Väčšinu sezóny 2023/2024 sa zdalo, že pre Barcelonu bude hneď od začiatku nevydarená, pričom tím nedokázal nadviazať svoju formu z predchádzajúcej sezóny, keď prvýkrát po štyroch rokoch vyhral La Ligu. V priebehu niekoľkých posledných týždňov však Barcelona vyzerala ako iné mužstvo, najmä vďaka tomu, ako Xavi riadil svojich hráčov a ako im dôveroval.

Patria sem 16-ročný Lamine Yamal, 17-ročný Pau Cubarsí, 18-ročný Marc Guiu a 17-ročný Hector Fort. Všetci títo štyria hráči, spolu s ostatnými pravidelnými mladíkmi ako Pedri, Gavi a Alejandro Balde, boli dôležitou súčasťou tímu: "Prispôsobenie sa mladším hráčom? Je to jednoduché, ale pre mladíkov je to asi jednoduchšie. Keď ste o niečo starší, niekedy niektorým veciam nerozumiete," povedal Gündoğan o mladíkoch v tíme. "Niektorí z nás veteránov by pokojne mohli byť rodičmi niektorých mladých ľudí, ktorí s nami hrajú!"

Gündoğan sa "učí" od mladíkov

Počas zápasu Barcelony s Atléticom Madrid bol Gündoğan spozorovaný, ako krátko zatlieskal Lamine Yamalovi, keď sa mladík rozhodol nezrýchliť hru za stavu 0:3 a namiesto toho spomalil hru. Preto sa ho spýtali, aké je to hrať s hráčmi, ktorí prešli La Masiou, čo je aj tak iná kultúra v porovnaní s väčšinou ostatných európskych akadémií: "Mladíci v Barcelone pochádzajú z inej generácie, vyrastajú iným spôsobom a vy nemáte rovnakú mentalitu ako oni. Ale úprimne, učím sa aj od nich, z ich pohľadu," odpovedal Gundo.

Ďalej hovoril o tom, ako sa mladí hráči vyrovnávajú s tlakom, najmä Pau Cubarsí a Yamal: "Páči sa mi, keď mladí hráči trénujú alebo hrajú bez veľkého tlaku, ako napríklad Yamal a Cubarsí. Jednoducho nastúpia a hrajú, necítia tlak. A práve preto sa im darí. Keď som mal 16 alebo 17 rokov a postavili ma na ihrisko, bol som nervózny z toho, že robím chyby. Dokonca som sa trochu ostýchal, ale my potrebujeme túto sviežosť a mužstvo je veľmi hrdé, že nám tak veľmi pomáha," uzavrel nemecký stredopoliar.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.