FC Barcelona mala počas svojej viac ako 110 ročnej histórie plejádu skvelých hráčov vo svojom kádri. Od čias Gampera až po Messiho nosili dres Blaugranas skutoční futbaloví hrdinovia, ktorí svojím umením pozlatili naše dni.

Tím pod vedením trénera Johanna Cruyffa bol všeobecne známy ako "Dream Team" . Mužstvo okolo Koemana, Romaria, Stoichkova, Bakera, Nadala, Zubizarettu, Laudrupa a Guardiolu bol skutočne tím, ktorý svojou hrou ohromil celú Európu.

Aj napriek tomu však Dream Team mal aj členov, ktorí by sa v súčasnej Barcelone ocitli iba na lavičke, alebo dokonca na tribúne. Preto som sa rozhodol zostaviť vlastnú jedenástku snov.

Môžete so mnou súhlasiť, môžete mi oponovať. Niektoré mená ako Overmarc, Stoichkov, Maradona, Paulino Alcantára (najlepší strelec histórie klubu) alebo môj obľúbenec Phillip Cocu sa nedostali ani na lavičku náhradníkov. Bolo ťažké vybrať 11 najlepších, a dokonca bol problém aj s lavičkou náhradníkov.

V každom prípade by som bol veľmi rád, keby ste mi v komentoch napísali svoj súhlas - nesúhlas, alebo po prípade napísali vlastnú zostavu snov.

Tak poďme na to...

Brankár : Ruud Hesp

Pre mnohých bol úplne neznámi keď prišiel do Barcelony. Pre viacerých je dokonca meno Hesp veľkou neznámou i dnes. Rudolfus Hubertus Hesp prišiel do Barcelony z Roda Kerkrade v roku 1997 a odchytal tri veľmi dobré sezóny. Hesp dokázal skvelo zaplátať dieru po Portugalčanovi Vitorovi Baiovi, ktorý odišiel do FC Porto. Pre mňa má Hesp číslo 1.

Pravý obranca : Carles Puyol

Kapitán s veľkým K. Puyol začal svoju barcelonsku kariéru v roku 1999 ako pravý obranca. Už viac ako dekádu je Carles nielen že oporou, ale je to symbol oddanosti, hrdosti a bojovnosti. V minulých sezónach sa špekulovalo o jeho odchode, pravdou ale je že pozícia Puyola v Barcelone sa neotriasla ani na minútu. Puyol má číslo 2.

Stred obrany : Frank de Boer

Na obrancu mal vynikajúcu techniku. Frank sa do Barcelony dostal v roku 1998 po mierne škandalóznom prestupe z Ajaxu Amsterdam. Frank spolu s bratom Ronaldom trvali na prestupe do Katalánska aj napriek snahe Holandských funkcionárov prestup znemožniť. Kapitán holandskej reprezentácie má u mňa číslo 3.

Stredný obranca : Ronald Koeman

Pravačka Ronalda Koemana ho počas svojej barcelonskej anabázy vyniesla medzi legendy klubu. Nebol to žiaden šprintér, ani dajaký skvelý hlavičkár. Jeho pozičná hra a famózne priame kopy mu priniesli isté miesto v základnej zostave Barcy v rokoch od 1989 - 1995. Bol členom Dream Teamu a svojím priamym kopom v predĺžení proti Janovu na Wembley zabezpečil pre Barcu prvý titul v Lige Majstrov. Koeman = číslo 4.

Ľavý obranca : Sergi Barjuan

Rýchlonohý Sergi Barjuán i Esclusa bol členom FC Barcelona 1993 až 2002 a bol to akýsi Dani Alves na ľavej strane. Postavou trochu nižší ale o to rýchlejší Sergi bol prototypom spoľahlivosti na ľavej strane. Sergi Barjuan má číslo 5.

Stred poľa : Ronaldinho

Prišiel na Nou Camp v čase, keď klub a fanúšikovia zúfalo potrebovali ťahúňa v tíme. Ronaldo Moreira de Assis prišiel do Španielska z Parížu St. Germain. Bol označený ako Boh na ihrisku a toto renomé Ronaldinho na ihrisku úplne dokázal. Pomohol klubu vyhrať okrem La Ligy aj Ligu Majstrov. Éra Ronaldinho začala novú úspešnú éru v klube. Ronnie mi pasuje ako ľavý stredopoliar s číslom 9.

Stred poľa : Xavi Hernandéz

Maestro Xavi diriguje tím ako nikto pred ním. Je to hráč s vynikajúcim prehľadom, technikou a smrteľnou prihrávkou. Majster sveta a Európy, víťaz LM, La Ligy a Copa Del Rey. Xavi bol MVP čiže najužitočnejší hráč na posledných majstrovstvách Európy. V mojej 11 má neotrasiteľné miesto. Číslo 6.

Stred poľa : Luis Figo

Figov prestup do Katalánska bol jeho jedinou únikovou cestou keď nedopatrením podpísal zmluvu s dvoma rozličnými tímami v Taliansku (Juventus a Parma) a tak čelil dlhému dištancu. Vtedy zakročila Barca a Figo od roku 1995 žiaril na Nou Campe. Vyhral okrem ligy aj pohár PVP. Po jeho prestupe do Realu Madrid sa meno Figo v Barcelone žial používa skôr ako nadávka a nie ako legenda. Figo = 7

Útok : Rivaldo

Hráč najväčšej svetovej extratriedy. Rivaldo Vítor Borba Ferreira bol v Barcelone zbožňovaný v rokoch od 1997 až 2002. Priame kopy a strely z diaľky boli vyslovenou parketou pre tohoto Majstra sveta. Rivaldo bol unikátny v tom, že nielen že strieľal veľa pekných gólov, ale väčšina z nich bola pre klub veľmi dôležitá. Najkrajšie nožničky ktoré som kedy videl dal práve hráč s číslom 11, Rivaldo.

Útok : Ronaldo

Prezívka "Il Fenomeno" nebola vôbec náhodná. Ronaldo hral v Barcelone iba jednú jedinú sezónu, no jeho rýchlosť a čuch na góly mu priniesli večnú slávu. Je to až nepochopiteľné ako mohlo vedenie klubu pustiť hráča jeho kalibru po sezóne, v ktorej vsietil Ronaldo Luis Nazario da Lima 47 gólov v 51 zápasoch. Neuveriteľné. 12.

Útok : Lionel Messi

Messi je Messi. Ten kto sleduje súčasný futbal vie, že Leo nemá konkurenciu. Je to absolútna futbalová špička. Jedinečný, famózny, legendárny... Dúfam len, že Messi Barcelonu nikdy neopustí ako napr. Rivaldo, Ronaldinho či Figo. Je to pán futbalista. 10.

Striedačka :

Brankári : Vitor Baia a Andoni Zubizarreta

Obrana : Miguel Angel Nadal, Gerard Pique, Eric Abidal a Daniel Alves

Stred poľa : Andrés Iniesta, Luis Enrique, Michael Laudrup a Aitor "Txiki" Berigistain

Útok : Romario, Ladislao Kubala, Patrick Kluivert a Johann Cruyff

Tréneri : Bobby Robson, Frank Rijkaard a Josep Guardiola

Prezident : Joan Laporta

Zdroj: Forca Barca, Youtube

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.