Xavi odpovedal na otázky novinárov pred zápasom 29. kola La Ligy proti Atléticu Madrid. Hovoril o zajtrajšom súboji, žrebe Ligy majstrov, možnosti návratu hráčov po zranení a špeciálnom zápase pre João Felixa.

[Marta Mauricio, Barça Studios] Hrať na štadióne Atlética je vždy ťažké. Mohol by to byť ideálny zápas na udržanie dobrej nálady a sebavedomia? Aj oni sa nachádzajú v dobrej chvíli.

"Áno, zajtrajší zápas je dôležitý, rovnako ako každý iný zápas kvôli našej situácii v lige. Potrebujeme body. Je to súper na úrovni Ligy majstrov, naposledy to ukázali [postupom proti Interu; pozn. red.]. Sú veľmi silným súperom, najmä na svojom štadióne, kde majú podporu publika. Majú intenzitu, dobrý rytmus v hre. Myslím si, že Cholo Simeone a jeho Atlético si v posledných rokoch počínajú veľmi dobre, takže to bude naozaj ťažký výjazd, ktorý nás bude stáť veľa síl. Máme dobrý moment a oni tiež. Máme sebadôveru. No zajtra uvidíme dva sebavedomé tímy, dúfajme, že to bude skvelý zápas, a verme, že sa nám podarí získať tri body na štadióne, kde podľa mňa v lige neprehrali od zápasu s nami v minulej sezóne. Štatistiky ukazujú, aké ťažké je získať tam tri body, ale pokúsime sa o to a dúfajme, že odohráme dobrý zápas."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Odhliadnuc od zápasu s Atléticom, čo si myslíte o žrebe PSG vo štvrťfinále Ligy majstrov?

"No, je to veľmi ťažký žreb, jeden z najťažších súperov, s ktorými sme sa mohli stretnúť. Luisa Enriqueho poznám ako trénera veľmi dobre, myslím si, že je to skvelý tréner, ktorý vždy pracuje veľmi dobre, rovnako ako jeho personál a hráči. Je to jeden z najťažších súperov, na ktorých sme mohli naraziť, ale sme šťastní a dúfame, že vo štvrťfinále odohráme skvelé zápasy. Odvetu hráme doma, čo je pre nás pozitívne, keď vám pridelia takého ťažkého súpera. Je to moment, keď musíte prevziať zodpovednosť a ukázať, že môžeme konkurovať takémuto súperovi, ktorý pre túto chvíľu patrí k najlepším v Európe."

[Laia Coll, RAC1] Bude to zápas, v ktorom bude mať João Felix väčšiu motiváciu? Aké sú vaše pocity voči nemu pred jeho návratom na Wanda Metropolitano?

"Áno, zajtra to bude súboj pre veľkých hráčov a pre celý tím, aby ukázali svoju osobnosť na takom ťažkom teréne, akým je štadión Atlética. Veríme v Joãa, ktorý v prvej časti sezóny odohral skvelý zápas. Bude dôležitý, rovnako ako celé mužstvo. Je to duel, v ktorom musí každý ukázať to najlepšie, aby sme získali tri body. João tiež."

[Laura Brugués, TV3] Pau Cubarsí bol povolaný do národného tímu. Čo si o tom myslíte? V lete ho chcú vziať aj na dva turnaje národného tímu. Mohol by sa zopakovať prípad Pedri?

"Dúfame, že sa to nebude opakovať. Mali by sme sa však na to pozerať pozitívne a nie negatívne. Sme veľmi radi, že si zaslúžil byť povolaný, je senzačný. Ukazuje, že už má úroveň na to, aby bol povolaný aj do národného tímu. Od Luisa de la Fuenteho je tiež odvážne, že stavil na hráčov ako Lamine a Cubarsí. Som s nimi veľmi spokojný. Do Olympijských hier a Majstrovstiev Európy zostáva ešte nejaký čas, ale o tom, či tam pôjde, nerozhodujem ja. V každom prípade som veľmi šťastný, pretože jeho úsilie si zaslúži byť ocenené."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Francúzska tlač píše, že je to dobrý žreb pre PSG a že Barça je tím mimo formy, takže sa považuje za favorita na postup. Čo by ste na to odpovedali?

"Áno, možno áno. Nemyslím si, že sme neistí, to je fráza, ktorú nemám rád. Ale možno je to tak, že úloha favorita by pripadla PSG, ale historicky je pravda, že máme viac trofejí z Ligy majstrov ako oni. Myslím si však, že v súčasnosti je PSG predovšetkým na finančnej úrovni a v schopnosti zazmluvniť hráčov vyššie. Musíte sa pozrieť na to, koľko sme v tejto sezóne minuli my a koľko oni. Situácia nie je rovnaká. Čo sa týka prístupu, túžby, chceme vyhrávať. Mužstvo je veľmi motivované, včera sme si všetci spoločne pozreli žreb a bolo to pozitívne, boli by sme spokojní s každým súperom. Dostali sme PSG, jedného z najťažších súperov a dobre... Musíte to ukázať na ihrisku, pretože je ľahké hovoriť a potom nerobiť. V kľúčovom momente sezóny musíme hovoriť na ihrisku a to, čo musíme urobiť, je ukázať náš talent a našu hodnotu na ihrisku. Nič iné."

[Helena Condis, COPE] Hovorí sa, že Barça postúpila v Lige majstrov vďaka vám a vašim zmenám v zápase proti Neapolu. Trápi vás trochu, že sa pozornosť z veľkej časti nesústredila na to, že ste postúpili a po štyroch rokoch ste sa opäť dostali do štvrťfinále Ligy majstrov, a že sa na vás zniesla kritika?

"Nie, sústredili sme sa na to, že sme odohrali skvelý zápas a sme vo štvrťfinále. O tom sme sa rozprávali. Už som povedal, čo si o tom všetkom myslím. Je to špecifická situácia a myslím si, že veľa hovoríme aj o futbale. Aj tu na konferenciách. O tom, ako sme hrali, že sme pochopili, ako útočiť a brániť, že sme dobre súťažili a našťastie nám zmeny v druhom polčase dali nesmierne veľa. V utorok nám všetko vyšlo pozitívne."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Chcel som sa opýtať na Ferrana Torresa a Marcosa Alonsa. Vrátili sa do tréningového procesu, budú teda na zozname povolaných na zajtrajší zápas?

"Zoznam oznámime zajtra, ale áno, Marcos a Ferran budú k dispozícii už zajtra, ak sa nič nezmení."

[Juli Claramunt, Jijantes] Sú Memphis a Griezmann hráči Atlética, na ktorých si treba dávať najväčší pozor?

"Memphisa poznáme veľmi dobre. Je to futbalista, ktorý dokáže urobiť rozdiel, keď je dobre motivovaný. V stredajšom zápase dokázal streliť gól, ktorý im priniesol predĺženie. Dokáže strieľať góly, dobre sa umiestňuje, má silu. V prvom zápase na našom štadióne nám spôsobil problémy, keď Iñaki ubránil jeho strelu z voľného kopu. Po tom, čo ukázal v Lige majstrov, zajtra určite dostane minúty."

[Anaïs Martí, La Vanguardia] Ako sa João Felix vysporiada s nevôľou, ktorá sa na neho bude valiť z Wanda Metropolitano po tom, čo opustil klub v zlej atmosfére?

"Osobne som mal rád takéto nepriateľské prostredie, pretože vtedy môžete dokázať svoju hodnotu, ale záleží na vašom charaktere. Myslím si, že João je silná osobnosť, má pozitívny charakter, je odvážny a naozaj chce ukázať svoj talent, ktorého má veľa. Zajtra sa všetci hráči musia cítiť dôležití a musia ukázať svoju osobnosť na štadióne, kde ju naozaj potrebujete na víťazstvo. Musíte hrať dobre na všetkých úrovniach, aby to bol skvelý zápas."

[Alex Pintanel, Relevo] Ako sa cíti Frenkie a je jeho cieľom vrátiť sa na prvý zápas proti PSG?

"Áno, dúfame v to. Keď sa uzdraví na 100%, bude k dispozícii. Termíny nestanovujeme, ale je veľmi spokojný so svojím procesom zotavovania. Takisto Pedri, pozeráme sa na to pozitívne. A samozrejme, že sa vráti, keď bude stopercentne pripravený. Všetko je to o pocitoch, ktoré má futbalista, pokiaľ ide o jeho dostupnosť hrať."

[Jordi Blanco, ESPN] Odkedy ste oznámili svoje rozhodnutie, zúčastňujete sa prípravy na budúcu sezónu? Plánujete ju spolu s Decom a športovým riaditeľstvom, aj keď tu už nebudete?

"Zúčastňujem sa, pretože milujem tento klub a chcem preň to najlepšie. Moje rozhodnutie sa nezmenilo, ale od tej chvíle sa snažím pomôcť, ako sa len dá. Od prvého dňa ako hráč aj ako tréner som bol človekom klubu. Milujem Barçu a chcem pre ňu to najlepšie, takže ak môžem, pomáham v každej situácii, ktorá môže pomôcť zlepšiť klub v budúcnosti. A Deco, športové riaditeľstvo a prezident to vedia a to sa nemení."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Favoritom Ligy majstrov je PSG. V Barcelone sa opakovane do najvyššej súťaže dostávajú hráči, ktorí ešte len hrávali v mládežníckej Lige majstrov, ako napríklad Lamine. Čo si myslíte, že si ostatné tímy myslia o tomto fenoméne, keď sa do prvého tímu Barcelony dostáva čoraz viac nových hráčov z akadémie?

"Myslím si, že je to pre všetkých prekvapujúce, pretože keď sa pozriete na vek týchto hráčov, ste prekvapení. Myslím, že si môžu myslieť, že máme neskúsenú Barçu, keď sa pozriete na hráčov ako Lamine, Cubarsí alebo Fermín, ktorí boli v minulej sezóne úplne neznámi a teraz robia rozdiely v tíme ako Barcelona. Myslím si, že Luis Enrique aj jeho personál vidia, že sú v nás pozitívne veci, ale aj to, že nám chýbajú skúsenosti z Ligy majstrov a oni ich majú viac. Máme veľa radosti, túžby a nádeje po víťazstve a snívame o tom, že sa dostaneme do semifinále. Dúfajme, že dokážeme odohrať dva výborné zápasy, aby sme mohli konkurovať súperovi, ktorý je podľa mňa momentálne jeden z najlepších v Európe a má jedného z najlepších trénerov v Európe, ktorým je Luis Enrique."

[Ferran Correas, Sport] Griezmann je jedným z najlepších hráčov v Európe. Ako by ste vysvetlili skutočnosť, že sa mu tu v Barçe nedarilo?

"Je to aj o ekonomike a platovom strope. Je to futbalista, ktorého mám veľmi rád, robí rozdiel vo svojom tíme aj vo francúzskej reprezentácii. Je to brutálny futbalista. Organizuje hru, hrá za útočníkom, vlastne organizuje všetky útoky Atlética. Alebo takmer všetky. Nemohol by tu hrať.

[Juan Jiménez, AS] Odkedy ste oznámili svoje rozhodnutie, požiadal vás Deco alebo Joan Laporta, či už formálne alebo inak, aby ste zostali?

"Rozprávame sa, ak nie každý deň, tak každé tri dni, a s Decom sa vídam každý deň. Pozná môj názor a veľmi dobre vie, čo si myslím. Veľa sa rozprávame o situácii v klube, ale pre dnešok sa nič nemení."

[Alex Masana, Beteve] Všimli ste si po zápase s Neapolom a včerajšom žrebe v komunite Barçy trochu viac optimizmu?

"Áno, predovšetkým u ľudí, ktorých stretávate na ulici, keď bežne trávite čas s rodinou. Vidíte to nadšenie, trochu sa vrátilo po vyradení Neapola, po postupe do štvrťfinále. Myslím si, že ľudia od culés až po vás na mediálnej úrovni majú opäť tú radosť a to je pozitívne pre celé barcelonismo. Postup do štvrťfinále je pre klub plusom aj na ekonomickej úrovni, takže sme dosiahli niečo, čo sme veľmi potrebovali."

Povedali ste, že PSG je favoritom, pretože má viac peňazí, aj vďaka skúsenostiam. Na čo sa ako tréner budete odteraz až do prvého štvrťfinálového zápasu zameriavať, aby ste svojmu tímu dodali sebavedomie?

"Myslím si, že mužstvo je na veľmi dobrej úrovni, pokiaľ ide o sebadôveru, ale zajtra nás čaká ďalší zápas a do štvrťfinále je ešte veľa zápasov. Aj keď sa zdá, že včera bol žreb a zajtra už hráme, zatiaľ to nie je Liga majstrov. Dúfajme, že budeme mať k dispozícii čo najviac hráčov, ktorí sú teraz zranení, aby sa nám vo štvrťfinále Ligy majstrov darilo, ale ešte je nejaký čas a zápasy."

[Nacho Jiménez, Más Que Pelotas] Jules Koundé začal sezónu v strede obrany a teraz hrá na pravej strane. Nedávno zastavil Kvaratskheliu. Myslíte si, že po tvrdej kritike, ktorej čelil, je teraz vo svojej najlepšej forme, odkedy prišiel do Barçy.

"Áno, v minulej sezóne ukázal výbornú úroveň aj bez toho, aby hral na svojej prirodzenej pozícii. Hovorili sme o tom v lete. Myslím si, že sa veľmi dobre adaptuje na svoju novú pozíciu a je pre tím rozhodujúcim futbalistom. Ide o to, ako bráni, ako sa zlepšil v posúvaní lopty von. Vždy sa dá niečo zlepšiť, ale pre mňa je to záruka. Som neuveriteľne pokojný, keď ho mám v tíme, má veľmi vysokú úroveň."

[Guillem Borrás, Iniestazo] Vidíte, že obrana sa veľmi zlepšila. Ronald Araújo povedal, že Christensen im pomáha tým, že hrá na pozícii defenzívneho záložníka. Súhlasíte s tým a myslíte si, že tím je vďaka Andreasovi v obrane vyrovnanejší?

"Áno, áno, úplne súhlasím s Ronaldom. Nápad postaviť Andreasa na túto pozíciu sa veľmi osvedčil. Je to úspech, dobre sa na ňu adaptoval, vlastne ho to baví. Dodáva nám do hry veľa rovnováhy, pokoja, dobre sa stavia, vyhráva fyzické súboje, čo je na tejto pozícii nevyhnutné, najmä na úrovni Ligy majstrov. Zlepšil sa aj s loptou pri nohách. Nie je to jeho pozícia, ale nesnaží sa vždy hrať útočne a má odvahu prihrávať dopredu. Myslím si, že má sebadôveru, aby sa zlepšil, a na tejto pozícii sa cíti veľmi dobre."

[Javier Martín, Diari de Barcelona] Atlético teraz dostáva viac gólov ako v minulej sezóne. Myslíte si, že sú teraz slabší v defenzíve?

"Nie, nie, nie. Myslím si, že bránia dobre. Ak je pravda, že viac inkasujú, potom možno aj viac riskujú v obrane. Myslím si, že ich hráči majú veľa talentu, majú možno viac technických ako fyzických zručností. Myslím si, že Cholo trochu zmenil systém a spôsob ich hry. Myslím si, že sú naďalej silní. V posledných rokoch priniesli do svojho tímu veľa talentov, hráčov s veľkými individuálnymi schopnosťami, ktorí urobili rozdiel. Sú komplikovaným súperom."

[Tuttosport] Ak opustíte klub, budete sa obzerať po pracovných ponukách, napríklad v Anglicku sa uvoľní miesto v Liverpoole, v Nemecku v Bayerne, možno v Taliansku?

"Nie, mojím zámerom je byť tu do 30. júna a potom si pred všetkými oddýchnuť. Taký je plán."

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-16 23:49:02
PSG je jeden z najtazsich superov akeho sme mohli dostat? Xavi prekvapuje kazdym tyzdnom.