Carlos Velasco Carballo viedol svoje prvé finále Copa del Rey v kariére. Súboj Barcelony s Athletic Club pritom doslova sľuboval viacero zaujímavých momentov. Barcelona napokon jasne dominovala a súboj vyhrala, hlavný arbiter so svojimi asistentmi však finále vôbec nezvládol.

Ak by sa jednalo o vyrovnané finále, množstvo chybných rozhodnutí by zápas poznačilo mimoriadnych spôsobom. Najväčšou chybou zápasu bolo okrem iného neuznanie otváracieho gólu v podaní Neymara, ktorého čiarový rozhodca chybne vystavil do pozície mimo hru. Ilustrujme príklad ak by v tesnom zápase jednej či druhej strane neuznali gól pre vymyslený ofsajd. Pritom hovoríme o mimoriadne dôležitom otváracom góle.

Pomýlených ofsajdov mali čiaroví rozhodcovia v zápase na rováši hneď niekoľko, čo určite nebolo pre útočníkov nič príjemné. Velasco Carballo však pochybil aj pri iných veciach. Púšťal tvrdé zákroky Athletic Bilbaa na hráčov Blaugrana, kde ich netrestal kartami a niektoré ani napískal. Nehovoriac o plynulosti hry, kde sme boli svedkami situácie, kedy sa aj Andrés Iniesta čudoval, prečo arbiter miesto poskytnutie výhody v dobre rozbehnutej akcii pískal faul. Pritom neudelil ani žltú kartu. Nepochopiteľné, priam až tendenčné.

Bodkou za jeho priemerným výkonom, ktorý len odzrkadľuje stav a úroveň rozhodcov v Španielsku bola šarvátka medzi hráčmi Bilbaa a Barcelony potom, čo Neymar skúšal svoje futbalovú umenie a tkz. dúhu. Brazílčan neurobil z hľadiska pravidiel absolútne nič nedovolené, naopak, súper jeho prienik zastavil rukami, neskôr pribehli ďalší hráči Bilbaa a snažili sa Neymara napadnúť. V tomto prípade mali bez mihnutia oka padnúť napomenutia resp. sa mala po faule na Neymara zahrávať štandardná situácia.

Hlavný arbiter však celú situáciu vyriešil odkopom od brány. Na finále sme videli až priveľa chýb, ktoré však na počudovanie riešia len španielske denníky, no Rozhodcovská komisia spí. Dlhodobo spí. Kým v anglickej lige si na rozhodcov posvietia a aj prehliadnuté zákroky hráčov dodatočne trestajú, La Liga je v tomto ďaleko pozadu. Žeby to v Španielsku niekomu takto vyhovovalo?

zdroj: forcabarca.sk
foto: sport.es

Dr-QQ

20
2015-06-01 09:48:30

Presne ten istý dojem ako je popísané v článku som mal počas sledovania zápasu aj ja. Ešte si ho aspoň raz pozriem zo záznamu (dúfam, že vo väčšej kvalite ako zo streamu v priamom prenose), či to nebolo z mojej strany príliš subjektívne kvôli tomu, že som fandil Barcelone.

Bartra

23
2015-06-01 09:48:40

ULTRA TRAGI KOMICKY SASOVIA TURISTI Z PISTALKAMI

Branko

16
2015-06-01 11:31:35

Už som tu písal pred rokom, že na dôležité zápasy treba pozývať zahraničných rozhodcov. Španielski sú poväčšine srabi.

tomasis

2
2015-06-01 14:57:11

Moj nazor na neuznany gol Neymara je, ze to bol offside. Zminuskujte ma ale pozrite sa kde je lava noha a telo. Pokial sa nenajde fotka z vtacej perspektivy, nikdy nebude na 100% jasne ci to bol/nebol offside. Ale podla mna sa tentokrat spanielski rozhodcovia nepomylili.

deaddy

5
2015-06-01 20:35:56

není to jasne, je možne že máš pravdu ale je to tak tesné, že podla pravidiel by sa to malo púštať

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.