Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom s Betisom Sevilla, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Pred vami je veľmi dôležitý zápas. Ako by si opísal súboj s Betisom, ktorý hrá veľmi dobrú sezónu?

"Každý zápas je dôležitý, bez ohľadu na situáciu, v ktorej sa nachádzame. Hráme proti dobre hrajúcemu súperovi. Musíme zahrať dobre, predovšetkým zlepšiť posledné chyby v obrane, musíme byť angažovanejší a organizovanejší. Dnes ráno sme na tom pracovali."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Môžete si dovoliť mať na ihrisku útočníka, ktorý sa nezapája do presingu, alebo si to Messi môže dovoliť, aby sa angažoval v útoku?

"Leo je skvelým hráčom, chceme, aby bol na trávniku tam, kde môže ublížiť súperovi. Je veľmi dôležitý predovšetkým v útoku, hral tam na rôznych pozíciách. Súperom vždy robí problémy."

[Marta Ramon, RAC1] Čo môžeš urobiť, aby Messi bol ešte rozhodujúcejší? Ak sa cíti?

"Cíti sa veľmi dobre, je silný, vždy ho baví hrať futbal. Má víťaznú mentalitu a každý hráč niekedy prechádza cez zložitejšie obdobie a lopta mu nechce padnúť do siete. Je však veľmi angažovaný."

[Adria Albets, Cadena SER] Zajtra sa stretneš s Joaquínom, ktorý povedal, že sa s tebou nepozdraví, pretože nemá na teba dobré spomienky z Valencie. Čo si o tom myslíš? Rozumieš mu?

"Chápem, že pre vás je to zaujímavá téma, ale ja do toho nebudem zasahovať. Ak Joaquín chce povedať niečo viac, je to jeho problém. Ja sa sústredím na zápas na ihrisku a nie na individuálne záležitosti a na to, čo sa stalo pred mnohými rokmi."

[Helena Condis, Cadena COPE] Veľa sa hovorilo o tom, že Messi sa v zápase s Dynamom prechádzal po ihrisku. Si spokojný s jeho výkonom?

"Nemyslím si, že by som sa musel opakovať. Na túto otázku som odpovedal už neraz. Každému hráčovi sa môže pritrafiť moment, v ktorom sa prechádza. Ak chcete vytvárať polemiku alebo problémy, je to vaša vec."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pred týždňom si hovoril, že je potrebný čas a tvoj projekt sa ešte len začal. Je však vzhľadom na posledné výsledky dôležité vyhrať?

"Mužstvo ako Barcelona musí byť v tabuľke na špici, pretože v opačnom prípade sa objaví kritika, ktorú akceptujem. V tomto smere nie je potrebné byť posadnutý. Sezóna je dlhá a musíme pracovať zápas za zápasom. Potrebujeme tri body a pokoj, ale neviem, či ten pokoj aj príde, pretože v tomto klube sa deje veľa."

[German García, Radio Nacional] Na budúci týždeň sa začína reprezentačná prestávka, ktorá potrvá dva týždne. Využiješ tento čas na to, aby si sa pozastavil nad tým, čo je potrebné vylepšiť? Tešíš sa na túto prestávku alebo nemusí byť prínosná?

"Pre každého trénera ide o moment, kedy mu odíde množstvo hráčov. Som radšej, ak sú tu, mohli by sme natrénovať viac taktických aspektov. Vieme však, že kalendár je nabitý. Potom hráme s Atléticom hneď v sobotu, pritom všetci sa vrátia vo štvrtok. Je to problém všetkých veľkých klubov, chýba nám čas na prípravu. Dúfam, že sa všetci vrátia zdraví."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Spomenul si problémy v obrane, po zápase s Dynamom si hovoril o hre bez lopty. Myslíš si, že v uplynulých sezónach sa zle pracovalo na defenzíve?

"Nie, neviem o tom, pretože som tu nebol. Sledoval som zápasy, systém bol iný. Teraz používame 4-2-3-1 a problémom je stred poľa, v ktorom sme nekontrolovali dobre hru. Súper mal v tejto zóne často prevahu, kvôli čomu obrancovia mali problémy."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Keď si hovoril o stopéroch, ani raz si nespomenul Samuela Umtitiho. Počítaš s ním? Stále ho môžeme získať späť?

"Ak je akýkoľvek hráč v klube, pracuje pod mojim vedením. Umtiti ešte netrénuje na 100%. Diskutovali sme o rôznych taktických veciach a on stále nebol prítomný. Samuel ešte nie je úplne zdravý. Ak sa bude cítiť fyzicky aj psychicky dobre, budem s ním počítať. Šanca, že sa objaví na trávniku, závisí od formy iných stopérov a celej obrannej línie."

[German Bona, Diario Sport] Mal si počas Ter Stegenovej absencie pochybnosti o obsadení postu brankára? Chcel si dať viac šancí Netovi? Alebo je Ter Stegen najlepším brankárom na svete.

"Vieme, že Marc bol zranený a až na gól zo zápasu s Alavésom, môžeme byť s Netom veľmi spokojní. Ukázal, že je skvelým brankárom. S návratom Marca sme sa neponáhľali. Nechceli sme riskovať. Hrať v prvom zápase bolo pre neho dôležité, mal veľa práce, neraz nás zachránil v situácii jeden na jedného. Chytal fantasticky. Som veľmi spokojný s jeho formou."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Strelili ste 19 gólov, ale len jeden spoza pokutového územia. Máte De Jonga, Busquetsa, Pjanića... Očakávaš viac striel z diaľky?

"Áno, samozrejme. Naši hráči hľadajú voľný priestor, dokonca aj v blízkosti pokutového územia či pred bránou. Musíme strieľať. Nemôžem zmeniť hráča, ktorý po celý život prihrával miesto toho, aby strieľal. Pracujeme na tom. Asistencie sú dobré, ale každý má povinnosť strieľať. Bez toho gól nepadne."

[Diari Ara] Carles Aleñá naposledy odohral 10 minút. Ak by tento zápas vyzeral inak, strávil by na ihrisku viac minút? Uvidíme častejšie aj Riquiho Puiga?

"Hovoril som s ním o jeho budúcnosti. Na tréningoch prezentuje veľkú chuť, chce zo seba dávať čoraz viac a zlepšovať sa ako pivot. Hra závisí od jeho postoja na tréningoch. Dávam minúty hráčom, ktorí si ich zaslúžia. Všetko má v rukách samotný hráč."

[Jordi Blanco, ESPN] Dnes uplynulo 29 rokov od gólu José Mari Bakera proti Kaiserslauternu. Nemyslíš si, že mužstvu v súčasnosti chýba charakter a oddanosť, ktoré mal vtedajší tím?

"Nie. Moji hráči sa, tak my vtedy, zapájajú do práce, trénujú a keď niečo nefunguje, sú nahnevaní. Je vidieť, že majú túžbu."

[Xavi Lemus, TV3] Odkiaľ sa berie to, že ste tak neefektívni. Je to otázka psychológie, koncentrácie, taktiky? Čo je potrebné zmeniť, aby padalo viac gólov?

"Môže za tým byť množstvo vecí - sebaistota, pochybnosti, vtedy sa to vždy uberie nesprávnym smerom. Závisí to však aj od schopností jednotlivých hráčov. Musíme s nimi hovoriť individuálne. Títo hráči pred pokutovým územím hľadajú prihrávky, musíme to zmeniť. Súperi to majú ťažšie, ak vedia, že môžeme strieľať z diaľky. Hráči musia na seba prevziať väčšiu zodpovednosť pri prijímaní rozhodnutí počas akcií."

[Albert Fernández, TVE] Čo by si odkázal tým, ktorí kritizujú Messiho za to, že v 93. minúte sa nezapojil do presingu?

"Naozaj neviem. Proti každému je možné vytiahnuť takéto videá. Mňa tiež odfotili, že sedím alebo že som nahnevaný. Každého je možné takto poškodiť."

[Alex Pintanel, Gol] Veľa sa hovorí o tom, že Messi nemá formu. Čo si o tom myslíš?

"Messi má veľa čo ponúknuť a ukazuje to. Je dôležitý v našej ofenzívnej hre. Strieľa z pokutových kopov a sme zvyknutí na to, že mnoho rokov robil rozdiel. Podľa mňa je stále rozhodujúci."

[Nacional.cat] De Jong hral naposledy ako stopér a nebol tak presvedčivý ako predtým. Máte problém so stopérmi?

"Je možné, že na tejto pozícii máte obmedzené možnosti, minimálne kvôli zraneniam. Frenkie môže hrať na tejto pozícii, najmä proti súperom, o ktorých si myslíme, že nebudú mať tak často loptu. Pre mňa je však stále skôr pivot."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Povedal si, že s Messim sa rozprávaš každý týždeň. Akým spôsobom riešiť rotácie? Hráte každé tri dni.

"Máme informácie o každom hráčovi a ak niekto nie je pripravený na 100%, tak nehrá. Platí to aj pre Lea. Vo finále to môže byť tak, ale vieme, že kalendár je veľmi nabitý. Všetko vždy závisí od zdravotného stavu. Ak ten nie je dobrý, hráčovi doprajeme oddych."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
Reekwon Admin
2020-11-06 15:57:05
Je smutné, že jeden jediný záběr udělá obrázek o hráči za celý zápas. Ten vzpomínaný moment, kdy protihráč 4 metry od Messiho jen s míče proběhl už byl v nastaveném čase navíc snad v poslední minutě nastaveného času a bylo evidentní, že už se prakticky nic nestane.

Samozřejmě se můžeme bavit o tom, že Messi nehraje v pohodě, to je evidentní, nemá vůbec formu, o čemž svědčí jeho gólová potence, kdy se zatím ze hry netrefil. Avšak kdo hraje v našeho týmu na skutečném vrcholu formy? Pokud pominu Ter Stegena, který se vrátil ve velkém stylu, tak nikdo z hráčů nemá stabilně dobrou formu. Bude podle mě trvat až někdy do února nebo do března, až si to celé sedne. V týmu je několik nových hráčů, se kterými konkrétně Messi musí na hřišti operovat a když jsou nový, je přirozené, že ta chemie tam ještě nebude. Navíc je tu nové rozestavení na které nikdo z týmu není zvyklí a všichni se tomu musí přizpůsobit. Hra je oproti loňsku rychlejší, dynamičtější, ale sráží nás individuální chyby a až se tohle všechno vypiluje, mohlo by to fungovat. Jen je potřeba si na to počkat.

Pochopitelně nejsem nadšený z toho, že Messi hraje tak, jak hraje. Jsme od něho zvyklí úplně na něco jiného, v létě chtěl odejít a i když se mu to nepovedlo, já od něho vidím, že v zápasech jede na 100%. Bohužel se mu nedaří, má velký počet ztrát a gólově stagnuje, ale nevidím na něm ani stopu toho, co se stalo v létě. Já jsem přesvědčený, že se letos ještě chytí, jak jsem řekl, až si to všechno sedne. V sezóně je stále o co bojovat a jsme teprve na začátku.
2020-11-06 16:20:08
Pred vyše 3 rokmi, keď začali proti nám stavať autobus, som tu písal, že je jednoduché hrať proti nám, keď súper vie, že okrem Lea nik spoza 16-ký nevystrelí. To stačí zahustiť pok. územie, inak by sa museli vytiahnúť vyššie. Bol tu veľký stratég Walverde a nič, teraz to hovorí Koeman. Inak to pchanie sa do 16-ký pochádza ešte od Pepa, MC často to robí aj dnes a má problémy tiež.