Ernesto Valverde zmenil rozostavenie Barcelony a nedrží sa klasického 4-3-3. Tréner Blaugranas sa snaží využiť všestrannosť svojich hráčov. Až 12 hráčov z kádra totiž v tejto sezóne hralo na viac než jednej pozícii.

"Pozícia hráčov na trávniku je dôležitá, ale v rámci systémov sa musia premiestňovať. Musíme dominovať," uviedol Valverde na začiatku svojho dobrodružstva na trénerskej lavičke Blaugranas. Jeho mužstvo sa tomuto výroku prispôsobilo. Mužstvo sa tiež zrieklo klasického rozostavenia 4-3-3. V uplynulých rokoch bol takýto odklon nemysliteľný. Filozofia hry však zostala totožná. Tím hrá ofenzívne a dominuje na súperovej polovici. Valverde pripravil viacero taktických schém a s cieľom ich realizácii využíva hráčov tak, že ich nasadzuje na rôzne pozície. Až 13 hráčov v tejto sezóne zahralo na viac než jednom poste.

Najvšestrannejším futbalistom v kádri Blaugranas je Sergi Roberto. 26-ročného hráča najčastejšie vídame na pravej strane obrany, ale hráva aj na poste pravého krídla či dokonca ako defenzívny záložník. André Gomes zas do zápasov nastupoval ako nie úplne pravý či ľavý stredový záložník, ako pravé krídlo či takisto defenzívny záložník. Treba dodať, že André Gomes pod Luisom Enriquem nastúpil aj ako pravý obrana.

Iba na jednej pozícii v tejto sezóne hrali len Piqué, Umtiti, Vermaelen, Mina, Semedo, Busquets a Iniesta. K Leo Messimu je zas zložité priradiť konkrétny post, pretože Argentínčan má na trávniku slobodu pohybu.

Piati hráči v prebiehajúcom ročníku zahrali doteraz na troch postoch. Ivana Rakitiča najčastejšie vídame v úlohe takmer pravého záložníka, ale hral aj na druhej strane záložnej formácie. Chorvát je okrem toho prvým náhradníkom Busquetsa. Ľavý obranca Jordi Alba vie hrať aj bližšie k stredu poľa a to vtedy, keď mužstvo mení rozostavenie na 3-5-2. Alba však dokáže zahrať aj ako ľavé krídlo. Paulinho zas takisto hráva ako na ľavej, tak aj na pravej strane zálohy. V zápase proti Realu Madrid na Bernabeu sa mu darilo v úlohe mediapunta. Denis Suarez nehral len v strede poľa, ale aj na ľavom krídle. Ousmane Dembélé si futbal v Barcelone vyskúšal na každej pozícii v útoku.

Na dvoch pozíciách hráva aj Lucas Digne. V zápase proti Getafe sme ho totiž videli na poste stopéra a viedlo sa mu veľmi dobre. Aleix Vidal zas začínal na pravej strane obrany, ale neskôr už hral len ako pravé krídlo. Na tejto pozícii nastupoval tiež Paco Alcácer, ale jeho klasifikujeme výlučne ako centrálneho útočníka. Phillipe Coutinho doteraz hral na polovičný ľavý záložník a keď bol na trávniku aj Iniesta, Brazílčan sa presunul na pravé krídlo.

Taktické zmeny

"4-3-3? Túto schému za takú istú nepovažujem." - Valverde sa už od začiatku nechcel tejto schémy držať stoj čo stoj. Odchod Neymara zapríčinil, že rozostavenie FC Barcelona sa jednoducho zmeniť muselo. Zvlášť kvôli zraneniu Dembélého a nedostatočným výkonom Deulofea. Valverde proti Athletic Club nasadil schému 4-2-3-1 či 4-4-2 a toho sa držal, aby v tíme nastolil pokoj. Musel k tomu pristúpiť do katastrofe v dvojzápase Španielskeho superpohára.

Ani 4-3-3 na Camp Nou, ani 3-5-2 na Bernabeu Barcelone nedalo nič a v dvojzápase proti Realu Madrid prehrala jednoznačne 5:1. Barcelona však stále hrá na súperovej polovici s vysoko vysunutou obrannou líniou. V schéme 4-4-2 vyhrala na Bernabeu ligový zápas 3:0. Luis Suarez mal spočiatku problémy prispôsobiť sa novej úlohe, keď do pokutového územia vchádzal z krídel, ale jeho forma sa nakoniec vrátila. Z odchodu Neymara najviac ťaží Jordi Alba, ktorý má na ľavej strane ďaleko viac priestoru pre hru. Príchod Coutinha a návrat Dembélého po zranení zapríčiní, že Valverde bude mať opäť viac práce, aby mužstvo rozumne rozostavil a využil všestrannosť svojich hráčov naplno.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: mundodeportivo.es

Flipiq

34
2018-02-16 16:02:25

Zabudli tam Messiho:
←↙↑↯↖→↶↓↫↷↶↬

pedo

3
2018-02-16 16:14:36

Veď čítaj Messi má slobodu pohybu

Aexon

19
2018-02-16 16:13:41

Mě se osobne Valverde hodně pozdavá je to sympaťák, taktik, hned reaguje střídaním na nepřiznivý vývoj zapasu

loptajegulata

9
2018-02-16 17:14:28

som zvedavý čo nové vymyslí proti eibaru pokiaľ bude hrať rovnako ako getafe

Michal017

10
2018-02-16 17:29:34

Změna byla nutná. Enriqueho Barca hrála pořád to samé, každý tým už na nás potom uměl hrát. Valverde konečně zařadil okamžitý pressing po ztrátě míče a taky máme větší tah na branku. Jsem taky rád, že konečně vymizelo riskantní přihravání obránců s brankářem.

Patland2

6
2018-02-16 17:43:33

Enrique neměl žádný systém. Prostě MSN něco vymyslete. Obranná hra 0. Taktika 0. Systém 0. Valverdeho srovnávat s LE je ponížení Valverdeho. Stejně jako srovnávat Messiho s Ronaldem.

Vendeta

6
2018-02-16 18:22:32

Suhlas! Pisal som to uz davnejsie a viackrat. Enrique sa spoliehal na MSN.

Valvarde tu spravil mensiu revoluciu. Systematicky pracuje so zostavou a formaciou.

Na kazdeho supera voli inu taktiku podla analiz.

emiliano

-4
2018-02-16 20:27:06

Začína ma s.ať stavaním Róberta na PB, vynechávaním Semeda a svojou bezhlavou láskou k Rakimu.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.