Mesut Özil, okrem iného bývalý hráč Realu Madrid, poskytol rozhovor madridskému denníku Marca. Nemec hovoril o svojej kariére, El Clásicu, Lige majstrov a nadchádzajúcich Majstrovstvách Európy. Özil tiež priznal, že zápasy Realu proti Barcelone stratili na kvalite kvôli katalánskeho tímu.

Je to už rok, čo ste sa rozhodli odísť z futbalu. Chýba vám veľmi?

"Zatiaľ mi nechýba. Som veľmi hrdý na svoju kariéru a na všetky skvelé kluby, za ktoré som hral. Ale rozhodnutie, ktoré som urobil pred rokom, bolo veľmi dobre premyslené a presne som vedel, čo chcem. Naplno si užívam život s rodinou v Istanbule. Je pre mňa veľkým potešením, že môžem sledovať, ako moje dve deti vyrastajú, a vidieť ich každý deň. Mal by som možnosť pokračovať vo svojej kariére a dokonca sa vrátiť k futbalu. Mal som ponuky zo Saudskej Arábie, Kataru a iných líg, ale nechcel som a neľutujem to."

Videli sme ťa v posilňovni, si veľmi silný, aký je tvoj cieľ?

"Nemám žiadny špeciálny cieľ. Nečakám na ponuku z WWE (smiech). Skutočne to robím len pre seba, aby som sa udržal vo forme. Je to veľká zábava. Mám doma vlastnú posilňovňu a osobného trénera. Aj tak cvičím každý deň."

Ste stále v kontakte so svetom futbalu, alebo sa zatiaľ držíte bokom?

"Niečo medzi tým. Stále sledujem zápasy, najmä Real Madrid, Arsenal a Fenerbahçe. Ale keď nemám náladu, pretože sa im nedarí... Nesledujem ich až tak veľmi. Telefonicky som, samozrejme, stále v kontakte s bývalými spoluhráčmi, z ktorých sa časom stali priatelia."

Sledovali ste zápas Manchestru City proti Realu Madrid? Myslím, že sa nemusím pýtať, komu ste fandili?

"Áno, bol to fantastický duel. City ukázali, prečo proti nim nikto nechce hrať. Väčšinu času dominovali... ak nie počas celého zápasu. Madridčania však boli ako vždy veľmi inteligentní. Veľmi dobre bránili. Po Rüdigerovej penalte som kričal "Hala Madrid!", takže si viete predstaviť, aké to bolo. Bolo to veľmi vzrušujúce. Myslím si, že Real Madrid je teraz favoritom. Som presvedčený, že môžu vyhrať Ligu majstrov."

Je tu týždeň El Clásica: aké spomienky máte na duely proti Barcelone?

"V tom čase to bol najdôležitejší zápas vo svetovom futbale. Bohužiaľ pre nás, Barça bola pravdepodobne najlepšou Barçou v histórii. Pepov tím bol na inej úrovni, určite sa líšil od dnešnej Barçy. Myslím si, že na celom svete sa teraz viac sústreďujú na zápasy ako Liverpool-Manchester City alebo iné duely v Premier League. Tu si myslím, že El Clásico stratilo svoju kvalitu, čo je škoda. Nie je to však vina Realu Madrid, pretože je to nepochybne jeden z najlepších tímov na svete. Problémom je Barça, ktorá stratila svoj potenciál."

Proti Barçe ste vždy hrali veľmi dobre. Pamätáte si na pohárový zápas na Camp Nou? Keby ste dali ten gól, keď ste trafili brvno...

"Keď si do Googlu zadáte "best of Özil", skôr či neskôr vždy nájdete ten zásah (smiech). Proti Barçe som bol vždy motivovaný na 200%. Pamätám si, že v tom čase boli médiá do týchto zápasov zbláznené. Bolo to niečo iné."

Boli to duely medzi Mourinhom a Guardiolom... Boli to pre vás najlepšie zápasy vôbec?

"Povedal by som, že áno. Aj dnes mnohým fanúšikom chýba táto éra, vrchol futbalu."

Poďme sa porozprávať o tomto El Clásicu. Je Real Madrid favoritom?

"Určite áno. Barcelona bojuje, snaží sa. Majú dobrých hráčov na všetkých postoch, ale v tejto sezóne mali príliš veľa zranení a možno by sa mali trochu viac pozerať na seba a svoje chyby a nie sa stále sťažovať na rozhodcov. To im nepomáha. Madrid má fantastickú sezónu. Po odchode Karima som to nečakal, ale darí sa im veľmi dobre."

Znamená víťazstvo v El Clásicu pre Real Madrid víťazstvo v lige?

"Myslím si, že áno. Madridčania neprehrali dva zápasy po sebe, takže... Sú veľmi silní."

Čo si myslíte o sezóne v podaní Bellinghama?

"Jeho prvá polovica sezóny bola úžasná. V posledných týždňoch vyzerá trochu unavený, ale ak vyhrá La Ligu, Ligu majstrov a Majstrovstvá Európy, mohol by byť kandidátom na Zlatú loptu. Je stále veľmi mladý, je to úžasné."

Ďalším hráčom, ktorému sa venuje veľká pozornosť, je Güler? Poznali ste ho. Čo si o ňom myslíte?

"Poznám ho veľmi dobre. Bol ako môj mladší brat, keď sme obaja hrali za Fenerbahçe. Každý pozná jeho talent, takže ho nechcem príliš chváliť a vytvárať na neho väčší tlak. Jeho situácia nie je jednoduchá, najmä keď na neho kladiete všetky nádeje krajiny, ktorá je tak fascinovaná futbalom ako Turecko."

Videli sme, že má neuveriteľný talent, ale takmer nehrá. Čo by ste mu poradili?

"Aby bol trpezlivý. Som si istý, že jeho čas príde. Je ešte veľmi mladý. Na každom tréningu sa môže veľa naučiť. A pred sebou má hráčov svetovej triedy. Trpezlivosť."

Myslíte si, že Güler má predpoklady na to, aby sa zapísal do histórie Realu?

"Áno, možno nie v tejto alebo budúcej sezóne, ale je na to čas. A ak to nevyjde, stále sa môžete pozrieť na prípady ako Ødegaard, ktorý prerazil. Všetci ho kritizovali, keď v mladosti nehral, ale o pár rokov neskôr je lídrom iného veľkého európskeho klubu, akým je Arsenal."

Na záver, ktoré tímy sú podľa vás na týchto Majstrovstvách Európy najsilnejšie?

"Anglicko a Francúzsko sú úžasné. Nielen kvôli základnej jedenástke, ale aj kvôli hĺbke kádra. Tieto tímy sú jednoducho neuveriteľné. Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta však vždy veľmi závisia od šťastia a nie sú ako celá sezóna. Rozhodnúť môže brvno, pokutový kop alebo rozhodnutie rozhodcu. Rozhodnutie rozhodcu môže rozhodnúť a nie je možné úplne dominovať v každom zápase počas 90 minút. Preto by mali mať šancu postúpiť do finále aj tímy ako Španielsko, Portugalsko a Nemecko."

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2024-04-21 11:59:09
Nebol on sucastou Realu Madrid v ere uplakanka Mourinha ? Ze sa neozva vtedy.
2024-04-21 12:18:12
Bohužiaľ má pravdu :( Real je aktuálne dosť inde než sme my.