Futbalisti si z dopingu ťažkú hlavu nerobia. Potvrdzuje to štúdia profesora Mikela Zabalu, trénera cyklistiky. Španielski hráči totiž otvorene priznávajú, že o dopingu nevedia nič a táto téma ich v podstate ani netrápi. Futbalisti v tomto smere ukazujú istú nadradenosť. Doping má byť záležitosť cyklistov a ľahkej atletiky, tí sú za doping stíhaní a tých by táto téma mala znepokojovať.

Zabala medzi vyše 1000 španielskymi futbalistami a futbalistkami rôzneho veku a v rôznej fyzickej kondícii uskutočnil prieskum. Všetci títo hráči sa podrobili štúdii. V nej participoval aj fyziológ Jaime Morente a psychológ Thomas Zandonai. Z následného prieskumu vyplynulo, že až 97,4% futbalistov nepozná zoznam zakázaných látok a 95% z nich netuší, čo znamená skratka WADA (Svetová antidopingová agentúra). Pritom až polovica opýtaných pravidelne využíva energetické nápoje. 5% z opýtaných tvrdí, že vedeli o tom, že niekedy využili doping.

"87,2% členov realizačných tímov priznáva, že v športe existujú v liečbe rozdiely. Cyklistika je považovaná za šport, ktorý je dopingu vystavený najviac a futbal či iné športy zas najmenej," píše sa v štúdii, ktorý bola publikovaná v Journal of Science and Medicine in Sport. Dokument sa dostal až do rúk Svetovej antidopingovej agentúry, ktorej predstavitelia dospeli k názoru, že závery sú znepokojujúce a informácie odovzdali španielskym orgánom, ktoré ako tvrdia, musia nad týmto problémom pracovať.

"Cyklisti by však neurobili dobre, ak by si prečítali výsledky tohto výskumu a tvrdili by, že sú obeťami systému a svet je podľa nich nespravodlivý," uviedol Zabala, ktorý okrem toho, že pôsobí ako profesor na univerzite v Granade, je zodpovedný aj za oblasť trénerov v Movistar. "Musíme pracovať, aby futbalový svet bral tento problém vážne a nemyslel si, že cyklistov by sme mali brať ako futbalistov," uviedol.

Populárnym tvrdením je, že futbalisti nemajú z užívania doping výhodu. V každom ligovom zápase dvaja z hráčov z každého tímu absolvujú dopingovú kontrolu. V cyklistike však po každej etape musí dopingové testy absolvovať takmer polovica pelotónu.

Cyklisti už roky lamentujú nad rozdielmi v zaobchádzaní: ak sa u futbalistu preukáže použitie zakázaných látok, pre fanúšikov je obeťou, obeťou tajných sprisahaní. Cyklista sa však cíti, že sa k nemu správajú zle všetci a to, pred čím varoval Zabala, môže byť pochopené príliš neskoro. Športy s nižšou mierou popularity sa začínajú podobať futbalu z pohľadu spôsobu predaja a komunikácie, aby prežili. Prvou vecou, ktorú robia, je odsunúť problém dopingu stranou. Cyklistický svet sa na futbal ponáša čoraz viac a cyklistom sa to pozdáva. Na Tour de France máme tento rok za sebou niekoľko etáp, no na tlačových konferenciách či v rozhovoroch v mix-zónach nepadla o dopingu ani jedna otázka. A ak sa niekto odváži opýtať, ostatní novinári sa na odvážlivca pozrú s vyčítavým pohľadom. Cyklista zas odpovie, že nevie, o čom novinár hovorí.

Je to jednoduché: v rozhovoroch sa používa anglický jazyk, ktorý jednotlivé tímy nútia svojich hráčov používať v rozhovoroch s médiami a to im pomáha uniknúť pred nepríjemnými otázkami alebo odpovedať naučenými frázami. Tak ako to robia futbalisti po zápasoch. Nájdu sa však aj výnimky, ako napríklad Ciccone, Talian jazdiaci za Trek, ktorý je už unavený z neustálych rozhovoroch v angličtine. V deň, kedy si obliekol žltý dres požiadal novinárov o to, aby mu aspoň na jednu otázku umožnili odpovedať v taliančine, pretože už bol unavený z opakovania tej iste prázdnej frázy s jeho kostrbatou angličtinou.

zdroj: El Pais
foto: facebook

BayernMunchen

2
2019-07-16 10:18:32

Lebo futbal nie je tak zavisly na individualnych fyzickych vykonoch. Messi nie je ani najlepsi sprinter medzi futbalistami ani najvytrvalejsi bezec a predsa je naklepsi.

Skoda ze sa v clanku nepise co to bolo za "futbalistov roNeho veku" a hlavne ci to boli profeaionali. O tom totiz vazne pochybujem, pretoze Messiho kontroluju na doping ako na beziacom pase

rominho

1
2019-07-16 11:21:31

ani sa cyklistom necudujem, ze poukazuju na rozdiely. vzhladom na vykony, ktore podavaju cyklisti a futbalisti, neporovnatelne platy a este ich aj dost brutalne kontroluju..donedavna v NHL bol doping totalne tabu, nikto tam nebol kontrolovany a takisto NFL. doping tu bol je a bude, nikto s tym nic nenarobi a sportovi lekari budu vzdy o krok vpred pred WADA.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.