Španielske médiá informujú, že v procese overovania podpisov potrebných na hlasovanie o nedôvere voči súčasnému vedeniu FC Barcelona, bolo verifikovaných už 16 521 podpisov, čiže dostatočný počet na to, aby sa uskutočnilo samotné referendum.

Informáciu potvrdil Jordi Farré, kandidát na prezidenta FC Barcelona a iniciátor samotného návrhu, ktorý je zároveň jedným z členov Komisie pre návrh na vyslovenie nedôvery. Komisia mala čas overiť podpisy do 9. októbra, ale efektívne overovanie obrovského počtu vyzbieraných podpisov (20 687) viedlo k tomu, že potrebný minimálny počet bol overený už skôr.

Z formálneho hľadiska už nič nestojí v ceste tomu, aby sa usporiadalo referendum o odvolaní súčasného vedenia. Na základe klubového štatútu musí byť referendum zorganizované najskôr o 10 pracovných dní a najskôr do 20 pracovných dní. Funkciu volebnej komisie pre organizáciu referenda má plniť spomínaná Komisia pre návrh na vyslovenie nedôvery. Vedenie FC Barcelona bude odvolané v tom prípade, ak sa referenda zúčastní minimálne 10% z celkového počtu socios a odvolanie podporia 2/3 všetkých hlasujúcich.

Referendum sa však nemusí konať, ak Bartomeu a jeho vedenie rezignujú skôr, čo však médiá vylučujú. V utorok má prebehnúť zasadnutie vedenia, na ktorom má padnúť rozhodnutie, ale nie je vylúčené, že rozhodnúť sa bude potrebné skôr berúc do úvahy aktuálne okolnosti. V súčasnosti totiž nie je jasné, či sa referendum uskutoční aj kvôli pandémií koronavírusu. Katalánsky denník Sport tvrdí, že usporiadanie referenda budú musieť povoliť zdravotnícke orgány v Katalánsku.

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

Diskusia

3 komentáre
2020-10-07 14:07:40
Zajímavé, že stačí 10% zúčastněných. Jestli je Socios nějakých 144 tis, tak stačí 14,4 tis hlasů, což vlastně už teď splnili při vybírání. Zajímavé pravidlo, že pokud se veme, že Socios jsou po celém světě a nemůžou se třeba dostavit na hlasování, tak 10% může ovlivnit zbylých 90% lidí, aniž by cokoliv zmohli. Každej chce, ať skončí Barto, jen je to zajímavé.
2020-10-07 14:58:44
Toto malo prísť minimálne pred dvoma rokmi a nie teraz. Navyše veľmi silno pochybujem, že bude vedenie odvolané.