FC Barcelona zvíťazila proti Bayernu München 3:0. Hru prelievajúca sa na obe strany rozhodli Katalánci individuálnou kvalitou, chybami súpera a nakoniec i lepším výkonom.

Guardiolove riskantné počiatočné rozostavenie

Bayern začal prekvapujúcim rozostavením. Rafinha začal ako ľavý polo – bek. Bernatia v tej istej pozícii v pravom obrannom polo – priestore a Boateng prevzal rolu medzi týmito dvomi. Zaujímavé však bolo, že pri vlastnom držaní lopty neexistoval žiadny druhý krajný obranca.

Počiatočné formácie

Nominálne to bol Thiago Alcantara, ktorý minimálne „na papieri“ mal prevziať túto úlohu. No keď sa Mníchovčania zmocnili lopty, Thiago sa okamžite presúval z okraja ihriska hlboko do stredu, primárne obsadzoval pravý polo – priestor a pokúšal sa o presuny do centrálnej zóny. Bernat zostával vľavo a dal hre šírku zatiaľ čo Müller pendloval v najprednejšej línii vpravo a dával hre šírku z pravej strany.

Z toho dôvodu výstavba hry Bayernu prevažovala spočiatku zápasu na ľavej strane, polo – obrancovia sa situatívne vysúvali vpred a Alonso sa zasúval dozadu medzi Boatenga a Rafinhu. Schweinsteiger a Lahm obsadili s nabiehajúcim Thiagom stred ihriska, pričom rola „Schweiniho“ bola postavená vyššie. Fókusom hry na ľavej strane bolo možné Bayernu pasovať v teame, no tým sa izolovala pravá strana a obsadenie vyšších priestorov – bližšie k bráne Barcy bolo temer znemožnené.

Čo s tým? Prenesenia hry na Thiaga – nula bodov. Barcelona tým dosiahla až prekvapujúce množstvo získaných lôpt, či už v pressingu alebo po dlhých loptách.

Skutočný problém mal však Bayern pri hre proti lopte. Tu sa vracal Thiago na svoju pozíciu na pravej strane obrany čím sa kreoval systém 3-4-1-2, v ktorom Thiago a Bernat hrali akoby krajných obrancov.

Mali však rozdielne orientácie: Thiago sa nikdy nevracal až do obrany, ale zostával v jednej línii s ostatnými stredovými hráčmi. Oproti tomu sa Bernat orientoval podľa pohybov obrancov postavených za nim a len situatívne odskakoval až k nim pre vytvorenie štvorice obrancov. Aj Alonso odskakoval dozadu, aby dodal šírku obrannej línii.

Celkovo to pôsobilo celkom dobre i keď nie perfektne. Najnestabilnejší boli Mníchovčania pri pohyboch, ktorými menili štruktúru a vo vysokom pressingu. V pressingu hrali jasným systémom 3-4-1-2 len s tromi hráčmi zadnej línie a s mnohými osobnými obranami, resp. až tieňovými osobkami. Bolo to hlavne v prípade ak Barcelona rozvíjala útočné pohyby.

Dá sa to porovnať s Bielsovým pressingom – odhliadnuc od toho že dokonca ani Bielsa nie je tak bláznivý aby „zabudol“ na poslednú rezervu – voľného hráča, ktorý zabezpečuje horľavé situácie. Takto mal Bayern k dispozícii: 3 obrancov na 3 útočníkov Barcy, krajných obrancov proti útočiacim krajným obrancom Barcy, obe „šestky“ (Alonso + Lahm) osobne obsadzovali súperove „osmičky“ a Schweinsteiger sa staral o Busquetsa.

Žiadny zlý nápad ale: útočníci Barcelony sú nielen veľmi rýchli a silní v driblingu, no navyše priveľmi inteligentní. Rozťahovali obranu až do extrémov, stredoví hráči Barcy vyťahovali so sebou dopredu Lahma a Alonsa, zatiaľ čo Ter Stegen ukázal prečo treba brankára, ktorý dokáže „hrať futbal“, vyvážiť zlatom.

Jediná dlhá lopta do „dierovaného švajčiarskeho syra“ = mníchovskej obrany stačila na to, aby sa Suarez zjavil v pozícii 1 proti 1. Tým jedným z Bayernu bol až Neuer.

*** pozn. prekladateľa : komentár bývalého „TITANA“ Olivera Kahna v televízii ZDF (Live prenos) bola v polčase viac ako jasná. FC Barcelona proti Neuerovi: 0 : 0.

Hneď nato prestavil Guardiola kompletne celú formáciu (po 15 minútach)!

Kompaktnosť v strede, fókus na stabilitu a fókus na flexibilné reakcie na Messiho

Po tejto štvrťhodine – zo strany Bayernu – plnej bláznivosti, šokov a hororu sa presunul Rafinha na post pravého obrancu a Bayern začal s kompletnou štvoricou obrancov. Messi mal byť „uzamknutý“ viacerými strážcami, raz to bol Boateng, ktorý rušil kruhy Messiho, druhý krát Bernat alebo jeden z hráčov centra. Messi bol síce mnohokrát zastavovaný len faulami, napriek tomu dostával ďalšie a ďalšie lopty od spoluhráčov, no generálne bol predsa len čiastočne blokovaný.

Formácie po preskupení

Messi reagoval pochopiteľne tiež na zmeny. Zo začiatku zápasu bol Messi temer stále na pravej strane, teraz sa zaťahoval do stredu kde „pobudol“ niekoľko minút a pendloval potom medzi postom pravého krídla a stredného útočníka.

Bayern takýmto postavením získal v obrane i v stredovej formácii po jednom voľnom hráčovi, no ponechal tým voľných – útočne ladených krajných obrancov Barcy.

Hlavne preto dokázala Barca podnikať rýchle výpady Pri cirkulácii lopty boli krajní obrancovia vždy pripravení na prevzatie lôpt, posúvali hru ďalej dopredu a zahrávali inteligentné lopty do voľných priestorov. Barcelona hrala vedome pravou stranou, kde sa výborne pohyboval Rakitič v roli striedavo klínového hráča, Messi predstavoval neuveriteľne (ako vždy) rezistentného hráča voči pressingu a Alves nabiehal síce nie veľmi často, no do veľmi dobrých pozícii a na lopte dokazoval že vie všetko.

Tomu nasledovali dobré presuny hry na veľmi široko pôsobiaceho Iniestu a Bayern musel striedať medzi vysokým agresívnym pressingom a hlbokou obranou. Podobne to bolo i s Barcelonou. Bayern totiž mal ohromnú prezenciu v strede, dokázal to s dlhými loptami a prekvapujúco kvalitnou hrou One-Touch vo vertikále – napr. Xabi Alonso – taktiež mal možnosť preklenúť stred ihriska dlhými loptami. Týmto usporiadaním trpela Barcelonská kompaktnosť, napriek tomu že majú niekoho ako je Busquets. Následkom toho sa vyvinul extrémne intenzívny, pre diváka zaujímavý a neuveriteľne spektakulárny zápas, prerušovaný len minimálnym počtom faulov a chybných prihrávok.

Druhý polčas: viac prezencie a cirkulácie Bayernu

Po zmene strán boli Mníchovčania krátkodobo silnejší. Müller na pravej strane odstupoval často do hĺbky, Schweinsteiger a Thiago hrali viac orientovaní naľavo, preto sa objavili viaceré štafety systému 4-1-3-1-1 s Müllerom. Bayern sa predstavil viacerými krátkymi pasmi a presunmi do strán čím sa dostali i za zadnú líniu Barcy.

V tejto fáze to vyzeralo, že Bayern dokáže vyvinúť konštantný tlak a brániť sa barcelonskou špecialitou – držaním lopty. Bola fáza keď pomer držania lopty bol 49 : 51 v prospech Bayernu. Lenže problémy existovali ďalej, lebo chýbala konštantnosť v poslednej tretine ihriska.

Problematické bolo najmä vysúvanie hlbšie stojacich hráčov, dostávali sa do nedynamických situácií, mnohokrát v početnom prečíslení súperom. Najneskôr v poslednej tretine ihriska bol s útokom Bayernu koniec.

Guardiola síce v záverečnej fáze preskupil, prišiel Götze za Müllera (pozor : „nikdy nestriedať Müllera“), Lahm sa posunul do šírky, aby dosiahol jednoznačne ofenzívnejší fókus, ale v tom momente už bolo de facto po zápase. Po dvojitom údere už bolo 2 : 0 a Guardiola musel hrať na gól vonku, lebo s 2 : 1 sa dá ešte dokázať malý zázrak. Veľký zázrak s 2 : 0 proti Barce je temer nemožný. Nakoniec bolo 3 : 0.

Na takýto ťažký a dôležitý duel bola Barcelona lepšie vyzbrojená, lebo má omnoho väčšiu schopnosť útočníkov prebiť sa obranou. Defenzívne to nebolo v Barce na 100%, ale dostatočne stabilné. Situatívne vytvorené systémy 4-1-4-1, 4-1-3-2, 4-3-3, 4-4-2 a 4-4-1-1 len so sporadicky aktívnym Messim neboli vždy perfektné ale boli dostatočné, v dobrých fázach dokonca vynikajúce. Bolo vidno že skôr či neskôr budú fungovať ofenzívne mechanizmy. A presne to sa stalo po situácii na ľavom krídle Bernatovi, keď sa Barcelona dostala k vedeniu 1 : 0 ktoré bolo zrejme rozhodujúce.

*** Poznámka prekladateľa: k tomu na ZDF Oliver Kahn: Neuer je výborne hrajúci futbalista no v tomto prípade nemal rýchlo rozohrávať – radšej podržať loptu a ukľudniť.

Lionel Messi

Deus ex machina. – *** článok ktorý je pod týmto linkom som publikoval v kategórii „taktický rozbor“

Lionel Messi: individuálno – technická analýza hry, I.
Lionel Messi: individuálno – technická analýza hry, II.
Lionel Messi: individuálno – technická analýza hry, III.

Lionel Messi: individuálno – technická analýza hry, IV.

Facit – zhrnutie

Driblingy 28:3!!! ilustrujú rozdiel medzi oboma mužstvami. Bayernu chýbali hráči ktorí dokážu byť útočne kreatívni i pod tlakom, k tomu bolo obsadenie priestorov v ofenzíve slabé a nedynamické. Barcelona síce mala malé problémy – Bayern dokázal v určitých fázach zabrániť šanciam – a bola potencionálne náchylná na problémy. Koniec koncov bola Barca celkove dobrá až veľmi dobrá čo vyústilo do 3 : 0. Možno je to trochu privysoký výsledok, ale i tak absolútne zaslúžený. Barcelona bola lepším mužstvom, Bayern síce zaujímavým mužstvom, ktorému ak sa vyjadríme v boxerskom žargóne chýbali body voči ansámblu hviezd v hlavných úlohách s Messim a Busquetsom.

***Záverečná parafrázovaná poznámka prekladateľa: v štúdiu ZDF sa po zápase (dáva aj odvetu

– free TV na ASTRA) sa vyjadrili TITAN Oliver Kahn: V stretnutí vyrovnaných vynikajúcich mužstiev (nech je taktika trénerov akákoľvek) vždy rozhoduje individualita geniálneho hráča (minule to boli Robbery, teraz Messi a neuveriteľne cool Neymar pri 3. góle. Títo géniovia sú schopní rozhodnúť jedným – dvomi ťahmi. Manuel Neuer doplnil po otázke, že chytil v 1. polčase tri isté šance Barcy: dá sa odvrátiť veľa, nedá sa takým vynikajúcim hráčom odvrátiť všetko.

zdroj : www.spielverlagerung.de
preklad, úprava, poznámky : Peter

tomasis

top komentár
40
2015-05-07 18:53:10

Perfektny clanok, pochvala pre prekladatela Petra aj Lukasa, vsimol som si ze ta vasa "spolupraca" funguje uz dlhsie, tieto clanky su vyborne :)

kov3

11
2015-05-07 19:14:31

Borbély včera povedal, že Messi je malý futbalový boh. Myslím, že sa veeeeeeeľmi zmýlil. Leo je VEĽKÝ futbalový Boh...
AQ Merčiak je jeden obyčajný hajzel, sorry za vulgarizmus.

pepo46

2
2015-05-07 20:37:39

Idioty prosím nekomentovat...

mr-tom

14
2015-05-07 19:15:10

Supper článok... Ale toto určite písal Borbély.. Tie slová.. :D

ForzeVilla

11
2015-05-07 20:48:06

Guardiolovi ťahy nevyšli, lebo Enrique mu to nedovolil. Naordinoval taktiku, ktorá mala izolovať Mullera s Thiagom a súčasne otvoriť priestor pre ,trident'. Bolo vidno, že Lewa nie je celkom fit a osobne som si Thiaga nevšimol skoro vôbec a Mullera až keď ho striedal Gotze. Najlepší hráči Bayernu z môjho pohľadu Schweinsteiger a Bernat. Thiaga brzdia zranenia, keďže bol vychovávaný pre španielsky futbal a nie pre silovú Bundesligu. Sám si za to môže a v tejto forme by nemal miesto ani v Barcelone. Na Iniestu ani Rakitića sa nechytá, osobne som rád za Rafinhu, že počkal na svoju šancu. A Bayern nikdy nebude ako Barcelona lebo mu chýba jeden podstatný detajl - Lionel Messi. Je to posledný kus skladačky, ktorý robí Barcelonu takou, aká je - originálnou.

ForzeVilla

9
2015-05-07 20:52:01

Jeden záblesk Mullera si pamätám, keď prihral pred prázdnu bránu Lewandowskimu, ináč sme mu nič nedovolili.

Federer

3
2015-05-08 09:42:34

Bernat ano - ale on sa "postaral" o otočenie zápasu keď "odovzdal" Loptu a Alves dával Messimu na 1. gól. To bol vlastne koniec zápasu lebo aj keby ostalo 1:0 v CL je to dnes výborný výsledok. Takto je to úžasný výsledok. Thiago sa podpísal pod 3. gól hoci jeho strata lopty bola na našej šestnástke. No : ihrisko je dnes malé ...

Branko

1
2015-05-08 16:57:49

Bóže, tá vaša slovenčina: zvíťazili proti Bayernu...hanba!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.