Leo Messi sa po dvoch rokoch do Barcelony nakoniec nevráti. Sága, o ktorej sme si mysleli, že sa s nami bude ťahať celé leto, nabrala prekvapivo rýchly spád. Niektorí sú smutní, ja hovorím našťastie.

V utorok ráno bolo takmer isté, že v budúcej sezóne uvidíme Messiho opäť obliekať dres FC Barcelona, neskôr na obed začala karty miešať miliardová ponuka zo Saudskej Arábie a večer vody špekulácií rozvírila správa, podľa ktorej sa Argentínčan bude sťahovať do Ameriky. Ako na hojdačke. V závere sa ukázala ako pravdivá posledná možnosť, čo potvrdil sám hráč. "Rozhodol som sa prestúpiť do Interu Miami. Ešte nie je všetko úplne uzavreté, chýbajú niektoré detaily, ale rozhodli sme sa pokračovať na tejto ceste práve tam."

Názory fanúšikov sa však mierne rozchádzajú. Aj keď väčšina bola za jeho návrat, našla sa takisto hŕstka takých, ktorí túto možnosť nevítali s až takým nadšením. A ja som patril do tej druhej kategórie.

Messiho nečakaný a to smutnejší odchod spred dvoch rokov v nás zanechal veľmi trpkú pachuť, ktorú cítiť dodnes. Jeho účinkovanie v Paríži však netrvalo dlho a tu svitla nádej ako tejto krásnej rozprávke, ktorá sa písala dlhých 21 rokov, vytvoriť krajší koniec. V klube sa okamžite začalo pracovať na jeho návrate, vypracoval sa plán, ktorý prešiel schválením La Ligy, no nakoniec aj tak nepríde. Muselo by sa totiž udiať veľmi veľa vecí, aby sa to celé dokázalo zrealizovať. A s určitosťou by si to odniesli niekoľkí hráči, ktorí by museli byť buď predaní alebo by si museli výrazne znížiť plat. To mi nepríde úplne správne, aby sme príchodu jedného hráča podriadili toľko vecí. Pravda je taká, že po finančnej stránke nie je na tom Barcelona najlepšie, ligové pravidlá a platové stropy mi však už prídu extrémne absurdné. Zaujímavosťou je, že očividne v tejto veci nič nezmenil ani odchod troch kapitánov, ktorí patrili medzi najlepšie zarábajúcich hráčov v klube. "Som rád, že som odišiel, pretože som dal Barçe miesto, čo sa týka platov, ale toto uvoľnenie platov ma veľmi baví, pretože sme odišli a stále máme tieto problémy s finančným Fair Play. Kto ešte musí odísť?" pýta sa udivene Gerard Piqué.


Čo tým chcem vlastne povedať...

Messiho milujem a som prvý, kto by chcel, aby táto story mala happy end. Avšak vzhľadom k finančnému stavu, v akom sa klub momentálne nachádza a stále menej a menej pochopiteľnému finančnému fair play v španielskej najvyššej futbalovej súťaží, mi príde cez čiaru, aby sme kvôli príchodu jedného hráča obmedzovali ďalších. Žiaľ, toto sú faktory, ktoré hrajú v jeho neprospech. Messi je Messi, ale konečne sme začali éru "po Messim". Pomalými krokmi sa zbavujeme závislosti, ktorá nám zväzovala ruky, keď tu bol. Budujeme nové mužstvo. Argentínčan navyše už čoskoro oslávi 36. narodeniny a očakávania by aj napriek tomu boli privysoké. Nesmierne však stúpol v mojich očiach, keď si sám dokázal uvedomiť, že jeho príchod by si vyžiadal mnoho obetí a uznal, že hoci je jeho láska k Barcelone obrovská, musia žiť od seba, aby dokázali obaja slobodne dýchať. Obrovský hráč a ešte väčší človek so srdcom na správnom mieste. Ďakujeme, Leo!

zdroj: marko31
foto: bleacherreport.com

Diskusia

23 komentáre
2023-06-08 12:39:22
Radsej budeme pozerat na Fatiho a Ferrana este 10 rokov.
2023-06-08 12:41:00
PODPISUJEM VŠETKÝMI DESIATIMI !

Ja som tento názor tu písal, už dva mesiace a veľakrát som sa nestretol s pochopením a bol som na posmech. A nakoniec Messi povedal prakticky to isté.
Nostalgia je krásna, ale treba zhodiť ružové okuliare a pozrieť sa dopredu.