Jaume Padrós je prezidentom Lekárskeho kolégia v Barcelone a šéf lekárskej služby klubu. V rozhovore pre katalánsky denník Mundo Deportivo priblížil, čo povedal hráčom prvého tímu FC Barcelona v tréningom centre.

Na stretnutí bol prítomný aj prezident FC Barcelona Josep Maria Bartomeu, tréner Quique Setién s jeho realizačným tímom a všetci hráči Barcelony. Okrem Dr. Padrósa bol prítomný aj šéf lekárskej prevencie a epidemiológie, Dr. Antoni Trilla. Dr. Padrós neskôr v rozhovore s novinármi prezradil, čo vlastne hráčom Barcelony povedali.

Pokyny pre hráčov

"Hráčom sme vysvetlili, že táto pandémia je vážna záležitosť a vzhľadom na rýchlosť šírenia koronavírusu, najlepším riešením je návrat domov. Hráči nebudú môcť absolvovať spoločný tréning ako tomu bolo doteraz. Apelovali sme predovšetkým na ich zodpovednosť. Sú referenčnými bodmi či vzormi pre množstvo ľudí. Poprosili sme ich, aby svojim správaním išli príkladom. Mali by sa riadiť pokynmi, ktoré im boli poskytnuté a zostať doma. Táto situácia si to vyžaduje."

Tréning v domácom prostredí

"Všetci hráči dostali pokyny týkajúce sa tréningových cvičení a neprestanú sa starať o svoju fyzickú kondíciu. Musia to však robiť individuálne. Môžu cvičiť v posilňovni. Väčšina z nich má posilňovne doma. Majú k dispozícii rôzne vybavenie. Ak by si chceli zabehať vonku, povedali sme im, že môžu tak urobiť, ale musia sa držať v blízkosti svojho domu a musia prijať všetky preventívne opatrenia."

Otázky od hráčov

"Niektorí hráči sa nás pýtali, či môžu cestovať. Hráči, ktorí nepochádzajú zo Španielska, sa obávajú o svojich blízkych. Je to úplne normálne a logické. Odpovedali sme im, že v tomto momente by však nemali cestovať. Mali by zostať doma. Mnohí sa pýtali aj na deti. Na tom všetkom je dobré aspoň to, že tento vírus veľmi nenapáda osoby, ktoré majú menej ako 18-19 rokov. Tieto osoby môžu byť nositeľmi vírusu, ale nemusia si vôbec všimnúť, že ho majú. Nebezpečné je však to, že ho môže preniesť na starších ľudí."

V ohrození sú starší ľudia

"Najzraniteľnejší sú starší ľudia, ktorí trpia inými chorobami. Rovnako sú mu vystavení pacienti, ktorí trpia rakovinou a sú v liečení a ich imunitný systém je oslabený."

Prestávka od futbalu

"Dĺžka prestávky od tréningov bude analyzovaná každý deň. To závisí od toho, do akej miery sa vyvinie situácia s vírusom. V súčasnosti nemáme žiadny prípad výskytu choroby v klube. Ale ako v prípade každého kolektívu, aj zamestnanci Barcelony sú vystavení rovnakému nebezpečenstvu. Hráči Barcelony doteraz neboli na prítomnosť vírusu testovaní, pretože ide o zdravých a vyšportovaných ľudí. U žiadneho z nich sa neobjavili príznaky, ktoré by si vyžadovali takéto testy."

Výzva pre všetkých

"Apelujem na zodpovednosť a solidaritu celej spoločnosti. Ak sa každý bude držať nariadení a obmedzí spoločenský kontakt a zostane doma, podarí sa nám zastaviť epidémiu. Je to ťažká skúška, ale som presvedčený, že spoločnosť sa tejto výzve postaví. Po tejto kríze zároveň musíme uvažovať o použití rôznych metód konania v podobných prípadoch. Žijeme v právnom štáte. Môžeme vydať odporúčania a apelovať na ľudí, aby sa riadili našimi pokynmi. V Číne tieto prípady riešia s použitým ozbrojených síl. V tomto prípade to v Číne nefungovalo zle."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.