Ronald Koeman dnes absolvoval tlačovú konferenciu pred svojim prvým oficiálnym zápasom v úlohe trénera FC Barcelona. Pred zápasom s Villarrealom sa vyjadril k odchodu Luisa Suareza, Messiho nespokojnosti a situácii v kádri.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra hráte s Villarrealom, ktorý sa počas prestupového obdobia veľmi posilnil a má za sebou dvojicu ligových zápasov. Myslíš si, že to môže hrať v prospech súpera a zapríčiní to, že zápas bude ešte náročnejší?

"Je to možné, vždy je to iné, ak sa hrá už o body. Myslím si však, že sme dobre pripravení, v posledných 3-4 týždňoch sme veľa pracovali."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Si spokojný so súčasným kádrom alebo ti ešte niekto chýba? Ktoré pozície by si posilnil?

"Je dôležité, aby sme hovorili o hráčoch, ktorých máme v klube a nie o potenciálnych prestupoch alebo o tom, čo nám chýba. Máme ešte dva týždne, aby sme sa pokúsili posilniť, niekto môže taktiež aj odísť. Musím sa sústrediť na to, čo máme. Dobre sme pracovali a vieme, ako chceme hrať. V otázke prestupov sa uvidí."

[Marta Ramon, RAC1] Messi je aj naďalej nahnevaný, na Instagrame publikoval kritickú správu po odchode Suareza. Ako ho presvedčíš, aby sa zapojil do projektu aj napriek tomu, že tu nechcel byť?

"Je normálne, že hráč je smutný, keď jeho kamarát po rokoch odchádza z klubu. Je to súčasť futbalu. Najdôležitejší je postoj Lea na tréningoch a v zápasoch, tam je vzorom pre nás všetkých, je veľmi angažovaný. Ani raz som mu nemal čo vytknúť. Bol smutný, ale po voľnom dni sa vrátil s veľkým zanietením. To ukáže aj v zápasoch. O tom nemám žiadne pochybnosti."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Je mužstvo psychicky pripravené zabojovať o body po tom všetkom, čo sa stalo?

"Áno, sme pripravení, hoci nám samozrejme chýba zápasový rytmus, ktoré iné mužstvá už majú. Musíme tento rytmus chytiť. Čo sa týka iných vecí - musíme vložiť energiu do toho, čo je v našich rukách. Musíme sa sústrediť na našu prácu, mojou prácou je pripraviť mužstvo na štart v lige."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Luisa Suareza môžu nahradiť Lautaro Martínez a Memphis Depay. Alebo nastala nejaká zmena?

"Nič nie je vylúčené. Opakujem však, že budem hovoriť o hráčoch, ktorých máme. Barcelona sa neustále snaží vylepšiť káder, v tejto sezóne sa nič nezmenilo."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Kto prijal rozhodnutie o odchode Suareza? Ty alebo klub? Ako prebiehal váš telefonický rozhovor? Myslíš si, že to bol správy spôsob, ako oznámiť túto záležitosť? Ako to všetko vyzerá z tvojho pohľadu?

"Zdalo sa, že v tomto príbehu som ja ten zlý. Od prvého dňa, od nášho rozhovoru, som ho rešpektoval ako hráča aj ako človeka. Luis trénoval na 100% a hovoril som mu, že to možno bude mať ťažké s minútami, ale ak nakoniec zostane, bude jedným z nás. Rozhodnutie však prijal klub. Barcelona myslela na zmeny už pred mojim príchodom a ja som sa snažil podporiť toto rozhodnutie. Toto konkrétne nebolo moje, ale klubu. Zmeny sú dôležité, máme mladých hráčov, ktorí dostanú šancu. Je to časť futbalu. My s Luisom sa rešpektujeme a na rovinu sme sa porozprávali o budúcnosti. Mal možnosť odchodu do Atlética a želám mu veľa šťastia."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Môžeš potvrdiť, že Riqui Puig nedostane číslo v prvom tíme? Ak to tak je, prečo s ním nepočítaš v prvom tíme?

"O číslach na drese rozhoduje klub. Na Riquiho pozícii je tvrdá konkurencia, všetko závisí od výkonov hráčov. Nie je pravda, že s ním nepočítam, pretože zajtra bude povolaný. Každý, kto sa ocitne v nominácii, môže hrať. Číslo na drese s tým vôbec nesúvisí."

[German García, Radio Nacional] Dokázal si si pred príchodom do Barcelony predstaviť, že situácia je tak komplikovaná a existuje toľko problémov?

"Myslím si, že ak sa to opýtaš predchádzajúcich trénerov, povedali by, že nemali ani jeden pokojný deň. Vždy je potrebné myslieť na zmeny a v takýchto prípadoch je niekto za a niekto proti. Pre mňa to nie je problém, je to časť mojej práce. Som trénerom najdôležitejšieho klubu na svete a očakávania sú obrovské. Dúfam, že budeme mať o trochu viac pokoja pri práci."

[Laura Brugues, TV3] Chceš, aby Riqui Puig bol v dynamike prvého tímu alebo aby mohol hrávať aj za rezervu?

"To sa týka Riquiho aj mladých hráčov. Musia hrať a ak nie v prvom tíme, tak v rezerve alebo v inom klube. Rozhodnutie príjme hráč. Ak sa Riqui alebo Aleñá rozhodne zostať, dostane šancu, bude trénovať, aby dokázal, že by som mal myslieť inak."

[David Figueira, TVE] Ansu Fati sa pred nejakým časom postaral o rozruch v reprezentácii. Akú úlohu zohrá v tvojom tíme? Aké s ním máš plány?

"Ansu má ohromný talent, len málo hráčov v jeho veku má úroveň zodpovedajúcu Barcelone. Samozrejme, že sa musí ešte veľa učiť, ale debut v reprezentácii niečo potvrdzuje. Fati zahral výborne. Je to hráč, ktorý je budúcnosťou Barcelony, ale už teraz má úroveň, aby hral v prvom tíme. To je pôsobivé."

[Sport] Zdá sa, že Messi a Griezmann majú v útoku svoje miesto a to tretie môžu obsadiť Ansu, Trincão alebo Dembélé. Bude ťažké vybrať jedného z nich? Má Fati výhodu?

"Myslím si, že nie je možné hovoriť o výhode, potrebujeme všetkých útočníkov. Sú skvelí, majú výborné prednosti a pred nami je množstvo zápasov. Počas tohto týždňa nás čakajú tri zápasy a žiaden hráč nebude schopný odohrať všetky z nich. Máme skvelú možnosť na rotáciu a to je veľmi dobré."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Povedal si, že by si chcel mať o čosi viac pokoja. Čo si myslíš o tom, že jeden z kandidátov na prezidenta FC Barcelona povedal, že aj keby si vyhral všetko, na poste trénera by si nezostal.

"Rešpektujem každý názor, ale nemyslím si, že by bolo vhodné komentovať to všetko, pretože by mi to zabralo celý deň. Musím sa postarať o to, aby mužstvo vyhrávalo. To záleží odo mňa a na zvyšok nie je potrebné zbytočne míňať energiu."

[L’Esportiu] Aký význam prikladáš práci v obrane? Ligu začínate zápasom proti mužstvu so skvelými útočníkmi, takými ako Gerard Moreno a Paco Alcácer.

"Je normálne, že existujú veci, ktoré musíme zlepšiť. Teraz budeme využívať iné rozostavenie, myslím si, že je vidieť, že chceme využívať vyšší presing a nesťahovať sa tak ako tomu bolo v posledných rokoch. Zmeny sú náročné, potrebujeme čas. V posledných prípravných zápasoch sme videli lepší rytmus s loptou a presing. V zápase s Elche sme získali veľa lôpt a vytvorili si šance. Villarreal je nebezpečný, najmä v útoku. Musíme nájsť tie správne momenty na presing a získavanie lopty."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Akú úlohu máš pripravenú pre Coutinha? Čo od neho očakávaš? V posledných dvoch sezónach nastrieľal po 11 gólov. Bude pod tvojim vedením strieľať či rozohrávať?

"Každý musí hrať na svojej najlepšej pozícii a Philippe môže hrať ako desiatka alebo na ľavom krídle a zbiehať do stredu. Svoje schopnosti ukazuje najlepšie v blízkosti pokutového územia, ale rád aj bráni. Musíme sa postarať, aby mohol ukázať svoje kvality. Okrem toho vie veľmi dobre prihrávať, páči sa mi jeho hra. Dúfam, že v tejto sezóne bude úspešný."

[Joan Domenech, El Periódico] Cítiš teraz rovnaký tlak a očakávania ako pred tvojimi debutmi v iných kluboch či v reprezentácii?

"Vieme, že v Španielsku je mnoho vecí iných, je to oveľa väčší tlak a záujem. Je vidieť, že pracujem v najdôležitejšom klube na svete a objavujú sa klebety. Zodpovednosť je oveľa väčšia. Ak sa objavia problémy, je potrebné diskutovať."

Zatiaľ nebol kúpený ešte žiadny hráč, akého by si chcel. Akú stopu chceš zanechať v tomto mužstve, čím sa bude líšiť od toho, ktoré prehralo 2:8 s Bayernom?

"Hra bude iná, rozostavenie a aj presing. V otázke hráčov je potrebné počkať, do konca prestupového obdobia zostávajú 2 týždne. Od 5. októbra mi môžete položiť túto otázku a potom odpoviem. Je potrebné pochopiť, že finančná situácia je veľmi, veľmi zlá. Rozumiem tomu, vedel som o tom už predtým. Ak neprídu noví hráči, budeme tvrdo pracovať."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedal si, že v Barcelone je obrovský tlak. Aký rozdiel vnímaš teraz v porovnaní s časmi, keď si tu bol ešte ako hráč?

"Futbalový svet zaznamenal rozvoj z pohľadu marketingu, televízie. Vieme, že vždy existuje množstvo názorov pre a proti klubu. Je potrebné to akceptovať, je to náročnejšie, pretože sa chceme sústrediť na našu prácu a zbytočne veľa sa hovorí o iných veciach. Tak ako na tejto tlačovej konferencii - bolo položených veľa otázok a len veľmi málo sa týkalo zajtrajšieho zápasu."

[ESPN Brasil] Kedy sa vráti Ter Stegen a v akej forme je Neto?

"Ter Stegen je zranený a neviem, kedy sa vráti. Pracuje, postupne sa zotavuje, chýba mu niekoľko týždňov. S Netom som veľmi spokojný, je to skvelý brankár. Okrem toho máme aj mladých, ktorí sa môžu učiť."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Povedal si, že máš mnohých výborných útočníkov. Bol by si spokojný, ak by klub počas tohto prestupového obdobia už žiadneho nezískal?

"Je pravda, že máme veľa kvalitných útočníkov, ale niektorí, ako Ansu, sú veľmi mladí. Dembélé má za sebou veľa zranení a potrebuje rytmus, no dobre trénuje. Musím zhodnotiť, aký bude najlepší útok v každom zápase. Pokiaľ sa v kádri nič nezmení, ok, musím to akceptovať."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2020-09-26 15:38:05
" máme mladých hráčov, ktorí dostanú šancu." ...tak a to hlavně mysli u Puiga
8JK8 Premium
2020-09-26 15:46:34
Je potrebné pochopiť, že finančná situácia je veľmi, veľmi zlá.
Toto hovorí asi za všetko bude ťažké aby prišiel aspoň niekto nový