Xavi Hernández Navarro z denníka Marca sa pokúšal o krátku analýzu situácie odchovancov v Barcelone a perspektíve mladých canteranos v najbližších rokoch. Zdá sa, že po niekoľkých sezónach, kedy Barcelonu za úspechmi ťahali práve domáci hráči, nastane v tomto smere zvrat.

Albert Deulofeu, štatistický špecialista vo volebnom tíme Toniho Freixu v nedávnom rozhovore poznamenal, že počet odchovancov v prvom tíme Blaugrana klesol zo 17 len na 12 hráčov.

Nejedná sa pritom o alarmujúci prepad, no pokles o 5 hráčov môže predznamenať istú zmenu situácie. Teraz to však nikto nerieši, pretože Barca má za sebou fantastickú sezónu. Ale - vklad odchovancov Blaugrana k zisku treble bol značne nižší, než aký sme mohli sledovať 2 či 3 roky dozadu. Z rôznych príčin sa totiž spomalil prechod mladých hráčov z nižších kategórii tímu do prvého mužstva.

Na to vplýva množstvo činiteľov. Predovšetkým skončila generácia víťazov. Nie každý rok dokáže La Masia vyprodukovať svetové talenty. Na druhej strane za to môžu aj zmluvy, ktoré sú postavené tak, že mladým hráčom garantujú prestup do prvého tímu. Takto 'zabezpečení' hráči potom v rezerve Barcelony nepodávajú očakávané výkony a končí to tým, že Barcelona B v uplynulej sezóne vypadla až do tretej ligy.

Náprava

V piatok klub vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom píše o uvoľnení Jordiho Vinyalsa z postu trénera rezervy. Argumentuje potrebou nového projektu a začiatkom obdobia reflexie v kontexte školenia mládeže. Neprekvapí, že tejto téme sa venuje aj väčšina kandidátov na post prezidenta FC Barcelona. No práve tí istí kandidáti ťahajú svoje kampane sľubmi o príchode Pogbu, Turana či Ramosa.

Medzičasom má La Masia množstvo dôvodov na to, aby bola znepokojená. Najlepším príkladom je Gerard Deulofeu, krídelník z Riudarenes, ktorý bol svojho času považovaný za klenot cantery. Ten už prestal snívať o sláve na Camp Nou a rozhodol sa pre prestup do Evertonu za 6 miliónov eur. Hoci v La Masii jeho talent porovnávali s Messiho, zotrvanie Luisa Enriqueho na poste trénera prvého tímu znamenalo len jedno - konečné rozhodnutie nájsť si nový klub. Aj na hosťovaní v FC Sevilla sa Deulofeu nevedel pod Unaiom Emerym presadiť a sedel iba na lavičke. Ten mu vyčítal slabé bránenie a prílišnú sebeckosť na trávniku.

Odchod Deulofea znamená aj niečo iné: presadiť sa v prvom tíme FC Barcelona bude čoraz ťažšie. Poslednými odchovancami, ktorým sa to podarilo sú Pedro a Busquets. Aj talenty ako Bojan či Thiago museli odísť. Marca Bartru čaká ťažké rozhodnutie čo ďalej. Pred EURO 2016 mu pozícia náhradníka v Barcelone do reprezentačného výberu nepomôže. Martín Montoya je len niekoľko detailov v zmluve od odchodu do Interu Miláno. Ťažko je nájsť lepší príklad aktuálnej situácie v La Masii...

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Aministrator

19
2015-06-29 10:02:11

Tak myslieš si že môžeme z LM ťahať každý rok talenty je blbosť to sa udeje raz za cca 5 rokov že vytiahneš niekoho a bude hrať stabilne v Ačku. Samozrejme ak sa nejedná o nejakú super generáciu ale tie sa objavuju raz za 20-25 rokov. Najmä treba zmeniť tie zmluvy a nedávať im klauzuly o automatickom prechode do Ačka lebo potom na to serú v B ( napr. Halilovic) do acka len ak nato výkonnostne majú.

fofo112

3
2015-06-29 11:31:30

Halilovič už dávno mal dostať šancu v áčku,naše bečko je úplne nulové tam sa predsa nemôže chytiť ked nemá okolo seba hráčov ktorí ho vytiahnu hore.Potom by sme videli čo v ňom skutočne je, inak sú to len rečičky.

Aministrator

8
2015-06-29 11:39:05

no ale potom mal jasne vynikať medzi nimi čo sa nestalo ani omylom. Ja nevravím že nebude dobrý ale rozhodne teraz na Acko nemá ani náhodou a ďalšie sedenie na lavičke mu nepomôže musí ísť hosťovať kde bude mať istotu základu

bruno1

2
2015-06-29 12:11:48

Neni poslednym odchovancom nahodou Jordi Alba?

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.