Patrick Kluivert v poslednej dobe poskytol niekoľko rozhovorov, tentokrát aj pre madridský denník Marca. Odpovedal na otázky týkajúce sa prevažne akadémie Blaugranas.

Čo presne je náplňou tvojej práce?

"Starám sa o to, aby sa s hráčmi v kľúčovom veku 15-16 rokov postupovali v súlade s pravidlami. Taktiež zabezpečujem, aby boli všetky mužstvá dobre organizované."

Spravuješ aj prestupy?

"Áno, áno, aj to. Sledujem hráčov, ktorí nás zaujímajú, ale tí musia byť lepší od tých, ktorých už máme. Prečo podpísať niekoho zvonku, ak máme dostatok talentov a nepozdvihneme našu úroveň? Pripravujem reporty, hľadáme hráčov s našim profilom a pokiaľ všetko ide dobre, snažíme sa daného hráča kúpiť."

Aké argumenty môže Barcelona použiť, aby si udržala hráčov, ktorých lákajú iné kluby a sľubujú im zaplatiť viac peňazí?

"Chlapci v majú v La Masii najlepšiu cestu na rozvoj na svete. Nemali by odchádzať kvôli peniazom, predovšetkým 15-16-roční, ktorí podpisujú prvé zmluvy. Iné kluby ponúkajú viac peňazí, ale Barcelona je klubom, ktorý najlepšie formuje športovcov do 18. roku života. Pomáhame im nielen v rozvoji zo športového hľadiska, ale staráme sa takisto o hodnoty dôležité v každodennom živote."

Predĺžil by si zmluvu Ilaixom za podmienok, aké mu boli ponúknuté?

"Vtedy som v klube nebol, na túto otázku nemôžem odpovedať. Náš finančný vklad nemôže byť priveľký, ale niekedy sa môže stať, že zaplatíme viac."

Máte nejaký limit?

"Áno, nemôžeme udržať všetkých hráčov, ktorých by sme chceli. Prostredie hráča niekedy vyžaduje viac peniaze, než rozvoj. Pre nás v klube je najdôležitejšia cesta rozvoja."

Ako môžete hráčovi povedať, že nie je vhodný do Barcelony a jeho sen sa skončil?

"To neznamená koniec jeho snom. Vždy môže pokračovať v práci v inom klube a niekedy sa môže vrátiť."

Hráč, ktorí odišiel, sa môže vrátiť?

"Áno. Mali sme takého hráča, ktorý odišiel veľmi mladý, neskôr sa vrátil a nič sa nestalo. Pokiaľ však ide o peniaze, je to niečo iné. Dvere nie sú celkom zamknuté, ale medzera je neveľká. Odchod z klubu kvôli peniazom znamená nedostatok rešpektu voči klubu, ktorý ho chcel trénovať."

Prečo je návrat z hosťovania tak ťažký?

"Neviem, úroveň v Barcelone je veľmi vysoká, po odchode hráča postretnú iné podmienky."

Prečo vám nevyšiel návrat Víctora Valdésa?

"Povedaných už bolo veľa vecí. Je to negatívna história pre nás všetkých. Radšej o tom nebudem hovoriť."

Ide o najhoršiu vec od tvojho návratu do klubu?

"Áno, bolo to zlé pre mňa, pre neho aj pre klub."

Ako zvládate situáciu Carlesa Aleñu, s ktorým tréner takmer nepočíta?

"Odpovedal som na túto otázku v prípade Riquiho Puiga a kontext bol prehnaný. Riqui, Carles... všetci, ktorí sa dostali do prvého tímu, sú veľmi dobrí. Pokiaľ sú iní dostupní na 100% a pre zvyšok nie je miesto, myslím si, že odchod na hosťovanie s cieľom vrátiť sa silnejší, je lepší. To je môj názor."

Možnože to hráč považujú za krok späť.

"Je to možné, ale nie je to tak. Z psychologického hľadiska si to môžu myslieť, ale z pohľadu futbalového rozvoja je to krok dopredu."

O svoje minúty teraz bojuje aj Ansu Fati. Jeho výzvou je byť silným psychologicky a bude vyčkávať na svoje šance.

"Ansu má 17 rokov, je veľmi mladý a má veľké schopnosti. Odohral už niekoľko dôležitých zápasov, ale pokiaľ nebude hrávať často, môže na chvíľu pôsobiť aj v Barcelone B. Bolo by to dobré, pretože vďaka tomu by zostal v zápasovom rytme, keby ho prvý tím potreboval."

Bolo by hosťovanie dobré aj v jeho prípade?

"Ansu Fati zostáva v klube, to je isté."

A pokiaľ príde Neymar, zhorší to situáciu Ansu Fatiho?

"Neymar neprišiel, v klube je teraz Ansu. Je to silný chlapec, ktorý tvrdo pracuje. Mám ho veľmi rád, v hlave to ma dobre uložené. Neymar je v Paríži, Ansu je tu."

Existujú ešte nejaký hráči, ktorí sa môžu pripojiť k prvému tímu?

"Máme množstvo talentov na viacerých pozíciách. Nie som tu však na to, aby som menoval mená, to všetko záleží od potrieb Valverdeho tímu."

Myslíš si, že ešte niekedy uvidíme základnú jedenástku zloženú z odchovancov?

"Uf, jasné, že je to možné. Bol to úžasný tím, hráči hrávali na veľkolepej úrovni. Bude to ťažké, ale pokúsime sa."

Veľa sa hovorí o možnosti príchodu Koemana už v budúcej sezóne. Poznáš ho dobre. Myslím si, že má tú správnu osobnosť na prijímanie rozhodnutí v mužstve, ktoré potrebuje zmeny?

"Nerád hovorím o iných tréneroch, musíme rešpektovať toho, ktorého máme. Koeman je veľmi dobrý tréner, dokázal to aj v Holandsku. Sú to však témy do budúcnosti."

Čo si myslíš o tom, ako sa k akadémii stavia Valverde?

"Ja hovorím s Abidalom, on hovorí s Valverdem. Takto pracujeme. Ernesto sa snaží dávať šance mladým, čo je aj vidieť."

V lete si hovoril s De Ligtom, ale on sa rozhodol prestúpiť do Juventusu. Prečo to urobil?

"Je to dobrý hráč, čo ukázal v Ajaxe a teraz v Juventuse. Každý však prijíma svoje vlastné rozhodnutia."

Pýtali sa ťa na prestup de Jonga?

"Povedal som, že mužstvu môže dať veľa a tak sa aj deje. A môže dať ešte viac, pretože je to jeho prvá sezóna, ktorý zvyčajne pozostáva z adaptácie. Frenkie je výnimočný, neprekvapuje ma."

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.