Xavi Hernández po víťazstve nad Realom Sociedad vo štvrťfinále Kráľovského pohára priznal, že jeho tím odohral veľmi dobrý zápas. Tréner tiež pochválil Ousmane Dembélého a poznamenal, že mužstvo by malo rýchlejšie rozhodnúť o osude zápasu.

Zdá sa, že Ousmane Dembélé prijíma čoraz lepšie rozhodnutia. Vnímaš toto zlepšenie?

"Ousmane je hráč, ktorý od nášho príchodu veľmi dozrel. Vie, že najväčšiu hrozbu predstavuje, keď si nabehne do priestoru, a tak dnes padol gól. Robí rozdiel, dostáva sa do súbojov... Všetko, čo sme urobili, je, že sme mu dali dôveru. Je to futbalista s obrovským potenciálom a ja mu veľmi verím. Užíva si hru a fanúšikovia si užívajú jeho hru. Dnes strelil gól, ktorý nám zabezpečil postup, a z toho mám veľkú radosť. Je to veľmi dobrý profesionál."

[Marta Ramón, RAC1] Čo ťa na tomto zápase najviac znepokojovalo?

"Dnes bola väčšina vecí pozitívna. Vypli sme na 5-10 minút a to nemôže nastať. V jednom momente sme mali dať gól na 2:0, a to nám v posledných zápasoch chýbalo. Sami nemôžeme dávať súperom príležitosti. Celkovo je to dobrá tímová hra, ale musíme zlepšiť niekoľko vecí."

[Adria Albets, Cadena SER] Raz si povedal, že ak bude Dembélé dobre pracovať, môže byť na svojom poste najlepší. Dokazujú zápasy ako ten dnešný, že máš pravdu?

"Dáva to za pravdu jemu. On je ten, kto hrá, on je ten, kto má kvalitu. Snažíme sa ho viesť k tomu, aby sa rozhodoval správne. Myslím, že je šťastný, má našu dôveru a často sa s ním rozprávam. Pre mňa je stále jedným z najlepších na svete na svojom poste. Najdôležitejšia vec u futbalistu Barcelony je mentalita: 'Dnes urobím rozdiel'. Myslím si, že práve to sa v prípade Ousmaneho zmenilo."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Tím má problémy s rozhodovaním zápasov. Trpíš niekedy kvôli tomu, aký futbal hráte?

"Áno, takýto pocit mám po dnešnom zápase, po stretnutí s Getafe... V takýchto momentoch musíte riadiť zápas a to sa musíme naučiť. To je však jediná negatívna vec z dnešného dňa. Podarilo sa nám, ešte počas hry 11 na 11, dominovať nad Realom Sociedad, ktorý predtým vyhral veľa zápasov v rade. Už v januári sme tam, kde sme chceli byť: sme lídrom tabuľky s trojbodovým náskokom pred Realom, v semifinále Kráľovského pohára, jeden pohár už máme vo vrecku... Dojmy sú veľmi pozitívne, ale musíme zlepšiť efektivitu a vedieť rozhodovať zápasy."

[Cadena COPE] Si spokojný s týmto zápasom?

"Áno, som veľmi spokojný. Prvých 60 minút bolo vynikajúcich. Stále sme hrali 11 na 11 a dominovali sme na polovici Realu. Neviem, koľkokrát sme v prvom polčase udreli, ale Real Sociedad trafil len raz do brvna. Musíme streliť viac gólov."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako sa cíti Pedri?

"Ide o zranenie kolena. Lekár povedal, že mu pristúpili pätu. Predbežne bude pripravený na zápas proti Girone."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako hodnotíš formu Sergia Busquetsa?

"Hrá na veľmi vysokej úrovni. Niekedy strácame loptu, kvôli čomu trpíme pri protiútokoch súpera, ale to, čo nám dáva Busquets, je výnimočné. Je kritizovaný, pretože ide o Barcelonu, ale podľa mňa je zásadný. Má toľko vlastností, ktoré sú tak podceňované."

[Francesc Latorre, Goal] Prečo chytal Ter Stegen a nie Iñaki Peña?

"Rozhodol som sa, že chytať bude Marc. Iñaki už hral proti Intercity a Ceute. Rozhodol som sa a dospel som k tomu, že bude najlepšie, ak dnes zasadím Marca."

[Carlos Monfort, Jijantes] Prečo ste hrali na troch obrancov, keď zápas ešte nebol rozhodnutý?

"Nemali už útočníka a my sme chceli roztiahnuť hru. V strede sme mali prevahu štyroch na dvoch. Snažili sme sa prihrávať na Roberta resp. vo všeobecnosti do pokutového územia, ale stále je to pre nás ťažké, keď sa súper stiahne. Chýbala nám aj finálna prihrávka. S výkonom tímu som spokojný."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Postavil si rovnakú jedenástku ako vo finále španielskeho Superpohára. Povedal si, že všetci hráči sú dôležití, ale nevyjasnila sa práve najlepšia jedenástka?

"Nie, myslel som si, že najlepšie bude hrať so štyrmi centrálnymi záložníkmi a Baldem, ktorý bude hrať po šírke. Dnes sme museli útočiť iným spôsobom ako brániť. Tiež som cítil, že v Superpohári sme hrali veľmi dobre, títo hráči si zaslúžili hrať aj dnes."

[Aurora Fuste] Ako hodnotíš výkon Roberta Lewandowskeho?

"Dobre. Mal dobrú príležitosť, ale nanešťastie lopta zasiahla Frenkieho. Mal 2-3 príležitosti, ale pracuje pre tím, vytvára príležitosti... ako vždy som s jeho prácou veľmi spokojný. Vďaka nemu vytvárame veľa šancí."

[El 10 del Barca] Čo podľa teba ešte chýba Dembélému, aby hral častejšie takto dobre?

"Nech si naďalej verí. Keď stratí 2-3 lopty za sebou, nechajte ho, nech sa pokúsi hrať jednoduchšie, aby získal späť svoju sebadôveru. Myslím, že dozrieva. Veľmi dobre rozumie prihrávkam na interior, hrá oboma nohami."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Toni Juanmarti, Relevo] Guardiola si zakladal na strede poľa s tebou, Iniestom a Busquetsom, Luis Enrique mal svoj útok s Messim, Neymarom a Suárezom... Je spravodlivé povedať, že tvoja Barça vyniká v obrane s Koundém, Araujom, Christensenom, Ter Stegenom?

"Áno, je to pre nás niečo pozitívne, ale myslím si, že v útoku si vytvárame veľa príležitostí. Je pravda, že hráči ako Jules, Ronald, Andreas, Marc majú veľký význam. Sú vo výbornej forme, ale celkovo si myslím, že sme veľmi ofenzívny tím. Dnes sme hrali na troch obrancov, pričom Balde bol skôr na krídle. Nepovedal by som, že sme defenzívna Barça, naopak - veľmi riskujeme."

[Carlos Dominguez, Culemania] Nemyslíš si, že si lekársky štáb zaslúži viac uznania? Máš k dispozícii všetkých hráčov...

"Pre mňa je to najlepší štáb na svete. Skutočne. Lekári, fyzioterapeuti, dietológovia... odvádzajú skvelú prácu."

[Pau Pedraza, Iniestazo] Christensen a Araujo mali dnes kryť Sorlotha? Prečo hral Koundé ako pravý obranca?

"Dnes sme hrali 3 na 3 v útoku a 3:2 v obrane - Christensen, Araujo a Koundé proti dvom útočníkom súpera. Mali sme početnú výhodu. Sorloth je veľmi silný a rýchly futbalista, ale aj my máme takýchto hráčov. Dobre sme to vykrývali, takticky sme správne faulovali, hoci si myslím, že sme mali prerušiť ešte viac protiútokov. Dnes sme odohrali veľmi dobrý zápas."

Aká je teraz úloha Raphinhu?

"Raphinha bude veľmi dôležitý. Naposledy hral od začiatku. Budeme využívať rotáciu, pretože hráme každé 3-4 dni."

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2023-01-26 07:25:00
uz tolko nechvalte toho demba, miestni pseudofans budu skripat zubkami:)
2023-01-26 08:16:08
Vcera to bol pre Dembeleho taky referencny zapas....z toho by mal vychadzat :)