Barcelona v súčasnosti potrebuje kvalitného hrotového útočníka ako soľ. Joan Laporta a Xavi Hernández snívajú o príchode Erlinga Hålanda a katalánsky denník Sport priblížil dôvody, kvôli ktorým chce tréner Blaugranas Nóra vo svojom tíme.

Útočník Borussie Dortmund je vďaka svojmu veku, telesnej stavbe a streleckým štatistikám číslom jeden na prestupovom zozname FC Barcelona. Čísla sú jasné: má len 21 rokov, v profesionálnej kariére odohral zatiaľ 171 zápasov, no zaznamenal až 127 gólov. Jeho štatistiky v zápasoch Ligy Majstrov sú ešte bláznivejšie, keď v 19 zápasoch nastrieľal až 23 gólov. K takýmto číslam sa dokáže priblížiť len málo útočníkov na svete.

Håland meria 194 cm, má silnú stavbu tela a nehrá príliš kombinačne. Teoretický tak nezapadá do DNA Barcelony, no podľa katalánskeho denníka Sport má Nór všetko, čo Xavi Hernández vyžaduje od hrotového útočníka Barcelony. Xavimu sa pozdáva myšlienka využívať Ferrana Torres ako deviatku kvôli jeho schopnosti rozpoznať, kedy a ako do hĺbky je potrebné útočiť, navyše je pre obrancov veľmi mobilný a nepredvídateľný. To vytvára viac priestoru pre Pedriho, Gaviho a ďalších. Deviatka rozťahuje hru a vytvára nové priestory.

Håland vyniká dobrým čítaním hry a rozhodnosťou v útočení do priestoru medzi stopérmi a krajnými obrancami, medzi samotnými stopérmi a niekedy medzi stopérmi a brankárom. Nór potrebuje len pár metrov na to, aby vytvoril mimoriadne nebezpečnú situáciu pre súpera. Aj keď je skvelý v protiútokoch, kde sú jeho prednosti využité zrejme najlepšie, vie, ako hrať, keď sa súper stiahne a bráni v blízkosti svojej šestnástky, čo útočníci Barcelony musia vedieť. Håland sa vie dokonale uvoľniť aj spod krytia súpera.

Moderná deviatka

Útočník Borussie Dortmund nie je statickým hráčom aj napriek svojej postave. Veľmi rád si neustále hľadá príležitosti a využíva pri tom svoju rýchlosť. Rád sa dostáva spod krytia obrancov a aj keď v kombinačnej hre nie je taký kvalitný ako Lewandowski či Benzema, aj v tomto hernom aspekte sa postupne zlepšuje. V Borussii zaznamenal značný výkonnostný skok a ukazuje, že je schopný urobiť ešte viac. Zlepšil aj úroveň svojej hry chrbtom k bráne, čo patrí medzi jeho slabiny napriek stavbe tela.

Sport však zdôrazňuje, že Håland sa dokáže prispôsobiť hre Barcelony a Kataláncom sa veľmi hodí to, že je posadnutý strieľaním gólov. Nór vie, že technika nepatrí medzi jeho silné stránky a nie je fanúšikom filigránskej a oku lahodiacej hry. Håland vždy vidí, kedy a kde môže súperovi najviac ublížiť a vždy sa snaží dostať do gólovej príležitosti.

Ak by prestúpil do Barcelony, Ansu Fati a Ferran Torres by neboli pod tak obrovským tlakom z pohľadu strieľania gólov a ofenzíva Blaugranas by mala razom väčšiu kvalitu. Už samotné meno Hålanda vyvoláva v radoch súpera strach. Dvojica stopérov by si kvôli Hålandovi na ihrisku musela dávať oveľa väčší pozor, takže jeho spoluhráči by mali na ihrisku viac priestoru.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

Diskusia

8 komentáre
2022-01-19 16:34:29
A tu o té Červené Karlulce znáte?
2022-01-19 16:38:43
Halanda je typickým hráčom pre anglický štýl hry,tam aj skončí