Vo včerajšom medzinárodnom zápase Nemecka s Holandskom bolo možné pozorovať rozdiely v hre Frenkieho de Jonga v porovnaní s jeho výkonmi v Barcelone. 22-ročný záložník má v reprezentácii Oranjes na trávniku väčšiu slobodu, čo ovplyvňuje jeho výkon. V tíme Ernesta Valverdeho musí sledovať predovšetkým svoju pozíciu.

Frenkie de Jong odohral proti Nemecku skvelý zápas. Zvlášť stojí za zmienku jeho gól na 1:1, kedy po prihrávke z ľavej strany nabehol do pokutového územia, vyhral súboj a napálil loptu do siete. Jasne ukázal ako by mal záložník nabiehať do útoku z druhej vlny. Predviedol odhodlanie a dobré načasovanie. De Jong mal slobodu a povolenie na pohyb v tejto časti ihriska. 22-ročný záložník v strede poľa už niekoľko mesiacov vedie svoj tím. De Jong slobodne, hladko a plynule obhospodaruje takmer celý stred ihriska, ponúka sa do hry, pýta si loptu, posiela krátke či dlhé prihrávky a na súpera útočí presingom. Ak sa však pozrieme na výkony hráča v Ajaxe Amsterdam a v reprezentácii Holandska, pýtame sa, prečo mladík takéto výkony nepodáva v Barcelone?

Má de Jong na trávniku v drese Blaugranas takú slobodu pohybu? Je pravda, že záložník doteraz odohral len 3 oficiálne zápasy a v tíme ako Barcelona sa musí hre v základnej zostave prispôsobiť. Je však potrebné zvážiť, či taktika zo strany Ernesta Valverdeho nie je príčinou toho, že de Jong musí dbať o svoju pozíciu, čo limituje slobodu pohybu po ihrisku a tým pádom nemá taký priestor na to, aby mohol zažiariť. Medzi jednu z jeho predností patrí aj schopnosť prelomiť línie súpera, ktoré sa zvyčajne sústredia na stráženie útočných hráčov a moment, kedy do tejto zóny bránenia vbehne iný hráč, spôsobí v radoch súpera dezorganizáciu.

De Jong sám priznal, že ho doterajšie výkony v Barcelone netešia a musí sa zlepšiť a je presvedčený, že sa mu to aj podarí. Panika teda nie je na mieste, ale je potrebné zvážiť vplyv fungovania tímu a úlohy, ktoré dostal od trénera, na jeho konečný výkon. Poskytnutie väčšej slobody by však jeho výkony určite pozitívne ovplyvnilo.

zdroj: sport.es
foto: facebook

emiliano

24
2019-09-07 16:52:52

Aby mal slobodu musel by nosáč odstaviť Busiho, a to neurobí, on trpí na zaužívané rozostavenie a stavia ho naľavo na lajnu. Tam má obmedzený priestor. Proste nosáč musí odísť. Raz ho postavil namiesto Busiho, prehrali sme a on si myslí, že preto. Ale Busi hral v strede proti Osasune a nevyšlo to tiež, tak teraz je v šoku.

lovefootball

-21
2019-09-07 17:04:17

V prvom kole La Ligy proti Bilbau hral na DM a ziadny zazrak to z jeho strany nebol.

stenly

24
2019-09-07 18:06:07

No ale ked za Ajax bol fantasticky, za Holandsko hra skvele tiez, tak kde je potom chyba.

lovefootball

-9
2019-09-07 18:15:24

Ajax som sledoval. Mal dobre zapasy, ale mal aj zapasy, v ktorych bol pasivny az neviditelny. To iste v repre. Pisal som to uz pred jeho prichodom, pisem to i teraz. Viem, ze sa to mnohym nepaci, ale tak to je.

Kingmarek92

4
2019-09-07 20:51:52

Neni sam , vou v poolu pecka , v brazilii pecka a najednou je nejhorsi na svete :-) chytremu napovez , hloupeho kopni nebo jak to je : ) .....jen trouba si muze myslet , ze kdyz nekdo navlece dres tak se z neho stava nejhorsi hrac na hristi.....

Nostradamus

2
2019-09-07 18:18:37

Prvy zapas v novom klube a aj tak bol lepsi ako slimaci ktori su tu uz dlhe roky

Jhonys

0
2019-09-08 13:57:50

Což bylo jeho oficiální debut :D čekat od nového hráče, že bude hned první zápas podávat top výkony, je velké šílenství...

Milan87

9
2019-09-07 19:33:04

De Jong je v pohode to deLigt je hype ako sviňa, včera tiež pozicne úplne mimo, všade pozde a 2 góly na triku. Môže sa kľudne stať že z neho bude prepadak ako blázon.

PETERKRIZAN

-4
2019-09-08 08:41:09

Ja som velmi rad ze de ligta nekupili,ten je pozicne uplne mimo tak ajo semedo,to by boli 2 motovidla na jednom smetisku

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.