FC Barcelona pred pár dňami zverejnila svoju výročnú finančnú správu a teraz už nikto nemôže pochybovať o tom, že ekonomická situácia v klube je naozaj zlá. Ako ju hodlajú vyriešiť kandidáti na prezidenta? Katalánsky denník Mundo Deportivo predstavil súboj návrhov zo strany všetkých troch kandidátov na prezidenta FC Barcelona - Joana Laporta, Víctora Fonta a Toniho Freixu.

Joan Laporta

Príjmy

"Očakávame, že v lete alebo na jeseň klub dosiahne 65% príjmov spred pandémie. Cieľom je zisk na úrovni 6-7% rozpočtu."

Ako na dlh

"Plánom je znížiť prevádzkové výdavky do sezóny 2022/2023 na menej ako 270 miliónov eur. Zníženie platov a zväčšenie úlohy odchovancov z akadémie. Emisia dlhopisov pre fanúšikov a investorov s cieľom získať okamžitú likviditu."

Espai Barça

"Projekt je nevyhnutný, ale sú potrebné analýzy, nie unáhlené rozhodnutia. Financovanie prostredníctvom Goldman Sachs je dobré, ale je možné to zlepšiť. Plánujeme súťaž o finálny dizajn Camp Nou."

Barça Corporate

"Nechcem stratiť väčšinový podiel v klube ani kontrolu nad aktívami. Zväčšenie medzinárodného vplyvu prostredníctvom 55 akadémií a kancelárie v New Yorku a Hong Kongu. Spustenie Barca Experience na piatich kontinentoch."

Sponzori

"Plán predpokladá zvýšenie ich počtu z 29 na 49 a zvýšenie príjmov o 50% v priebehu troch rokov na 250 miliónov eur ročne."

Digitálna stratégia

"Barça Digital Hub má zvýšiť potenciál Barça Innovation Hub a Barça Studios. Vsadíme na e-športy a vytvoríme E-Masiu."

Superliga

"Bolo by dobré navýšiť príjmy o 800 miliónov eur ročne, ale projekt má chyby a z dlhodobého hľadiska nemusí byť uskutočniteľný."

Víctor Font

Príjmy

"Potrebné sú opatrenia, aby sme sa vyhli zmene klubu na akciovú spoločnosť alebo nepopulárnym opatreniam ako napríklad reštrukturalizácia miezd. Cieľom je 100-200 miliónov eur zisku a príjmy na úrovni 1,4 miliardy eur v roku 2026."

Ako na dlh

"Plánom na prvých 100 dní je stabilizácia dlhu a dosiahnutie dohody vo veci jeho reštrukturalizácie. Potom inovovať a vďaka tomu generovať nové zdroje príjmov a racionalizácia výdavkov. Sme proti emisii obligácií."

Espai Barça

"Je to naliehavý projekt, nemôžu tu byť žiadne výhovorky, aby sa nezrealizoval. Ale z pohľadu architektúry by sa mal opäť premyslieť. Prepracovať je potrebné aj zmluvu s Goldman Sachs a zvážiť, či neohrozuje celý model. Usporiadať referendum v roku 2021 alebo 2022. Nový Camp Nou otvoriť v roku 2025."

Barça Corporate

"Sme proti projektu v súčasnej podobe. Neskrývam, že aktíva, ktoré je možné predať, majú hodnotu viac ako 100 miliónov eur."

Sponzori

"V tejto oblasti je nízky potenciál zisku. Na dresoch by sa mohol opäť objaviť UNICEF ako hlavný sponzor."

Digitálna stratégia

"Je potrebné bez prostredníkov monetizovať 400 miliónov fanúšikov Barcelony po celom svete a zvýšiť potenciál Barça Studios, merchandisingu, e-commerce a e-športov."

Superliga

"Je ťažko realizovateľná z dôvodu dvoch investičných fondov, ktoré stoja na jej čele. Je potrebné vylepšiť formát Ligy Majstrov, ale nemôže sa stať uzatvorenou ligou, pretože by to zabilo národné ligy."

Toni Freixa

Príjmy

"Po opätovnom otvorení Camp Nou a návrate turistov sú cieľom príjmy vo výške 900 miliónov eur."

Ako na dlhy

"Reštrukturalizácia krátkodobého dlhu za najlepších podmienok. Drastické zníženie nákladov. Požiadame finančné inštitúcie o schválenie dlhu vo výške 60 miliónov eur. Sme proti emisii obligácií, návrat späť v tomto smere neexistuje. Predĺženie zmlúv bude podmienené vekom a kvalitou hráčov a nie ich charizmou či počtom trofejí, ktoré vyhrali."

Espai Barça

"Rýchly začiatok projektu pri zabezpečení lepších podmienok ako tých zo strany Goldman Sachs. Cieľom je zabezpečiť dodatočné ročné príjmy vo výške 150 miliónov eur."

Barça Corporate

"Odmietame plán predaja aktív klubu a stratu obchodných oblastí prostredníctvom vytvorenia akciovej spoločnosti."

Sponzori

"Musia byť viac prepojení s históriou, ideami a modelom Barcelony. Vytvoríme novú kategóriu príjmov (minimálne 70 miliónov eur príjmu zo vstupeniek) s pridanou hodnotou, ktorá bude chrániť súčasný model vlastníctva."

Digitálna stratégia

"Reštrukturalizácia digitálneho podnikania. Posilnenie ziskových oblastí, ako sú inovácie, spolupráca s najlepšími partnermi zo sektora. Zvýšenie potenciálu BarçaTV."

Superliga

"Nie je potrebné sa unáhliť, je nutné spoznať detaily. Niektorí k Superlige pristupujú s prílišným nadšením vzhľadom na krátkodobé záujmy a súčasnú finančnú situáciu."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-01-28 21:10:54
Toni Freixa- predlzovanie zmluv bude zalezat aj na charizme hracov a kolko trofeji vyhrali...(ako prosim...????)..tak z tohto mi padla sanka...Bartov syndrom preziva.Jedina vec ktora by mala rozhodovat je vykonnost hraca a jeho uloha v muzstve do moznej buducnosti..ci nevyhral nic,alebo vyhral desat trofeji,ci je alebo nie je charizmaticky..tak byt socios teba panacik nevolum ani omylom.
2021-01-28 21:39:42
Akú to súťaž Laporta plánuje o finálny dizajn Camp Nou? Čo premyslieť z pohľadu architektúry Font? Návrh už bo schválený a je skvelý. Toho som sa presne obával. Súčasný návrh som si zamiloval a nechcem, aby sa zmenil. Toto fakt bolí ???