Nikto nemôže poprieť, že Barca je podľa výkonov na trávniku z posledných rokov najlepším klubom na svete. Možno však tvrdiť, že jej vedenie nie vždy na prestupovom trhu odvádza tak dobrú prácu, ako by očakávali jej fanúšikovia, a to najmä pri predaji hráčov. Sú ostatné družstvá jednoducho žiarlivé na úspech Kataláncov alebo sa v tom naozaj skrýva nedostatočná efektivita funkcionárov Blaugranas? Na túto otázku sa snažila nájsť odpoveď redaktorka Barcablogu, Marissa Blackman.

Toto letné prestupové obdobie je dobrým príkladom toho, že Barca často pri transferoch stráca peniaze. V aktuálnej sezóne 2016/17 už Barcelona minula na nových hráčov neuveriteľných 92 miliónov eur, klub však na druhej strane pri predaji hráčov zarobil len tridsaťdva miliónov.

TIP | Douglas, veľké fiasko "len" za 5,5 milióna eur

Strata klubu vo výške šesťdesiatich miliónov ide ruka v ruke s faktom, že hráči ako Dani Alves, Sandro Ramírez, Alex Song či Martín Montoya opustili Barcu zadarmo. Aj napriek tomu, že títo hráči, pochopiteľne s výnimkou Alvesa, nemusia hrávať vo svojich nových pôsobiskách v základnej zostave, je jasné, že sú nejakej sumy hodní.

Transferové okno prebiehajúce počas tohto leta značí, že Barcelona nebude bojovať pri prestupoch o každé jedno euro, je to ale skutočne znakom toho, že jej vedenie robí niečo zle? Poďme sa zahrať na 'diablovho advokáta' a preskúmajme klub, v ktorom je 'všetko v poriadku'.

Mnohé kluby z predaja hráčov zarábajú každoročne milióny eur. Sú to väčšinou celky, ktoré kupujú futbalistov prioritne s účelom následného zlepšenia ich schopností a zvýšenia ich hodnoty. Benfica napríklad predala Bayernu Renata Sancheza za tridsaťpäť miliónov eur, pričom táto suma sa za istých okolností môže o ďalších desať miliónov navýšiť. Vzhľadom na to, že ho kúpila za 800 tisíc, môžeme tento ťah považovať za mimoriadne úspešný.

Sanches je len príkladom, jedným z radu hráčov, ktorých Benfica získala za nízke sumy a následne z nich spravila hviezdy svetového formátu, aby za nich zinkasovala vysoký poplatok. Transfery Davida Luiza, Nemanju Matića, Angela di Mariu či Fabia Coentraa dokázali značne rozšíriť jej klubovú pokladnicu.

Benfica je finančne zabezpečený klub, ktorý je evidentne schopný rozpoznať hráčsky potenciál. Za spomenutie tiež stojí, že aj napriek strate mnohých kľúčových hráčov v posledných šiestich rokoch vo svojej domácej lige neskončila na horšom ako druhom mieste.

Tento systém portugalskému celku veľmi dobre funguje. Bolo by to však podobné aj v Barcelone? Stručne povedané, nie. Barcelona účinkuje v jednej z najlepších líg sveta a každoročne sa od nej očakáva, že získa treble. Nie je to však tím, ktorý investuje do hráčov. Je to tím, do ktorého investujú hráči. Nie je to mužstvo, ktoré ponúka odrazový mostík do budúcnosti, skôr miesto, kde môžete vyniknúť, excelovať, a snáď to všetko aj dlhodobo. Barca nie je miesto, kde sa dá pestovať talent, obzvlášť pre absolventov La Masie. Minimálne v nedávnej dobe sme mali možnosť vidieť, že sa tu skôr sústreďuje vedenie na futbalistov, ktorí svoje kvality preukázali už niekde inde.

Prestupové okno Katalánci využívajú na kupovanie hráčov, ktorí majú za úlohu vypĺňať diery v kádri. Blaugranas sa tiež musia zbaviť tých, ktorí už nezapadajú do systému a pre tím nie sú viac užitoční. Klub tak musí za každú cenu investovať do tých, o ktorých je presvedčený, že sú pre mužstvo nevyhnutní, a naopak, vynaložiť čo najväčšiu snahu pre to, aby predal nadbytočných členov.

Stane sa štvrtým útočníkom Paco Alcácer?

Každý klub podniká svojím unikátnym spôsobom. Barcelona neprofituje z prestupového biznisu a nič nenasvedčuje tomu, že by jej to zvlášť prekážalo. S ohľadom na jej úspechy, ktoré jej filozofia prináša, však fanúšikovia ostávajú nadšení a vzrušení každú jednu sezónu a Katalánci preto môžu nadobudnúť nemalé zisky príjmom z leteniek a predaja klubových produktov.

Záver? Barcelona je unikátny klub, takže nemôžeme očakávať, že jej prestupová politika bude fungovať rovnako ako tie u menších celkov. U Kataláncov to je jednoducho nereálne.

Zdroj: weloba.com
Foto: weloba.com

Roman7

12
2016-08-28 09:20:27

nerealne chcete mi povedat ze za hracov ako alves song montoya a sandro by do kopy nezaplatili trapnych 10 milionov ? co su to blbe keci ? koli takemuto sprostemu mysleniu potom robime pri prestupovej politike zo seba delkov ktory sa tam hadaju pre par drobnych ktore by v pohode mali keby predali hracov ako maju a potom su z toho tahanice ako v pripade neymara hlupost a neschopnost vedenia nic ine

Teo07

32
2016-08-28 09:45:42

Barcelona je cieľová destinácia. Barcelona nikdy nebude primárne fungovať z predaja hráčov. Naopak. Kto z Barcelony odchádza, je jasné, že ide na dôchodok, alebo nemá potrebnú kvalitu. A to z hľadiska predaja nie je lukratívny tovar. Tak to bude vždy. A zadarmo vačšinou opúšťajú hráči Bracelonu za zásluhy (napr. Alves...), alebo kvôli vysokému vyjednanému platu (napr. Villa...).

pepo46

12
2016-08-28 09:59:25

Presne tak.

nepalko

0
2016-08-29 12:20:08

Máš čiastočne pravdu,ale nedá mi s tebou súhlasiť úplne. Napríklad ten Davidd Villa. Davida chceli kúpiť: Arsenal a iné kluby PL. Ako je známe pre kluby PL. nie je problém riadne zaplatiť,napríklad teraz Pogba,alebo majú http://sport.aktuality.sk/... Ale naše vedenie predá Villu k priamemu konkurentovi. Ten rok čo hral Villa v Atletico,sme ich zo 6 zápasoch ani raz neporazili,vyradili nás v Lige Majstrov.

nepalko

0
2016-08-29 12:23:47

Atletco Madrid nepatrí k najbohatším klubom na svete a nedáva svojím hráčom astronomické platy,čiže tvoj argument nie je dobrý,skôr je zlý. Určite by mu mohli lepší plat ponúknuť kluby z PL., v U.S.A. kde napokon aj odišiel....

nepalko

0
2016-08-29 12:35:40

Nemáš ani pravdu v tom,že zadarmo opúšťajú hráči hlavne za zásluhy.Okrem Alvesa kto ešte?Podľa mňa zadarmo,skôr odchádzajú hráči,ktorých nikto nekúpil.NIE,že ich nikto nechce kúpiť,ale skôr vedenie je neschopné ich predať. Song hrával 2 roky v PL. ak by bol taký neschopný,nehral by tam,ani by ho teraz nechceli do Turecka,Rovnako Montoya,ten si tiež našiel klub,ale Barca nemá s toho nič.Song,Montoya atd nemajú zásluhy a hlavne takýto hráči odišli ZADARMO...

nepalko

0
2016-08-29 12:41:39

Netvrdím,že Barca má fungovať z predaja hráčov. Ale pustiť niekoho úplne zadarmo za zásluhy,to je blbosť,nie ??? Alebo nízke ceny z predaja hráčov,napríklad. Tiago,Villa,Zlatan,atd teraz už aj Bravo,ak ho City tak strašne chcelo,nech pekne zacvaká,aspoň 25 MEGA.Za Villu núkal Arsenal okolo 15 MEGA,NIE my ho predáme priamemu konkurentovi,iba za 2 MEGA...

okbor

-2
2016-08-28 11:33:12

Nie že by som teda tomu nejako zvlášť rozumel. Ale myslím si, že obidva "modely", t. j. prvý, kde je dôležité dlhodobé zabezpečovanie čo najlepšie kádra a druhý, kde by bolo možné profitovať na prestupovom trhu, sa dajú realizovať súbežne. Ale to by možno chcelo "prekopať" a zracionalizovať celé vedenie klubu. Momentálne mi to pripadá ako príliš veľa gazdov na jednom dvore.

red_mann

4
2016-08-28 12:23:22

Můj názor je, že kdyby měla FCB skutečného majitele, tak by se takhle nehospodařilo. Když to nejsou moje peníze, tak se může klidně hospodařit i takhle, jak se hospodaří.

buldozer

2
2016-08-28 13:03:41

Ano, ale zase majitel by to bral ako firmu a kazdy rok by si bral z klubovej pokladnice desiatky milionov ako svoj zisk.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.