S blížiacim sa koncom sezóny 2023/2024 sa Barcelona a Joan Laporta ocitli na križovatke, pokiaľ ide obsadenie trénerského postu na nadchádzajúci ročník.

Na jednej strane prezident dúfa, že Xavi zmení názor a predĺži svoje pôsobenie v Katalánsku. Na druhej strane ho neistota núti mať pripravený zoznam záložných možností pre prípad, že by klubová legenda zostala pevne rozhodnutá odísť. V posledných týždňoch bolo s katalánskou metropolou spájaných viacero mien vrátane nemeckej štvorice Jurgen Klopp, Julian Nagelsmann, Thomas Tuchel a Hansi Flick, ale okrem iných aj Roberto de Zerbi a Mikel Arteta.

Ako odhalil katalánsky denník Mundo Deportivo v nedávnej správe, Barcelona zavrhla štyri z uvedených možností - každú z nich z vlastných dôvodov.

Zo zoznamu vypadli dvaja nemeckí tréneri

Prvým menom, ktoré vypadlo zo zoznamu, je bývalý manažér Chelsea a PSG Thomas Tuchel. Nemecký taktik v tejto sezóne v Bayerne Mníchov zväčša zlyhal, čo vyvoláva pochybnosti o jeho schopnosti viesť Barcelonu. Okrem toho ho vedenie v posledných rokoch považuje za nekonzistentného a nepredvídateľného, čo katalánska administratíva neobdivuje. Koniec koncov, tlak na manažéra v Barcelone je skľučujúci a pre Tuchela možno až príliš veľký.

Druhým Nemcom mimo zoznamu je Julian Nagelsmann, keďže klub ho stále považuje za pomerne neskúseného na najvyššej úrovni. Viedol síce Bayern Mníchov a Nemecko, ale tam sa jeho životopis naozaj končí.

Tréneri z Premier League už neprichádzajú do úvahy

Manažér Brightonu Roberto de Zerbi, ktorý bol zväčša považovaný za hlavnú možnosť nahradiť Xaviho, už to už neplatí. Blaugranas považujú Taliana za pomerne neskúseného vo vedení špičkového európskeho mužstva. Okrem toho jeho vysoká odstupná klauzula vo výške 10 až 25 miliónov eur slúži len ako ďalší odstrašujúci faktor.

Štvrtou a poslednou možnosťou na zozname Kataláncov je Mikel Arteta. Tréner Arsenalu má platnú zmluvu do roku 2025 a Katalánci si uvedomujú, že pre neho nebude ľahké tento záväzok porušiť. Navyše ho vnímajú ako niekoho, kto vstúpil na trénerskú scénu veľmi nedávno, a uprednostňujú skúsenejšieho hráča.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-03-28 10:49:31
Viedol síce Bayern Mníchov a Nemecko, ale tam jeho životopis naozaj končí. Fúha. Určite sa 99,999...% trénerov o takom životopise ani nesníva. Absolútny vrchol.
2024-03-28 12:54:29
Tak to potom už len Guardiola alebo Klopp :D