FC Barcelona v zápase s Celtou Vigo zaznamenala prvé víťazstvo na Balaídos od roku 2015. Zápas ukázal viacero skutočností a tie najdôležitejšie aspekty sú zhrnuté v tomto článku.

Ansu Fati pokračuje vo výborných výkonoch

Mladému krídelníkovi Barcelony sa opäť podarilo vsietiť úvodný gól v zápase po priťuknutí od Philippeho Coutinho. Fati v neľahkej situácii prezentoval fantastické umné zakončenie znamenajúce úvodný gól v stretnutí. Zdôrazniť je potrebné to, že sa hralo v náročným podmienkach za silného vetra a dažďa na rozmočenom trávniku. 17-ročný krídelník strelil svoj tretí gól v druhom ligovom zápase tejto sezóny a celkovo desiaty v kariére. Zaujímavosťou je, že na túto gólovú štatistiku potreboval len 16 striel - bláznivá efektivita odchovanca La Masie. Hviezdička Barcelony môže prekonať ďalší rekord, ktorým je streliť 11 gólov pred dovŕšením 18 roku života. Terajší rekord drží Pablo Pombo Quintana zo sezóny 1933-1934.

Barcelona na Sevillu bez Lengleta

Najväčším negatívom veľmi dobrého výkonu Barcelony na Balaídos bolo vylúčenie Clementa Lengleta po dvoch žltých kartách. Francúzsky stopér išiel predčasne pod sprchy ešte pred koncom prvého dejstva, čo znamená, že Barcelona musela hrať celý druhý polčas v desiatich a zároveň - Koeman prišiel o stopéra základu na dôležitý duel proti FC Sevilla. Dobrou správou však je veľmi dobrý výkon Ronalda Arauja, ktorý nahradil Lengleta na zvyšok stretnutia proti Celte. 21-ročný zadák je tretím stopérom v hierarchii prvého tímu a teraz má ukážkovú šancu predviesť svoj talent v nedeľnom zápase proti Andalúzanom. Tréner Blaugranas má k dispozícii v každom prípade aj ďalšie možnosti ako napríklad Samuela Umtitiho či Jean-Clair Todiba, hoci ich nasadenie je nepravdepodobné. Povolaný zrejme bude opäť aj 18-ročný Santiago Ramos Mingo, ktorý si môže pripísať debut v Áčku.

De Jong si užíva život pod Koemanom

Na začiatku sa zdalo, že po príchode Ronalda Koemana do Barcelony bude práve De Jong patriť medzi najväčších víťazov tejto zmeny na trénerskej stoličke prvého tímu. Proti Celte Vigo ukázal dobrý výkon a je zrejmé, že pozícia na poste defenzívneho záložníka vo formácii dvojitého pivota spolu so Sergiom Busquetsom mu náramne sedí. Medzi najlepšie okamihy stretnutia patrila aj prihrávka od De Jonga na Griezmanna, ktorá mala viesť ku gólu, ale Francúza zradilo spracovanie lopty a z možnej veľkej šance nebolo nič. De Jong v zápase na Balaídos ukázal cestu, po ktorej by mal pokračovať aj v nasledujúcich súbojoch a svoje výkony postupne stupňovať na ešte vyššiu úroveň. Začiatok sezóny naznačuje, že o mladom holandskom záložníkovi budeme v tejto sezóne ešte počuť.

Koeman zložil test na Balaídos

Mnohí s nedočkavosťou očakávali v akom svetle sa Barcelona predstaví v prvom náročnom zápase sezóny s novým trénerom na lavičke. Barcelona na Balaídos nevyhrala od roku 2015 a v poslednej sezóne boli najväčším problémom Blaugranas práve výkony na ihriskách súperov. Dnes môžeme skonštatovať, že tento výjazdový duel skonči veľkým víťazstvom nielen Barcelony, ale aj jej trénera. Koeman sa rozhodol, že do zápasu pošle tú istú základnú jedenástku ako proti Villarrealu, no priebeh stretnutia sa zmenil po vylúčení Lengleta. Koeman reagoval striedaním Griezmanna za Arauja. Barcelonu však vylúčenie Lengleta zásadne neovplyvnilo. Dokázala streliť druhý gól na začiatku druhého dejstva a zápasu pomohli aj striedajúci hráči Trincão s Pedrim - tréner sa rozhodol naďalej útočiť, miesto toho, aby bránil výsledok. Koemanova Barcelona tak odohrala dva ligové zápasy, dvakrát jasne vyhrala. Lepší začiatok sme si nemohli želať.

Coutinho nás baví

Už na prvý pohľad je zrejmé, že Coutinho prišiel do Barcelony ako vymenený. V poslednej sezóne na Camp Nou nehral dobre, v Bayerne sa postupne dostával do pohody a svoju druhú šancu v metropole Katalánska využíva naozaj naplno. Okrem toho sa zdá, že je silnejší fyzicky, odolnejší mentálne. hrá na svojej typickej pozícii a darí sa mu nad očakávania dobre. V zápase proti Celte Vigo bol skvelý na lopte, ale aj bez nej, výborne spolupracoval s Messim či Ansu Fatim. Zaslúžene si prevzal ocenenie pre najlepšieho hráča zápasu. Otázkou teraz je, či si túto skvelú formu dokáže udržať aj v nasledujúcom období. Ak áno, mužstvo aj fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2020-10-03 10:00:10
Coutinho je fantastický. Otázkou je, jestli by byl na tom tak dobře, kdyby dál trénoval jeden nejmenovaný blb, který by ho strkal na levé křídlo místo, aby hrál na své ideální pozici ve středu pole. Ke skvělým výkonům Coutinha přispěl hráč samotný a taky v prvé řadě Koeman!
2020-10-03 10:06:36
Barca bez Lengleta ? No to je snad i gigantická výhoda... Araujo doufám chytne šanci za pačesy a už Lengleta zpět nepustí, Francouz je velká slabina obrany, rychlostně nestíhá a to se nedá vždy nahradit předvídáním. Jediná výhoda je, že umí dát hlavou gol.