Hráč, ktorý na svoju príležitosť zaujať pevné miesto v tíme stále len čaká. Mladý obranca, ktorý v podstate prešiel celým systémom výchovy mladých futbalistov Barcelony. Marc Bartra.

Marc Bartra sa narodil pätnásteho januára 1991 v Sant Jaume dels Domenys v Tarragone. Do Barcelony prišiel za futbalom vo veľmi nízkom veku – v sezóne 2001/02 sa pridal k RCD Espanyol, aby krátko nato ako jedenásťročný nastúpil do La Masie.

Odvtedy bol klubovým systémom akadémie vychovávaný ako elegantne hrajúci stredový obranca. Začínajúc v Aleví A prešiel cez Infantil B a A, Cadet B a A ako aj mládežnícke tímy A a B. V sezóne 2009/10 sa pridal k Barca B tímu, no aj naďalej hrával aj za mládežnícky A tím. V rovnakej sezóne bol povolaný Pepom Guardiolom na svoj debut s prvým tímom proti Atléticu Madrid v lige. Bolo to 14. 2. 2010 a Barca prehrala 2-1. Pep ho však v tomto zápase nasadil na pozíciu pravého obrancu a nie na stred obrany, ako bol zvyknutý.

Guardiola ho nespúšťal z dohľadu a aj napriek tomu, že stále hrával za B tím, bol povolávaný na ligové, pohárové a dokonca európske súťaže spolu s prvým tímom. Bol tak pri víťazstve vo Wembley v roku 2011 a tiež na Vicente Calderon vo finále Španielskeho pohára v sezóne 2011/12. Oficiálne sa k prvému tímu pripojil až prvého júla 2012.

Rok predtým skóroval svoj prvý gól za prvý tím a to 21. 5. 2011 v poslednom zápase sezóny proti Malage. Častejšie však nastupoval za Bčko, kde za vtedy posledné dve sezóny odohral 51 zápasov a strelil dva góly.

Vo svojej prvej sezóne, 2012/13, musel o svoje miesto bojovať s takými hráčmi ako Piqué, Puyol či Mascherano. No zranenia niektorých z nich mu dopriali cennú príležitosť. Nastúpil dokopy v šestnástich zápasoch, prítomný bol aj pri oboch prehrách v Lige Majstrov v semifinále proti Bayernu. Nasledujúcu sezónu odohral takmer dvakrát viac zápasov, keď nastúpil do 20 zápasov ligy, 6 španielskeho pohára a 4 Ligy Majstrov – strelil dva góly, jeden v lige, jeden v španielskom pohári.

Opäť to boli zranenia, ktoré Bartrovi otvorili cestu na ihrisko, prítomný bol napr. aj vo finále Copa del Rey proti Realu Madrid – zároveň to bolo jeho päťdesiate vystúpenie za prvý tím. Sezóna 2014/15 však znamenala menej príležitostí hrať. Pod vedením Luisa Enriqueho sa tímu akoby zázrakom vyhýbali zranenia a Piqué a Mascherano sa stali jasnými jednotkami pre pozíciu v strede obrany. Bartra odohral len 11 ligových zápasov, 8 španielskeho pohára a 5 v Lige Majstrov. Jeho gól proti Almerii na Camp Nou bol jediným, ktorý strelil túto sezónu.

Bartra reprezentoval Španielsko do 18 ako aj do 19 rokov (na Eure), neskôr aj reprezentáciu do 20 rokov (na majstrovstvách sveta). Bežne nastupoval aj za tím Katalánska.

Dobrá technika v kombinácii s jeho výškou 183 cm dáva možnosť Bartru porovnávať napr. s Piquém. Bartra je obzvlášť silný vo vzdušných súbojoch, odohrávaní lopty po jej zisku a taktiež dobre číta hru. Je rýchly, istý a odhodlaný obranca.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.