QUICK FACTS

Tréner: Luis Enrique

CL-účasť: 19x

Prvá účasť: 1993/94

Najväčší úspech: trojnásobné víťazstvo

Superstar: Lionel Messi

Kľúčový aktér: Lionel Messi

Hip-star z pohľadu www.spielverlagerung.de: Forever Busquets

Je vždy ťažké predpovedať, ktoré špičkové mužstvá zostanú v kolektívnej fanúšikovej pamäti aj po 30-40 rokoch. I keď takéto nostalgické odhady dostanú svoju konečnú podobu až po desaťročiach, i tak sa dá odhadnúť určitá tendencia, ktorý team zo začiatku 2. tisícročia pretrvá ešte desaťročia v pamäti fanúšikov: FC Barcelona trénera Pepa Guardiolu – to je isté.

Určite nie zo špásu venoval Jonathan Wilson kompletnú zvláštnu kapitolu v prepracovaní taktických štandardov vo futbale pod názvom „Revolúcie na trávniku“ futbalu „tiki – taka“. Spôsob hry s „držaním lopty“, Messiho rola ako falošnej deviatky, neustále Guardiolove prispôsobenia hry – to všetko bolo vo svojej dobe nové a vzrušujúce.

Tým sa dostávame k najväčšiemu problému dnešného coacha Barcy L. Enriqueho: „minulosť“.

Káder Barcy sa fundamentálne nezmenil. I napriek tomu nemôže byť nikdy Guardiolom. Jeho jednoduchší štýl, ktorého váha leží na iných proporciách nevyvoláva vždy eufóriu u fanúšikov Barcy, naopak vyvolával otázky, najmä potom u „blbečkov“. „Kolektivita“ minulých dní sa musela skloniť pred zásadou postavenou viac na stabilite a silných stránkach individualít.

Enriqueho 4-3-3

Luis Enrique nie je tréner ako Guardiola, ktorý neustále realizuje formatívne zmeny a prispôsobenia. Odkedy je coach Enrique hrá Barca temer výhradne 4-3-3. Na začiatku sezóny nechal hrať ešte Messiho ako falošnú deviatku. Najneskôr s príchodom Luisa Suareza bol Messi „prerobený“ na krídelného útočníka (u Guardiolu tiež tak začínal), pričom Neymar kompletuje útočné trio ako ľavé krídlo.

Pri držaní lopty Barca pracuje iným spôsobom ako predtým – širšie postavenie, viac drží jednotlivé posty ako v minulosti. Zatiaľ čo krídla na začiatku sezóny častejšie prechádzali do stredu, zaberajú teraz Neymar a Messi široké pozície. Ponúkajú sa často k prebratiu lopty práve na bočných čiarach alebo alternatívne sa presúvajú len ľahko do polo-priestorov. Messi má pritom viac voľností ako Neymar, v niektorých zápasoch pôsobí dokonca ako „voľný hráč“. Vtedy sa oveľa viac presúva – horizontálne alebo sa vracia až do priestorov „šestiek“.

V čase trestu Suareza hrala Barca 4-3-3 orientované na centrum

Úlohy krajných obrancov

Krídelní útočníci tvoria v tomto systéme klasické krídelné „páriky“ s krajnými obrancami. Najmä duo Alba – Neymar hralo dlhý čas spolu ako z učebnice: Neymar sa vysúval, Alba zabiehal poza neho a štartoval šprintom až k bránkovej čiare súpera. Naposledy si mnohokrát už vymenili úlohy: Neymar zaberá pozíciu na bočnej lajne, pričom Alba prebieha pred neho. Takéto predbehnutie Albu je veľmi efektívne hlavne pri dynamických situáciách: buďto sleduje súperov obranca Albu a otvorí tým cestu pre dribling Neymara smerom do stredu – alebo krajný obranca súpera zostane stáť a Alba môže zbehnúť nestrážený až k súperovej bránkovej čiare.

Spolupráca Alves – Messi na opačnej strane funguje trochu inak. Alves, kedysi viac krídlo ako pravý obranca, hľadá v poslednej dobe stále viac cestičky smerom do stredu. Ak má Messi loptu na bočnej čiare, obsadí Alves polo-priestor a ponúka sa Messimu ako príjemca lôpt alebo narážačiek – v priestore blízko lopty. Zabráni tým, aby súper mohol Messiho izolovať na čiare. Messi sa totiž môže „oslobodiť“ od súpera diagonálnym pasom na Alvesa. Medzitým môže Alves realizovať i svoje charakteristické výpady a vytvoriť na krídle dynamiku a roztiahnuť do šírky hru na krídle, ak Messi zamieri vpred.

Trojica v strede ihriska

Za tromi útočníkmi je postavený stred z troch hráčov. Enrique tým rozbil úspešné trio Busquets, Xavi, Iniesta. Busquets však zostal základom stredu ihriska na „šestke“. Balansuje, tak ako predtým, nábehy „osmičiek“ a riadi z hĺbky rozohrávanie akcií. Preto sa musia Xavi a Iniesta striedať a bojujú o pozíciu stiahnutej „osmičky“. Dnešná „osmička“ Barcy sa aktivuje z centra a ponúka sa na preberanie lôpt v priestore „šestky“, aby tam podporila rozohrávanie začínajúce u Busquetsa. Xavi pôsobí v tejto roli o niečo hlbšie stiahnutý (starý zvyk) ako Iniesta, ktorý sa (tak ako predtým) vsúva do obrán súperov ako ihla – „klínový“ hráč alebo podporuje na krídle Neymara. Pravdepodobne z tohto dôvodu má Iniesta u Enriqueho viac nasadení, t.j. prednosť pred Xavim.

Druhá „osmička“ preberá taktiež podpornú úlohu pre útok. Úloha je „šitá na mieru“ pre Rakitiča. Pohybuje sa od krídla k druhému krídlu a v útočnej tretine hľadá napojenie na Suareza. Jeho rola ponúka pozične zachovávanému systémy hry dnešnej Barcy najviac možností vytvoriť synergiu** hry.
**synergia = súčinnosť

Spolu so Suarezovým spôsobom hry, ktorý sa odchyľuje často od stredu na strany, pomáha Rakitič vytvoriť prečíslenia v polo-priestoroch alebo na krídlach, kde práve Barca útočí. Takéto presuny sú využívané u „novej“ Barcy len zriedka na ovládnutie tesných priestorov. Slúžia najmä na odlákanie súpera od Neymara a/alebo Messiho a/alebo na umožnenie centrovania a diagonálnych pasov.

Aktuálne 4-3-3 Barcy

Z inej planéty - Lionel Messi

Z takejto orientácie nutne vzniká zmenený fókus pre ofenzívu. Tak ako bola Barca predtým orientovaná na presuny, kombinácie na malom priestore a pozičnú fluiditu** momentálne vidno v jej útočnej hre omnoho silnejší fókus na „prelomy“ v obrane súpera.
**fluidita = súčasné menenie miest viacerých hráčov (s loptou a / alebo bez lopty)

Hra sa prenáša z priestoru „šestiek“ na krídla alebo do polo-priestorov. Odtiaľ sa rieši prelom obrán súperov driblingami, narážačkami alebo centrami za obranu. Zlé jazyky by povedali: Messi to nejak zariadi. Hra Barcelony je už niekoľko rokov výslovne orientovaná na Messiho. Messi ukazuje v tejto sezóne ešte väčšiu prezenciu a v priamych súbojoch ešte vyššiu stabilitu – ak slovo „ešte väčší“ a „ešte vyšší“ je vôbec možné vysloviť. Argentínčan už dávno prevýšil pozemské kategórie hodnotenia a pozemské obmedzenia, ktoré platia pre mnohých vynikajúcich, no „pozemských“ futbalistov.

Messiho je nemožné kontrolovať počas celých 90 minút – v okamihu príde rozhodujúci dribling. Aktéri ako Rakitič a Suarez pomáhajú uvoľniť Messiho nábehmi do strán a dostať ho do situácií 1:1.

Popri Messim má Barcelona v osobe Neymara ďalšieho útočníka svetovej triedy, najmä ak sa to týka pripravenia gólových situácií „z ničoho“. Jeho spôsob krídelnej hry je síce lineárny, no je výborne napojený na spôsob hry Barcy. Neymar často realizuje diagonálne nábehy do centra ktorými „obsluhuje“ Messiho – platí to i naopak. Ak sú Messi alebo Neymar pri lopte v blízkosti šestnástky musí súper bubnovať : ALARM!

Záporná stránka fókusu na Messiho

Tento fókus na výpady Messiho alebo Neymara nabral temer desivé rozmery. Len každý štvrtý ligový gól padol bez účasti dvojice Messi / Neymar, v Champions Leagur dokonca len každý piaty! V lige boli Messi alebo Neymar priamo zúčastnení na 45 z 62 gólov, 10 z nich padlo koprodukciou týchto superhviezd***
***stav pred 1 / 8 – finále CL !!!

Čo to znamená ak obaja nie sú v základnej zostave, ukázalo sa začiatkom roka pri 0:1 v San Sebastiane: Barca hrala proti jednoduchému systému 4-4-1-1 Davida Moyesa, „zakopávala“ sa na krídlach, kde strácala lopty, neustále musela prerušovať útoky a opätovne rozvíjať akcie až z priestoru „šestiek“. Neexistovali prepojenia na špicu útoku a presuny mali len minimálnu hodnotu. Barca dobiehala temer celý zápas náskok súpera a až po nástupe Messiho na ihrisko mala skutočne šancu otočiť zápas.

Barcu si nie je možné predstaviť bez jej superhviezdy Messiho. V skutočnosti by bolo zranenie Messiho zrejme najväčším možným oslabením teamu – minimálne v prípade, že súper by hral v zatiahnutej obrane – čo vlastne činí maximum súperov.

Messi nie je bezpodmienečne nutný v dvoch prípadoch systému Luisa Enriqueho:

Kontra – futbal a vertikálna hra

1/ Prvá z dvoch silných stránok je vertikálna hra a kontra–futbal. Už predchodca Martino sa pokúšal spraviť hru Barcy variabilnejšou a chcel od mužstva aby operovalo s dlhými loptami. Ako sme už spomínali, je fókus Enriqueho tiež na výpadovú hru (niektorí hovoria až o prepadovej hre – viď Atléti z Madridu). V prípade Enriqueho to však znamená viaceré prízemné alebo polovysoké vertikálne a diagonálne pasy na hrot. Najmä Iniesta riadi takéto pasy z priestorov, kde je prepojenie medzi obranou – stredom ihriska. Výnimkou nie sú ani krajní obrancovia.

Takáto mnohopočetná vertikalita znamená, že Barca dokáže zahrať vlastné kontra útoky, bez zbytočných kľučiek, nahrávok dozadu a do strán – ako ešte pred 2 – 3 rokmi. Aby sa roztrhla obrana súpera pri kontrách s diagonálnymi presunmi, využije sa aj šírka v systéme. Pri takýchto kontra – akciách Suarez s Neymarom doslova kvitnú. Suarez boduje svojim citom pre priestor, pričom Neymar sťahuje na seba svojim driblingom viacerých súperov alebo nachádza odvahu k streľbe z diaľky. Prirodzene že i Messi hrá pritom tiež rolu svojou individualitou, ktorou sa mu darí v súbojoch 1:1.

Barca samozrejme nezmutovala cez noc na kontra – mužstvo. Vertikálne pasy sú využívané skôr ako zmena rytmu pri systéme hry na „držanie lopty“. Tento nový aspekt sa oplatí ak Barca získa lopty v obrannom alebo útočnom pressingu. Samozrejme ťažšie sa toto realizuje za vyrovnaného stavu, keď sústredená obrana súpera má dostatok síl, ako potom ak už je na svete vedenie. V týchto fázach je možné vidieť u Barcy nóvum: Barca ponechá držanie lopty súperovi (niekedy i vedome), aby vyprovokovala protiútoky. Ak už bola Barca vo vedení, takto ho dokáže ľahšie zvýšiť – ako kedysi predtým.

2/ Tu prichádza druhá zo silných stránok teamu L. Enriqueho v útočnej hre : stabilita. V lige dosiahla Barca 2/3 gólov až po prestávke (*kto pozná túto štatistiku?-pozn. prekladateľa). Po strelení vedúceho gólu je FC Barcelona v tejto sezóne temer nedotknuteľná!

Defenzívna stabilita a flexibilita

Už niekoľkokrát sme tu pojednávali o spôsobe hry Barcy s hráčmi „verných“ svojim postom v ofenzívnej hre. Pri strate lopty má toto svoju výhodu. Barca sa dokáže okamžite dostať do kompaktného poriadku. Prechod z obranného pressingu do správnej defenzívnej organizácie hry sa deje plynulo bez „zadierania“, až tak že zmenu u mužstva nevidno (mužstvo prepláva – preletí) cez prechod z útoku na obrannú hru. Veľký kus práce pre to odvádzajú „osmičky“ a krajní obrancovia ktorí dostali do vienka absolútny cit: kedy treba vyjsť do útoku – kedy vyzerá vývoj hry na: pozor ide sa späť.

Veľmi často pressuje Barca orientovaná na konkrétnych hráčov (nie priestorový pressing), aby mala priamy dosah na loptu. Tým je útočný i obranný pressing omnoho intenzívnejší a lepšie štruktúrovaný ako v minulej sezóne.

V takto kvalitne usporiadanom pressingu vykazuje Barca veľkú flexibilitu. Z systému 4-3-3 sa dokáže bleskove zoradiť do 4-1-3-2 alebo 4-4-2, čím vyvinie enormný tlak ďaleko vpredu. Podobne sa dokáže Barca zoskupiť na vlastnej šestnástke v 4-1-4-1. Busquets sa čiastočne stiahne až do vlastnej obrany čím vznikne nie štvorica ale reťaz pätice obrancov. Tento variant ponúka veľkú stabilitu v záverečnej fáze obrannej činnosti.

Stabilná pre víťazstvo v Champions League?

Barca vyhráva v poslednom období ako na bežiacom páse vďaka stabilnej obrane a veľkej forme Messiho. Problémy nastali len vtedy ak Barca stratila loptu ešte v počiatočnej fáze výstavby hry. Toto sa stáva však relatívne málokedy, koniec koncov je Barca úžasne rezistentná voči súperovmu pressingu v oblasti priestoru „šestiek“.

Je ohromne rezistentná voči pressingu aj keď hrá vertikálne – už nie je tabu ani dlhá odkopnutá lopta vpred pod veľkým tlakom. Napriek tomu môže prísť v tejto oblasti k problémom. Pri strate lopty sa môže stať že súper dosiahne prečíslenie, najmä svojimi krídlami. Už sa stalo, napr. 5 z 13 gólov dostala Barca v tomto roku***.
***stav pred 1 / 8 – finále CL!!!

Napriek všetkému: FC Barcelona je mimoriadne stabilná i keď Enrique svojim 4-3-3 nedostane samozrejme žiadne novátorské vyznamenania. I keď Jonathan Wilson mu zrejme nevenuje žiadnu kapitolu vo svojich knihách o taktických fajnovostiach – vyzerá to tak, že jeho zmeny sú presne to čo Barcelona potrebuje, a vidíme ... Barca sa dostala medzi absolútnych favoritov v Champions League. Je vo finále.

zdroj : www.spielverlagerung.de
preklad, zodpovednosť za správnosť, poznámky**: Peter

Brožúra „Ballnah Spezial“ „Champions League Endrunde 2015“ bola prekladateľom oficiálne zakúpená a download-ovaná cez portál www.spielverlagerung.de, ktorý má všetky autorské práva.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.