Výhľad zo samého okraja Barcelony, ktorý vám ponúkne celé mesto ako na dlani. Ak sa vám nadmorská výška viac ako 500 metrov máli, môžete sa vyviesť ešte vyššie. Na svoje si prídu či už milovníci histórie, turistiky alebo rodiny s deťmi. Na vrchole sa totiž nachádza vyhliadková veža, chrám či dokonca zábavný park.

0. Prológ | 1. Bunquers del Carmel | 2. Tibidabo | 3. Montjuic I. | 4. Montjuic II.

Názov: Tibidabo
Typ: kostol (Temple Expiatori del Sagrat Cor), zábavný park (Tibidabo), telekomunikačná veža (Torre de Collserola)
Súradnice: 41.421760, 2.119126
Nadmorská výška: 512 m n. m.

Temple Expiatori del Sagrat Cor

Dominantou tohto kopca je chrám, ktorého názov by sme mohli voľne preložiť ako Kostol najsvätejšieho srdca Ježišovho. Kostol sa staval takmer 60 rokov (1902 – 1961) a zaujímavosťou je, že impulzom na jeho postavenie boli chýry, že na vrchole sa má postaviť protestantský kostol, či dokonca hotel s kasínom.

Budova má v podstate dve oddelené časti: v dolnej časti sa nachádza krypta, nad ňou už samotný kostol. Po návšteve krypty určite vyjdite po schodoch, ktoré nájdete na oboch stranách, hore na terasu, z ktorej je perfektný výhľad. Takisto sa tu nachádza vchod do samotného kostola, ktorého dominantou je bronzová socha Ježiša, pózou podobná tej, ktorú poznáte z Rio de Janeiro. Prakticky až k nohám tejto sochy vás za malý poplatok (okolo 2 eur) vyvezie výťah.

Návšteva kostola aj krypty je zdarma, otváracie hodiny si overte na tomto odkaze (závisia od mesiaca vašej návštevy). V neskorších hodinách môžu byť jedny zo schodov na terasu zavreté, druhé však zvyčajne ostávajú otvorené dlhšie.

Zábavný park

Už začiatkom dvadsiateho storočia bolo na vrchole kopca postavené kasíno. Dlho sa však na tomto mieste neohrialo: do prevádzky bolo uvedené roku 1909, no kvôli celoštátnemu zákazu tejto formy hazardu bolo už v roku 1912 prinútené zavrieť. Podobný osud stihol aj Casino de la Arrabassada, len dva kilometre od toho na Tibidabe – na tejto stránke si môžete z fotografií vychutnať atmosféru tých čias, tí odvážnejší z vás sa môžu na ruiny kasína pozrieť osobne.


Pôvodná budova kasína na Tibidabo

Toto kasíno však bolo súčasťou väčšieho projektu – zábavného parku. Areál bol otvorený v októbri 1901 (zábavné atrakcie roku 1905) a park funguje až dodnes, čo je priam svetový unikát. Veď len v Európe ide o tretí najstarší doteraz fungujúci zábavný park, v Španielsku dokonca o najstarší. Zábavný park prešiel mnohými zmenami, množstvo atrakcií je však pôvodných a ide priam o historické kúsky. Naopak, medzi tie modernejšie z nich patrí napríklad horská dráha, ktorá len nedávno oslávila desať rokov. Ak sa chcete o histórii parku dozvedieť viac, rozsiahle spracovanie (po anglicky) s množstvom fotografií nájdete na tejto stránke.

Treba podotknúť, že park je vhodný prevažne pre detských návštevníkov. Prehliadnuť si ho však môžu všetci, keďže vstup na väčšinu miest parku nie je obmedzený nutnosťou zakúpenia si vstupenky. Určite sa tak choďte pozrieť na terasu parku, z ktorej je tiež veľmi pekný výhľad na mesto. Ceny vstupeniek nájdete na tejto stránke, otváracie hodiny zas tu. V prípade záujmu o návštevu atrakcií dôrazne odporúčame skontrolovať otváraciu dobu parku, pretože tá záleží nielen od mesiaca, či dňa v týždni, ale aj od sviatkov či prázdnin v Španielsku. Skontrolujte taktiež, či pozeráte otváraciu dobu celého parku, alebo len vonkajších priestorov parku spolu s vybranými atrakciami (The Sky Walk).

Torre de Collserola

Torre de Collserola je telekomunikačná veža na vrchole kopca Turo de la Vilana s nadmorskou výškou 445 m n. m a nachádza sa len 700 metrov od vrchola Tibidabo. Samotná veža má výšku 288,4 m, najvyššie sa však dostanete na trináste poschodie, ktoré je v nadmorskej výške 560 m n. m. a poskytuje vyhliadku na celé okolie. Pri dobrej viditeľnosti tak neuvidíte len Barcelonu, ale vraj až do vzdialenosti okolo 70 km, pri výnimočných podmienkach sa vám vraj pošťastí zazrieť aj Montserrat.

Veža bola postavená kvôli olympijským hrám v roku 1992, za jej návrhom stojí trojica Sir Norman Foster (ktorý navrhoval napr. rekonštrukciu ríšskeho snemu v Berlíne), Julio Martínez Calzón a Manuel Julià Vilardell. Zaujímavosťou je, že vrchol tejto veže je najvyšší bod na území mesta Barcelona. Ak máte záľubu v číslach, určite vás poteší fakt, že veža váži približne 3000 ton a jej úzku konštrukciu drží pokope aj vyše 200 oceľových káblov - v spodnej časti je to 180 vláken, vrchnú časť vysielača držia tri série po sedem káblov (schopné udržať dokopy až 4200 ton).

Turistom sprístupnená časť veže je pod správou zábavného parku, bližšie informácie o otváracej dobe či cene vstupného získate na tejto stránke.

Ako sa tam dostať?

  • Vlakom (FGC) linky S1 (smer Terrassa) alebo linky S2 (smer Sabadell) zo stanice Catalunya (alebo z hociktorej z iných staníc týchto liniek). Vystúpte na stanici Peu del Funicular, vyjdite hore schodmi a pokračujte pozemnou lanovkou Funicular de Vallvidrera až úplne hore (stanice Vallvidrera Superior). Vyjdite zo stanice a hneď vpravo nájdete zastávku autobusu 111, ktorý vás dovezie prakticky až úplne na vrchol (zastávka Pl. Tibidabo). Všetky linky tejto trasy sú v rámci jednej zóny integrovaného systému mesta Barcelona a možno tak na nich uplatniť napr. jednu jazdu lístka T10. Za optimálnych podmienok celá trasa trvá 45 minút, pripravte sa však, že okrem vlaku nemusí nič chodiť úplne presne a načas. Každopádne sa časovo určite vojdete do jednej jazdy T10 (75 min) a cesta z centra mesta až úplne hore vás tak vyjde len na jedno euro.

Pozor I. - nepoužite prvý vagón liniek S1 či S2! Z toho sa totiž v stanici Peu del Funicular, kvôli krátkemu nástupišťu, nedá vystúpiť a vagóny nie sú prejazdné.

Pozor II. - na linke 111 premáva mikrobus a tak si pri vyššom obsadení zastávky v hlavnej sezóne "vybojujte" lepšie miesto na začiatku zastávky, aby ste sa pohodlne vošli a mali dobré miesta. :)

  • Turistický autobus zábavného parku T2A (Tibibus) z Pl. Catalunya. Autobus odchádza cca každých 20 minút v dni, kedy je park otvorený a cesta stojí 2,95 eur.

  • Vlakom (FGC) linky L7 na zastávku Av. Tibidabo, odtiaľ Tramvia Blau (historická modrá električka) alebo autobusom 196 na Tibidabo Funicular. Odtiaľ pozemnou lanovkou Tibidabo Funicular až na vrchol Tibidabo.

Pozor - táto trasa nie je v cene integrovaného systému mesta Barcelona. Jednosmerný lístok na Trambia Blau stojí 5,5 eur, cestovný poriadok nájdete na tejto stránke. Lístok na Tibidabo Funicular stojí 7,7 eur, cestovný poriadok nájdete na tejto stránke.

  • Pešo - z vlastnej skúsenosti (jednoduchosť používania, dobré pokrytie ciest a turistických trás) môžem pri plánovaní trás (aj v Španielsku) odporučiť mapy.cz (prepnuté na turistickú mapu). Svoj výstup hore môžete začať napríklad v okolí stanice Tibidabo Funicular alebo stanice metra Penitents zelenej linky L3 (v okolí premávajú aj autobusy 27, 60, 119, 123, 124, 196, H4, V15 a N4).


Turistická mapa oblasti (otvoríte kliknutím na tento odkaz)

  • Autom – zaparkovať môžete priamo na parkovisku zábavného parku, či veže Collserola. Ďalšie parkovisko nájdete napríklad tu.

Kam ďalej?

Parc de Collserola, do ktorého patrí aj Tibidabo, ponúka kúsok prírody hneď za rušnou Barcelonou. Pokračovať môžete pekným lesom či malými cestami až ku staniciam FGC Baixador de Vallvidrera či Les Planes (obe ešte v prvej zóne integrovaného systému mesta Barcelona). Ďalšou možnosťou je pokračovať po hrebeni, peknú cestu s ďalšími výhľadmi ponúkajú cesty ako na juhozápad (smer Sant Pere Martir), tak na severovýchod (smer Turo de Valldaura).

Kúsok prírody hneď za Barcelonou (lesná cesta smer Les Planes)


Boli ste na tomto mieste? Viete ostatným niečo odporučiť? Chýbajú vám nejaké informácie? Máte nejakú otázku? Odpoveď je jednotná - píšte!

Foto: wikipedia.org, barcelonapoint.com, e-architect.co.uk & autorova súkromná zbierka
Zdroj: wikipedia.org, templotibidabo.es, blogspot.sk, tibidabo.cat, tmb.cat, mapy.cz

DavidP

10
2017-02-09 22:07:51

Moje nejoblíbenější místo když chci vidět krásný výhled na Barcelonu.Taktéž velice doporučuji mapy.cz, když jsem tam šel tak cyklisti jezdili po cestě, já šel po stezce podle mapy.cz a vždy o jednu serpentinu výše jsme se potkávali stále se stejnými cyklisty :D Velice také doporučuji navštívit jak vysílač tak se nechat vyvézt výtahem až úplně nahoru na kostel, kde si můžete téměř sáhnout na sochu Ježíše.

Mirakva

7
2017-02-09 22:34:36

Barcelona nehrá len krasny futbal. Je to krasne mesto ktore co najskor nastivim :)

123456

6
2017-02-09 23:19:51

Nebudeš ľutovať

Mirakva

3
2017-02-10 06:53:16

To dúfam :)

jokerito

5
2017-02-10 09:17:48

Super článok a užitočné info ako sa tam dostať. V Barcelone som bol, je to krásne mesto, ale toto miesto som ešte nestihol. Najbližšie určite vyskúšam.

Teo07

6
2017-02-10 09:49:22

Kokosník, skvelé!! Gratulujem!! Len tak ďalej!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.