Ronald Koeman odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom s Getafe. Hovorilo sa aj o Superlige a Holanďan otvorene kritizoval UEFA.

[Marc Brau, Barça TV] Po úspechu v pohári ste sa vrátili do boja o titul, ktorý je veľmi vyrovnaný. Ako čeliť návratu do La Ligy, kde máte všetko vo vlastných rukách?

"Zostáva nám osem zápasov, osem kôl a pôjdeme od zápasu k zápasu. Máme veľkú radosť z finále Copa del Rey, z toho, že sme ho vyhrali a predovšetkým akým spôsobom sme to dosiahli. Teraz sa však musíme sústrediť na La Ligu. Čaká nás ťažký domáci zápas. Musíme hrať svoje, ukázať našu efektivitu a vyhrať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Chcem sa spýtať na Superligu. Bol si s Laportom. Ako ti vysvetlil túto záležitosť?

"Včera som hovoril s prezidentom na túto tému a vysvetlil mi stanovisko klubu. Prípad je stále otvorený a bolo by lepšie to zatiaľ nekomentovať, pretože stať sa môže veľa. Nikto nevie, čo sa stane, pretože sme videli, že kluby boli v súťaži a teraz tam už nechcú byť. Myslím si, že je potrebné počkať. Nechcem zachádzať do tejto témy, je potrebné počkať. Chcem to, čo je pre klub najlepšie."

[Marta Ramon, RAC1] Páči sa vám tento projekt? Nemyslíš si, že Superliga spôsobí európskemu futbalu problémy?

"Nebudem odpovedať na otázky týkajúce sa Superligy."

[Adria Albets, Cadena SER] Nie si nahnevaný, že musíš odpovedať ako hovorca klubu? Nemyslíš si, že niekto z klubu by o tom mal hovoriť?

"Neviem kedy, ale nakoniec niekto prehovorí. Nie som hovorca, tým je prezident. Mojou prácou je pripraviť mužstvo na zápasy. Je normálne, že sa na to pýtate, ale je potrebné počkať na vyriešenie záležitosti. Ak niekto na túto tému môže hovoriť, tak to samozrejme nie som ja, ale prezident."

[Helena Condis, Cadena COPE] Bola s tebou téma Superligy konzultovaná ešte pred podpisom zmluvy? Hráči o tom vedeli?

"Ako som už povedal, včera som hovoril s prezidentom a vysvetlil mi to. Či sa rozprával aj s hráčmi, to neviem. Nezaujíma ma to, zajtra máme zápas a sústredím sa na to."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Tvoj projekt vyšiel z finále pohára posilnený. Môže to pomôcť tímu k zisku ligového titulu?

"Samozrejme, že hra tímu vo finále bola veľmi dobrá, postoj, úroveň hry, konečný výsledok. Nemyslím si však, že ide len o jeden zápas, zlepšili sme veľa vecí a tvrdo sme pracovali. Fanúšikovia boli veľmi spokojní s našou hrou. Samozrejme, v prípade tak veľkého klubu ako Barcelona všetko závisí od toho, čo vyhráme."

[German García, RNE] Do konca vám zostáva 8 finále. Máš väčšie obavy z postoja tímu po výhre v pohári alebo zo súperov?

"Neobávam sa, sú to profesionáli. Hráči Barcelony chcú vždy viac. V istom zmysle boli pokojnejší, ale nechcem tým povedať, že sme menej pracovali alebo menej bojovali či do toho súboja dáme menej energie, pretože chceme bojovať o titul. Všetko závisí od nás, ale vyhrať 8 zápasov nie je jednoduché. Musíme ísť zápas po zápase, zajtra náš čaká náročné stretnutie. Musíme podať dobrý výkon."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Môžu mať všetky tie veci súvisiace so Superligou na mužstvo vplyv?

"Nie, nie, nie. Ako som povedal, hráči sú profesionáli. Chcú vyhrávať, získavať tituly. Hráči sú v tejto veci menej angažovaní ako iní ľudia v klube. Nepochybujem, že v zajtrajšom zápase podáme dobrý výkon."

[Sergi Capdevila, Sport] Vo finále Copa del Rey si na tribúnu poslal štyroch hráčov: Riquiho, Juniora, Matheusa a Pjanića. Povolal si ale troch brankárov. Ako by si to mali hráči vysvetliť?

"Predovšetkým sa ani mne nepáčia takéto rozhodnutia, pretože musím poslať štyroch hráčov na tribúnu. Pre mňa je to normálna situácia, pretože počas pohára sme mali povolaných vždy troch brankárov. Uvediem príklad. Ak by sa Ter Stegen zranil počas rozcvičky, mohol by som do hry poslať druhého brankára. Ale ak by druhý brankár dostal v zápase červenú, nemohol by som ho nahradiť ďalším brankárom. Pre mňa je to priveľké riziko, aby som povolal len dvoch brankárov ak beriem do úvahy to, čo všetko sa počas zápasu môže stať. Na lavičke zostalo sedem hráčov do poľa a podľa mňa to stačí. Nechcem ani na moment riskovať to, aby som do bránky musel poslať hráča z poľa. Dúfam, že tomu rozumiete."

[Mundo Deportivo] Hovorí sa o tom, že agent Depaya sa dnes stretol s Barcelonou. Si s touto informáciou spokojný?

"Na to je jednoduchá odpoveď: nehovorím o prestupoch, hráčoch, akých chceme podpísať, ktorí môžu zostať alebo nie na budúcu sezónu. Sústredíme sa na našich 8 zápasov. Tieto posledné týždne nie sú dobrý čas na to, aby sme hovorili o hráčoch, ktorí tu nie sú."

[Juan Bautista Martínez, La Vanguardia] Pred niekoľkými týždňami nikto nemohol čakať, že budete bojovať o titul. Teraz sa objavil tlak. Je ľahké si s ním poradiť v kontexte posledných 8. zápasov?

"V Barcelone je tlak vždy. Bez ohľadu na pozíciu v tabuľke, musíme hrať dobre, vyhrávať a získavať tituly. Mali sme veľkú stratu, takmer úplne sme ju stiahli, musíme v tom pokračovať. Teraz musíme dokázať, že môžeme získať titul."

[Albert Nadal, Ara] Musíš odpovedať na množstvo iných tém mimo futbal. Je to pre teba problém?

"Ako tréner najradšej rozprávam o taktike, hráčoch, analýze súperov, ale chápem, že vás zaujímajú aj iné veci. Máte právo pýtať sa na čo chcete. Som na to zvyknutý."

[Laura Brugues, TV3] Ako sa má mužstvo po finále?

"Mužstvo sa vrátilo zo Sevilly v dobrom stave. Hráči si zaslúžili dvojdňový oddych, ale fyzicky sú veľmi silní. V tomto momente sme nemuseli veľa trénovať, kondičné dáta hráčov sú pôsobivé. Vieme, že kalendár je náročný, ale myslím si, že ak budeme hrať na našej úrovni aj bez lopty, môžeme ašpirovať na veľa vecí."

[Albert Fernández, RTVE] Aký je tvoj názor na Piquého príspevok na Twitteri, že futbal patrí fanúšikom?

"Nechcem veľmi hovoriť o tejto téme, pretože neustále sa tu niečo deje, musíme počkať. S Piquého príspevkom však súhlasím."

[Alex Pintanel, Gol] Ako sa cíti Piqué? Aký pre neho máte plán v koncovke sezóny?

"Po finále bol celkom unavený, čo je pochopiteľné. Chýba mu zápasový rytmus, aby sa cítil ako predtým, ale vo finále bol fenomenálny. Dnes je to lepšie a zajtra uvidíme, čo bude schopný hrať od začiatku, pravdepodobne nebude pripravený na 90 minút. Myslím si, že zlepšil svoj fyzický stav a sviežosť, ale porozprávame sa po zajtrajšom tréningu a rozhodneme sa s mužstvom."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedal si, že v otázke Superligy je potrebné počkať. Chcel by som sa ťa spýtať ako fanúšika. Čo si myslíš o súťaži, v ktorej nikto nemôže vypadnúť?

"Hovorí sa o tom už od dávna, v Holandsku sa hovorilo o spojení s belgickou ligou. Myslím si, že je normálne, že prezidenti hovoria o budúcnosti futbalu. Či sa to páči mne osobne? Rád o niečo hrám. Vo futbale sa isté veci nemusia meniť."

[Jamie Easton, ESPN] Hovoríš, že nie je potrebné meniť isté veci, ale v prípade Superligy by sa tých vecí muselo meniť veľa, pretože zápasov by bolo viac. Hovoril si, že kalendár zabíja hráčov. Iní tréneri ako Guardiola či Klopp na to tiež poukazovali. Aké je riešenie pre futbal? Aká je podľa teba budúcnosť futbalu?

"Súhlasím s Pepom čo do počtu zápasov, je to neuveriteľné, koľko hráči musia hrať. Všetci hovoria o Superlige, o Lige Majstrov, ale UEFA nepočúva ľudí z futbalu, trénerov či hráčov v otázke počtu zápasov. Pre ňu sú najdôležitejšie peniaze. To isté sa deje v Španielsku. Zajtra hráme o 10tej večer. Nie všetky tieto veci majú na hráčov pozitívny vplyv. Toto je prvá vec, ktorú je potrebné zlepšiť. V prvom rade je potrebné chrániť hráčov."

zdroj: BarcaTV+
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2021-04-21 16:58:48
Realne má pravdu, UEFU zaujímajú iba peniaze a čím viac si ich môže nechať tým lepšie, preto je aj väčšina klubov vo finančných problémoch. Vyhráš ligu majstrov, najprestížnejšiu klubovú trofej a dostaneš 80 mega. Za Superligu by si dostal 400 mega, čož by klubom dosť pomohlo...
2021-04-21 17:26:22
Uefa nie je najepsia no radšej to ako superligu. Ak by uefa zmenila tie najzakladnejsie veci po ktorych sa vola tak by to bolo ine