Clásico je tak ako doteraz najviac očakávaný zápas roka v európskych ligách. V zrejme žiadnom ligovom dueli na svete neúčinkujú toľkí zo svetových hviezd. I keď taktická kvalita a rivalita zďaleka nie je taká ako v rokoch 2010 až 2012, ponúka mnohé zážitky.

4-4-2/4-3-3 Realu – bočne posunuté

Základné formácie

Madrid hral temer vždy v tejto sezóne zmiešaným systémom 4-3-3 a 4-4-2. Pri držaní lopty býval ich systém relatívne jasný: 4-3-3, pričom sa Bale (predtým James Rodriguez) presúval vpred a podporoval týmto Karima Benzemu a Cristiana Ronalda.

Real mal takto 3 hráčov, ktorí mali tlačiť dozadu súperovu obranu, túto zamestnávať a ponúkať sa ako príjemcovia centrov a dlhých prihrávok zo stredu ihriska. Jeden z nich sa neustále pokúšal zostať v medzipriestoroch, aby mohol prijímať prihrávky (najmä Benzema, čiastočne i Ronaldo).

V defenzíve sa z systému 4-3-3 stal 4-4-2, Ronaldo temer nikdy nepreberal defenzívnu prácu, a James alebo Bale ho istili na pravom krídle na úrovni ostatných stredových hráčov. Isco naľavo hral temer klasické krídlo, operoval proti lopte, pri držaní lopty sa presúval do stredu ako záložník.

Tento systém mal byť použitý i tentoraz avšak s úpravami na systém hry súpera.

Posunuté 4-4-2 ? Zaujímavý je tiež “diamant” v strede poľa Barcelony so stredným útočníkom Suarezom ako vrcholom ako i trojuholníky na krídlach.

V tejto situácii je relatívne dobe vidieť ako z 4-4-2 môže vzniknúť 4-3-3 (proti lopte) a ako sa Real prispôsobuje. Párkrát bolo vidieť ako Bale pressuje v prvej katalánskej línii – obrane. Z obrázku vidno, že Benzema a Cristiano Ronaldo si nerozdeľujú priestor ako 2 hroty, ale Portugalec sa orientuje na krídlo. Zaujímavé je to z dôvodu, že tým je možné posunúť hru FCB viac na ľavú stranu. Tu síce nemajú Katalánci horších hráčov ako napravo, no nemajú tu najlepšieho rozohrávača (Messi), najlepšieho strelca (Messi) ani najkreatívnejšieho hráča (Messi). Preto sa nedostal malý Argentínčan tak dobre do zápasu ako to býva zvyčajne pri rozvíjaní útokov po pravej strane!

Ďalšie čo sa darilo Madridčanom bol tlak v centrále, t. j. v srdci ihriska.

Posunuté postavenie 4-4-2 a Modric ako vyplnenie priestoru

V tejto „mŕtvolke“ vidno Modriča, ktorý zostáva vzadu, pozoruje Raktičov postup napred a uzatvára priestor. Carvajal sa posunul vpred, Kroos, Bale a Isco tvoria horizontálne kompaktný stredový rad a obrana stojí hlbšie. Keďže Benzema stojí centrálne a Ronaldo znova orientovaný na krídlo, nemôžu síce vytvoriť tlak na Mascherana, no zo všetkých strán uzamykajú možnosti „šestky“ Barcelony na rozohrávku. Messi na pravom krídle je izolovaný.

Kroos opúšťa stredovú líniu.

Nielen Modrč sa pohyboval vertikálne proti lopte, ale i Kroos. Tu vybieha Kroos vpred, aby dostal pod tlak Piqueho. Modrič zabezpečuje viac vzadu, no generálne dávajú obaja „bacha“ na protihráčov v blízkosti a pravdepodobných príjemcov prihrávok. Isco striehne na smer prihrávok na krídle a štartuje tak ako Marcelo smerom von k okraju ihriska. Cristiano Ronaldo je v blízkosti Alvesa.

Flexibilné vybiehanie a zabezpečovanie obrany Realu.

To samé je vidno i tu. Modrič stojí veľmi hlboko, Kroos presuje Mascherana. Jedine Cristiano Ronaldo stojí centrálnejšie ako predtým no aspoň sa stavia do cesty prihrávkam. Portugalčan pendloval opätovne a viacnásobne niekde medzi letargickým avšak pozične vhodným „postávaním“. Niekedy v silnejších herných fázach, ktoré prechádzali až do kompletnej nečinnosti a ničnerobenia v pohybe proti lopte.

Menej ako „pomocný“ obranca

V takýchto situáciách si Portugalec len podopiera „ruky vbok“ a prizerá sa Messimu ako sa tento zaoberá Iscom. Za normálnych okolností by bolo vhodné dobehnúť Mascherana alebo zdvojiť Messiho.

I tak však mal Messi svoje problémy. V doterajších zápasoch v tomto systéme (Messi na krídle) dostával Argentínec spravidla lopty proti dezorganizovanej obrane alebo medzi obranné formácie: obrana / záloha brániaceho súpera. Odtiaľ „mašíroval“ do medzipriestorov a postaral sa o okamžité nebezpečenstvo. Tu sa však dostával PRED súperov stred poľa a svoje geniálne diagonálne pasy alebo dribling mohol realizovať len v bezpečných zónach pre Real. Isco, Marcelo a Kroos organizovali pri jeho „vyháňaní“ z nebezpečných zón dlhý čas veľmi dobrú prácu.

Kompaktno – nekompaktné 4-4-2.

Ak sa Messi presunul do stredu, i tak mala Barcelona s Realom určité problémy. Alves sa v ofenzíve zdržoval dosť vzadu, aby pozorne sledoval kontry Realu a dal pozor na Ronalda. Rakitic preberal vtedy pozíciu Messiho, nerozťahoval však hru dostatočne do šírky. Real bol i tak horizontálne veľmi kompaktný. Skutočné výhodné situácie Messiho sa však z tohto nezrodili.

Z Barcelony sa stáva stále viac (štýlom hry) Madrid?!

V ďalšom priebehu hry Katalánci stále viac a viac dominovali i keď držanie lopty nakoniec bolo „len“ 51% v ich prospech. Toto bol ich najmenší podiel v Clásicu, odkedy sa stal 2008 Guardiola ich trénerom.

Toto sa zdalo mnohým ako slabina Barcelony – je to však vypočítané na efekt!

Dlhý čas to vyzeralo akoby Barcelona mala herne slabý stred poľa, miesto toho však veľmi šikovne vystavala svoje útočné akcie – presne pre takúto hru má svojich perfektných útočníkov.

V zásade je niečo také inde nemysliteľné!

Preskupenia od druhej tretiny zápasu boli zodpovedné za skutočnosť, že si hráči pri vypracovávaní dobrých šancí až zavadzali – toľko ich bolo...

Vysunutý Messi, Rakitic na strane, Alves hlboko späť

Iniesta vedie loptu a Messi sa posúva do pravého medzipriestoru. Na papieri pekné, no prezencia Barcy v priestore je slabá a Suarez sa sám musí postarať o ruch obrane Realu. Neymar a Alba rozťahujú hru, no dynamika v tejto situácii chýba. Až príliš mnoho bolo v tomto čase u Barcy len individuálneho. Real však mal tie isté problémy.

Barcelona asymetricky proti lopte

I proti lopte kopírovala Barca aspekty Realu: asymetriu – lebo top hviezda Messi pracovala smerom dozadu len situatívne. Tu je vidno, že Benzema sa posúva vľavo a prenecháva Ronaldovi stred a Bale funguje ako tretí útočník. Preto Rakitič musí na obranné krídlo – Messi sa zaraďuje len sporadicky do stredu. Mnohokrát z toho zostali formácie 4-4-1-1 / 4-4-2. Mathieu je tu osobne orientovaný na Ronalda. „Šestka“ Mascherano neustále pendluje ďalej od lopty a uzatvára priestory možným príjemcom pasov.

Zvyčajné kontry riadené inokedy cez Messiho pasmi do behu Neymarovi temer neexistovali. Neymar bol však zamestnaný obrannými povinnosťami, ktoré si kvalitne plnil.

Chaos Barcelony v hre proti lopte

Messi stojí síce hlbšie, no nezaraďuje sa skutočne do obrannej fázy. Rakitic a Neymar podporujú krajných obrancov, Iniesta a Mascherano sa vysúvajú do pressingu. Veľké voľné priestory v strede Real nedokázal využiť, len napr. pri vyrovnávajúcom góle keď Benzema zariadil pätičkou výsledok útočnej akcie. I preto Barca pendlovala medzi veľmi dobrou stabilitou a čiastočne neistou nestabilitou v prípade voľných priestorov využívaných Realom.

V podstate v 1. polčase boli na úkor obrannej pevnosti obetovaní i útočníci, záloha nevyzerala aktívna, ani krajní obrancovia. Všetko na oltár istoty čo sa ukázalo ako takticky výborné i keď opticky fanúšikovia mohli „frflať“ na neexistujúcu zálohu a podporu útoku. Bola existujúca, no odhodlaná brániť kontry Realu, ktoré temer prestali existovať. A to je cenné po toľkých kontra góloch, ktoré Barca v Clássico dostala.

V 2. polčase sa zvýšila aktivita Barcelony smerom dopredu. Po vedúcom góle už nefungovalo obsadzovanie hráčov Realu, ich problémy vo vertikálnej kompaktnosti sa zväčšili, Messi svojou stále centrálnejšou pozíciou a Barca celkovým zlepšeným obsadením krídel nadobudla späť svoju tradičnú cirkuláciu lopty.

Vysoký pressing Realu po 2. góle Barcy

Tu sú vidieť prvé väčšie problémy Realu. Síce sa pokúša zvýšiť tlak pressingom, no veľkými rozostupmi medzi hráčmi pressing nemá na Barcu vplyv. Po vystriedaní Busquetsa a Xaviho a zvýšeným fokusom Messiho na stred pred šestnástkou súpera sa problémy Realu ešte zvýšili.

Slabý pressing vzáverečnej fáze

Xavi s loptou. Messi a Busquets v jeho blízkosti: Real už nemal temer šancu dostavať sa k lopte a Barcelona dohrávala zápas do konca. Barca začala ešte predtým rýchlymi útokmi prekonávať obranu Realu no napriek obrovským 5 – 6 šanciam sa nepodarilo dať na 3:1. I tak to však stačilo na zaslúženú výhru.

Zdroj: www.spielverlagerung.de – uznávaný ako najlepší nemecky píšuci portál s taktickým rozborom

Preklad: Peter

sherlock

35
2015-03-24 14:38:53

konecne poriadny článok
Ďakujeme Lukáš

sherlock

21
2015-03-24 14:51:30

no aj petrovi za preklad samozrejme :)

Lukas

top komentár
51
2015-03-24 14:58:06

moja zásluha na tomto diele nie je ziadna, len som to hodil na web. klobuk dole pred petrom, spracovat nieco podobne da zabrat a netrva to 2,5 minuty...

LazyJr.

16
2015-03-24 15:57:38

Viac takých článkov!Top zhodnotenie.Myslím že pre naozajstných fanúšikov je toto super :-D

soyferinho

13
2015-03-24 16:20:00

Skvely clanok, raz som podobny prelozil+dopísal na madridsky web, a uz aj to dalo vela práce. Pochvala autorovi

Suarez_FCB_9

14
2015-03-24 16:49:18

Mohli by ste to spravit po kazdom zapase Ligy majstrov , ale do nicoho vas nenutim :D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.