymarov odchod nás nezlomil.

quentin

6
2018-03-07 18:10:10

S odstupom času možeme s kľudom konštatovať, ohľadom Neymarovho odchodu platí na 100% platí, že všetko zlé je na niečo dobré. Fakt je, že vedeniu sa podaril malý zázrak. Ak k tomu pribudnú hneď v tejto sezóne aj tituly, tak klobúk dolu pred vedením.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.