Park Güell patrí po Sagrada Familia medzi najznámejšie turistické atrakcie v metropole Katalánska. To však znamená, že prehliadku parku na svahoch Turo del Carmel si každodenne vychutná množstvo turistov. Ako nechcete dovolenku v Barcelone stráviť v radoch, máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov ako sa čakaniu vyhnúť.

Autorom svetoznámeho parku Park Güell je slávny katalánsky architekt Antoni Guadí. Park v sebe ukrýva celý rad Gaudího diel, ktoré sú bohatou ukážkou unikátneho štýlu tvorby tohto slávneho architekta. Ponúka však aj pekný výhľad na mesto až k moru. Do väčšiny parku sa dostanete bez platenia vstupného, za vstup do „hlavnej“ časti sa však vstupné platí. Výhľady zväčša nájdete práve v nespoplatnenej časti. A tak ak máte chvíľu čas, určite sa nebojte investovať časť z neho do prechádzky v tomto parku. Ako sa však cez more turistov dostať do parku bez vystávania v radoch? Tipy sú jasné:

1. Kúpte si vstupenky online

Lístky si jednoznačne zabezpečte online. Pri ich kúpe cez internet ušetríte 1€ a navyše množstvo času. Odporučiť vám môžeme aj to, aby ste na návštevu Parku vyberali skôr dopoludňajšie hodiny alebo tie na neskôr poobede. Zvyčajne okolo obedu je v parku najviac ľudí a urobiť si dobrú fotografiu je problém.

Pred tých, ktorí sú na dovolenke flexibilnejší, pri objednávke lístkov sa riaďte počtom voľných vstupov v jednotlivých časoch. Čím viac vstupeniek je voľných, zvyčajne to znamená nižší počet turistov. Aktuálne vstupenka pre dospelú osobu stojí 7,50€.

Obsadenosť jednotlivých vstupov počas dňa si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Lístky si môžete kúpiť na tomto odkaze.

Zakúpiť si môžete aj vstupenky so sprievodcom. Stoja viac - 14,50€, no sprievodca vám pekne vysvetlí tajomstvá či zaujímavosti o parku. Zároveň sa v parku zdržíte dlhšie, pretože prehliadka so sprievodcom trvá okolo 90 minút. Pre tých najnáročnejších sa núka exkluzívna prehliadka a takisto s vlastným sprievodcom. Cena na osobu je 43,50€.

2. Návšteva parku mimo otváracích hodín

Kto skoro vstáva alebo neskoro chodí späť, tento tip je práve pre neho. Pred 8:00 tam pracovníkov ešte nenájdete, tak si park môžete prezrieť bez toho, aby ste museli mať zakúpenú vstupenku. Nič tým zároveň neporušujete. Informáciu nájdete aj na oficiálnej stránke parku, môžete ho teda navštíviť mimo otváracích hodín a zadarmo. Ak natrafíte na zhovievavých pracovníkov, do parku vás bez vstupenky pustia aj 5 minút pred oficiálnym otvorením. Ale na to by som sa nespoliehal. V zime je park otvorený od 8:30 do 19:00, v lete počas najväčšej sezóny od 8:00 do 21:30 a na jar či jeseň od 8:00 do 20:30. Mimo týchto časov je vstup do parku zadarmo, hoci je jasné, že večer bude viditeľnosť nižšia. Máme však ešte jeden tip: v nedeľu počas zimy je park sprístupnený zadarmo celý deň podobne ako počas niektorých katalánskych sviatkov (23.4., 18.5., 24.9.).

3. Kúpte si vstupenky v 'tajnom' vstupe

V podstate sa nejedná o nejaký tajný vstup. Iba o ňom vie len veľmi málo turistov, pretože každý využíva vstup od mesta. Vstupenku si tak môžete kúpiť priamo na vstupe do parku, ale to vám neodporúčame. Základná vstupenka vám totiž platí na 30 minút a kupuje sa na jednotlivé časy po pol hodine. Bežne sa tak stáva, že priamo na mieste sú vstupenky na 2-3 nasledujúce polhodinové vstupy vypredané. Počas jednej polhodinovej prehliadky je vstup do parku umožnený maximálne 400 ľuďom. Takže opäť sa vraciame k bodu číslo 1: lístky si zadovážte online.

4. Prechádza nespoplatnenou časťou parku

Časť tohto svetoznámeho parku je pre verejnosť prístupná zadarmo. Samozrejme, najkrajšie časti parku sú v spoplatnenej zóne, no aj verejne prístupná časť má svoje prednosti, ktoré sa oplatí vidieť. A sú zadarmo, bez čakania v rade. V nespoplatnenej časti parku sa nachádza jeden z najlepších výhľadov v Barcelone, ktorý sa volá El Bunker del Carmel. Oplatí sa vidieť. V podstate je ideálne vyhradiť si čas na prehliadku platenej aj nespoplatnenej časti parku.

Viac inšpirácií o Katalánsku nájdete v skupine na Facebooku Katalánsko na dlani. Pridajte sa na tomto odkaze!

zdroj: parkguell.cat misstourist.com forcabarca.sk
foto: facebook

Milan87

9
2018-11-14 20:40:39

Skvela praca Lukas!chystam sa na vilareal 2.12. Idem na vlastnu past a tvoje články su fakt skvele

jipi

6
2018-11-14 21:30:43

Ahoj ja tiez idem vtedy takisto na vlastnu päst

caco

-7
2018-11-14 21:45:43

vyhnúť radom????ved tam žiadne nie sú. tam sú rady akurát v lete a aj to ubehne dosť rýchlo,jedine sagrada v lete býva dosť okupovaná

Neyoo

2
2018-11-15 12:08:52

Neviem čo považuješ za leto, ale chodievam tam vždy koncom septembra a počas 4 dní ktoré som tam bola sa nedali kúpiť 2 lístky na vstup do Sagrady, a v Park Guell cez hlavny vchod kde vyjdeš eskalatormi čakaš v lepšom prípade pol hodinu-hodinu, a to iste je Tibidabo, Casa Batlo a podobne. Bez kupovania online lístkov straviš pol dňa v radoch.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.