O tom ako je Barcelona schopná pochváliť sa toľkými hráčmi a mladíkmi z ich futbalovej akadémie hrajúcich v ich A-tíme, ktorý za posledné roky povyhrával všetko čo sa dalo, sa už popísalo mnoho strán.

Zdá sa však, že sa tento úspech preniesol aj do národného tímu Španielska, kde zhluk Barcelonských hviezd dokázal tento tím dostať až do finále Majstrovstiev sveta vôbec po prvýkrát v Španielskej histórii.

Bol to práve kapitán Barcy, kto 'La Seleccion' svojou neuskutočnou hlavičkou poslal proti silným Nemcom do finále. Gól, ktorý dal hráč, od ktorého by sme to najmenej čakali a gól hlavičkou je zas ten najmenej používaný spôsob akým Španielsky hráči skórujú.



Až do stredajšieho semifinálového večera nemal Puyol - teraz už prezývaný 'kráľ Carles' - práve najvydarenejší turnaj, ale práve proti Nemecku mal najväčšiu šancu zápasu, kedy Iniestov prudký center svojou hlavou zaklincoval ponad Neuerovu bránu, no všetko to napravil v 73. minúte, kedy strelou z jeho hlavy rozhodol o postupe 'la furia roja' do ich historicky prvého finále na Majstrovstvách sveta.

Asistenciu na tomto góle má svojím centrom z rohového kopy Xavi a rohový kop vybojoval Andres Iniesta, jeden z hráčov, ktorý je najviac zodpovedný za prechod svojho tímu až do finále, no celý čas žije v tieni svojich spoluhráčov Villu a Xaviho.

Andresovi zápas vyšiel neskutočne dobre, kedy aj taký maestro ako Xaviho na neho jednoducho nemal. Celý zápas komandoval hru svojho tímu, aj napriek tomu, že v predchádzajúcich piatich zápasoch to nebol ten Iniesta, ktorého naozaj poznáme.

Jedným z najnebezpečnejších hráčov na ihrisku bol aj Pedro, ktorý rozvŕtaval Nemeckú obranu celý zápas svojimi rýchlymi výpadmi a ohrozil Neuera aj niekoľkými strelami. K jeho ohromujúcej štatistike z Barcelony, kedy ako prvý v histórii strelil gól v každej súťaži, kde jeho klub štartoval, by sa určite hodil aj gólový zápis z Majstrovstiev sveta.



Sergio Busquets konečne v Afrike dozrel, keď bol často kritizovaný, že v Barcelone je to práve on, kto je naslabším článkom tímu. Takisto to bolo aj v národnom tíme, no svojimi výkonmi teraz dokázal, že je to jeden z najpodceňovanejších hráčov v Afrike.

Najnovší prírastok do rodiny 'blaugranas' David Villa, aj napriek tomu, že v Barcelone nehral ešte ani jeden zápas, potom čo pred šampionátom prestúpil z Valencie, už teraz ukázal ako ľahko vyzerá spolupráca medzi ním a katalánskymi hviezdami Pedrom, Iniestom a Xavim. Ich spolupráca priniesla všetky góly 'la seleccion' na šampionáte a včerajší gól Puyola znamenajúci účasť vo finále je opäť len zdieľne katalánskeho gigantu.



Možno je to ich telepatické myslenie, čo ich národný tím navonok ukazuje ako jeden plynulý a súdržný systém a nie je potom prekvapením, že toto mužstvo budí dojem skôr klubu ako národného tímu poskladaného z najlepších hráčov krajiny - budia dojem, že spolu hrávajú týždeň čo týždeň, rok čo rok.

Mnohí Španielsky národný tím obviňujú z toho, že až príliš kopíruje štýl Barcelony. Iný však vravia, že je to naopak, že potom čo 'la roja' dominantným spôsobom vyhrala EURO 2008, Pep po svojom príchode, tento španielsky herný štýl pozdvihol v Barce do nových výšin a dominantným spôsobom vyhral všetko na kde sa s 'blaugranas' zúčastnili.

Ale pravdou je, že takýmto štýlom Španieli milujú hrať, od Joan Capdevilu cez Sergia Ramosa až po Xabiho Alonsa - jedinými hráčmi v stredajšom semifinále, ktorí nemajú Barcelonskú klubovú príslušnosť.

Uznanie však padá do rúk všetkým hráčom v národnom tíme poskladaného z najlepších hráčov Španielska. Tí majú teraz v hlavách iba jeden cieľ - stať sa Majstrom sveta.



Každý hráč má svoj podiel na tom, kde sa ich tím práve nachádza a každý bude chcieť svojou troškou prispieť k tomu, aby sa v konečnom dôsledku mohlo Španielsko tešiť z ich historicky prvého titulu Majstra sveta vo futbale.




zdroj: goal.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.