Javier Mascherano dnes oslavuje svoje 27. narodeniny, jeho prvé v drese Barcy. S darčekmi v podobe ligového titulu a titulu Ligy Majstrov sme si istí, že toto budú jedny z jeho najlepších narodenín za posledné roky.

Javier Mascherano sa narodil 8. júna 1984 v argentínskom meste San Lorenzo a práve dnes oslavuje svoje 27. narodeniny. Keďže je už po sezóne, a Javier sa momentálne pripravuje s argentínskou reprezentáciou na Copa America, je čas obhliadnuť sa za rokom, v ktorom Mascherano prišiel do Barcelony a vyhral svoju prvú Ligu Majstrov.

282 dní v Barcelone

Javier Mascherano sa stal hráčom FC Barcelona 30. augusta 2010. Už pri prestupe prejavil veľkú túžbu hrať za Barcu, keď obetoval 20% svojho platu a tak umožnil zrealizovanie prestupu. Bol to znak jeho oddanosti, ktorú preukazoval aj po zvyšok sezóny.

Z Busquetsovho náhradníka...

Javier Mascherano si bol pri príchode do Barcelony plne vedomý, že na jeho pozícii hrá majster sveta Sergio Busquets, ktorý je navyše pevným členok základnej zostavy. Pre Argentínčana to nikdy nepredstavovalo problém, stále sa snažil napredovať a byť lepším futbalistom. Tak zneli aj jeho slová v prvom rozhovore pre fcbarcelona.cat, keď povedal, že „požiadavky v klube ako Barca mi pomôžu ako futbalistovi rásť.“

... kľúčovým hráčom v obrane

Postupne sa však Mascheranova úloha v tíme zmenila. Pri početných zraneniach obrancov ho Guardiola zvolil ako najlepšiu voľbu centrálnej defenzívy, a aj vo finále Ligy Majstrov hral ako stopér. Pri tom všetkom Mascherano v apríli v relácii Station Camp Nou povedal: „Bol by som radšej keby som hral ja menej, a Puyol a Abidal viac.“ To iba demonštrovalo jeho solidaritu a priateľský vzťah s jeho spoluhráčmi.

Úspešná sezóna

Celkovo však môžeme zhodnotiť, že jeho výkon v defenzíve bol svetový, a aj napriek tomu, že pri prehre vo finále Copa del Rey bol v základnej zostave, bol Mascherano kľúčovým hráčom v dueloch proti Realu Madrid v Lige Majstrov, a taktiež aj vo finále vo Wembley. Naviac sa mu podarilo adaptovať na španielsky štýl futbalu a už nedostával toľko žltých kariet ako v jeho prvých zápasoch. V 27 zápasoch tak dostal iba 6 žltých kariet, a 11 zápasoch Ligy Majstrov iba jedinú. Mrzieť ho môže iba to, že bol v tejto sezóne jediným hráčom, ktorému sa nepodarilo skórovať.

Celá redakcia ForcaBarca.sk sa pripája ku gratulácii!

zdroj: fcbarcelona.cat

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.