Okrem zrejmých úloh, ktoré predstavujú hľadanie nového trénera, ktorý nahradí Xaviho, predaj hráčov, aby sa získali peniaze, a hľadanie sponzora dresov na budúcu sezónu, bude mať Barcelona ďalšiu veľkú úlohu.

Keďže v tejto sezóne sa v tíme presadilo niekoľko talentov z La Masie, Barcelona sa pravdepodobne pokúsi niekoľkých z nich v budúcej sezóne natrvalo zaradiť do prvého tímu. V lete sú v popredí záujmu o prestup najmä dvaja hráči. Konkrétne Lamine Yamal a Pau Cubarsí. Obaja hráči v tejto sezóne zaujali klub i krajinu a v lete pravdepodobne dostanú číslo v prvom tíme.

Najmä Yamal, ktorému svet leží pri nohách, čo dokázal svojím výkonom proti Brazílii tento týždeň. A z mnohých pohľadov sa zdá, že pravé krídlo smeruje k jasnému výberu čísla dresu. Yamal opakovane vyhlásil, že za svoj športový idol nepovažuje nikoho iného ako najlepšieho hráča všetkých čias - Lionela Messiho.

Argentínčan obliekal dres Blaugranas viac ako desať rokov a vyhral všetky trofeje, pričom nosil pravdepodobne najikonickejšie číslo v histórii športu - číslo 10. A ak sa dá veriť správam médií, Barcelona je pripravená odovzdať tento dres Yamalovi po skončení tejto sezóny. Môže sa okolo toho viesť veľa diskusií, a to oprávnene, keďže Yamal má len 16 rokov a bude hrať svoju druhú profesionálnu sezónu v živote. Tlak, ktorý s tým môže súvisieť, by mohol byť enormný, ale toto rozhodnutie dáva zmysel aj z marketingového hľadiska.

Najväčší talent La Masie od čias samotného Lea?

Čiastočne kvôli podobnosti jeho herného štýlu so samotným Leom Messim a čiastočne kvôli tomu, ako sa vyrovnal s tlakom a zároveň si udržal svoju hernú úroveň, bol Yamal vyhlásený za pravdepodobne najväčší talent, ktorý vyšiel z La Masie za posledné desaťročia. Hráč s jeho potenciálom si zaslúži, aby sa s ním zaobchádzalo ako s kráľovským hráčom, a mal by dostať dres s číslom 10.

Navyše, ak Barcelona ako klub s najvyšším predajom dresov na svete nebude mať aj v ďalšej sezóne na predaj dres s desiatkou, bude to rozhodne za zlé marketingové rozhodnutie. Nehovoriac o tom, že pre Barcelonu sa v tejto situácii počíta každý cent. A dres Yamal s desinou na drese by mohol byť obrovským prínosom.

Ochrana pred tlakom

Po prvé, je potrebné poznamenať, že hoci v priebehu desaťročí nosilo dres s číslom 10 niekoľko absolútnych priekopníkov Barcelony ako Ronaldinho, Rivaldo a samozrejme Leo, tento dres si oblieklo aj množstvo hráčov, na ktorých sa zabudlo.

To však neznamená, že Yamal smeruje týmto smerom. Práve naopak. Ale tlak na niekoľkých z nich, ktorí nosili tento dres, by nemal znamenať, že klub prestane riskovať, najmä s domácimi talentami. Existujú aj iné spôsoby, ktorými môže Barcelona chrániť Yamala pred tlakom, vrátane toho, že ho nebude každý víkend používať na celé zápasy.

Ansu Fatimu - poslednému hráčovi, ktorý si obliekol číslo 10 - by tiež prospelo lepšie vedenie a zostáva dúfať, že sa klub do istej miery poučil. Tak či onak, zdá sa, že Yamal ako schopný nástupca Lionela Messiho na tróne spĺňa všetky predpoklady, ale prvým krokom k odovzdaniu pochodne musí byť dôvera, že dokáže urobiť spravodlivosť legendárnej desiatke.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-29 12:51:59
Tieto články.... Pamätám si ako prišiel Depay, prvé dva zápasy zahral dobre a boli tu články, že náhrada za Messiho je tu. Memphis tu už na druhý rok od toho článku ani nebol. Potom Fati, teraz Lamine. Mali by ich médiá nechať na pokoji. Nie je tu žiadny nový Messi, je tu prvý Lamine a hotovo. Načo tieto porovnávačky. Len aby pisálkovia mali pár kliknutí a grošov navyše.
2024-03-29 13:18:13
Není třeba vyvíjet na něho takový tlak, aby nedopadl jako Fati… moc přehypovaný byl Fati… u Lamina je vidět, ze má větší talent než Fati.. Fati nevynikal 1vs1 narozdíl od Yamala.. s klidem bez tlaku vychovat Lamina