Víctor Font, kandidát na prezidenta FC Barcelona v nachádzajúcich voľbách, bol hosťom v programe 'Tu Diras', ktorý vysiela rozhlasová stanica Cadena SER. Font v rozhovore hodnotil kroky súčasného vedenia Blaugranas a povedal, čo by urobil inak.

Podnikol by si rovnaké opatrenia ako Bartomeu?

"Určite áno. Nemám však dostatočné informácie. Byť prezidentom v súčasnej situácii nie je jednoduché resp. mať takúto zodpovednosť, pretože neistota je obrovská. Rozhodnutia sú prijímané na všetkých miestach. V mojej firme sme takisto prijali opatrenia, aby sme zabezpečili prežite tejto krízy."

Prečo Bartomeu potreboval až 10 dní, aby dospel k dohode s hráčmi?

"Bolo vysvetlené, že rokovania prebiehajú. Ja počúvam verejné vyhlásenia a po prekonaní krízy bude možné klásť otázky a riešiť pochybnosti. Je jasné, že kríza sa objavila v ťažkom období pre Barcelonu. My pracujeme na našom projekte. Po najlepšej generácii v histórii Barcelony a futbalu nastúpi zmena. Pracujeme už dlhšie obdobie, pretože vieme, že ide o veľkú výzvu. Nevedeli sme, či príde kríza, je to ďalší dôležitý faktor. A k tomu nás čaká ešte aj vybudovanie Espai Barca."

Čo si myslíš o postoji hráčov?

"Je ťažké vyjadriť názor, ak nemáte všetky informácie. Teraz musíme držať spolu a podporovať osoby prijímajúce rozhodnutia v tomto prípade Josepa Mariu Bartomeua. Je veľa otázok, o ktorých sa bude diskutovať, ale teraz je najdôležitejšie, aby sme sa zjednotili. Keď sa začala kríza, Bartomeuovi som poslal správu, aby som mu ponúkol pomoc."

Čo ti povedal?

"Neodpovedal mi, ale myslím si, že teraz prechádza ťažkých obdobím a má iné priority."

Čo si mu ponúkol?

"Nič konkrétne. Rozhovor, pretože sme pracovali dosť dlho a kríza priniesla dvojicu úderov. Prvou výzvou bude stabilizácia rozpočtu na túto sezónu. Neskôr sa objavia výzvy z dlhodobého hľadiska. Isté je to, že existuje svetielko na konci tunela, takže si myslím, že ak sa porozprávame, budeme môcť ponúknuť náš projekt, pretože sa musíme zjednotiť pre dobro klubu."

Vylučuješ zorganizovanie volieb už počas leta?

"Áno, to určite. Vylučoval som to už pred krízou. Teraz je dôležité spoločné stanovisko a transparentnosť, aby sme sa postavili výzvam čelom. Táto transparentnosť tu chýbala, no v ďalších mesiacoch bude potrebná. Musíme odstrániť neistotu."

Máš obavy, že Messi kvôli tejto búrke odíde?

"Nie, vždy som bol pevne presvedčený, že Messi je taký istý culé ako my. Miluje tento klub ponad všetko a urobí všetko, čo je možné, aby tu naďalej pracoval. Musíme pracovať spoločne, vytvoriť čo najlepšie mužstvo, pretože Messi chce okrem hry v Barcelone aj vyhrávať."

Je klub v ťažkej situácii?

"Z ekonomického hľadiska určite, ale nie z dôvodu koronavírusu. Už pred časom sme vysvetlili, že súčasný model klubu je nesprávny. Klub má vyše miliardový príjem, ale musí vymeniť Cillessena za Neta, čo dokazuje, že jeho finančná situácia je zlá. V blízkej budúcnosti sa objavia problémy. Kedy sme boli politici, potrebovali by sme koalíciu, aby sme našli riešenia. Musíme mať plán, aby sme zabezpečili, že v ďalšej budúcnosti bude súčasný model klubu zachovaný a že bude možné vyhrať Ligu Majstrov. Tieto ciele sú podľa môjho názoru dosiahnuteľné aj napriek kríze."

Myslíš si, že zrealizovať projekt Espai Barca je možné aj za týchto okolností?

"Pred krízou sme žiadali o transparentnosť a referendum, pretože o Espai Barca sa rozhodlo v roku 2014 a teraz je to už veľmi naliehavé. Súčasná situácia sa v blízkej budúcnosti veľmi zmení, takže klub sa musí poponáhľať. Musíme sa pozrieť na realitu, vtedy bude klub schopný zhodnotiť náklady. Chceme absolútnu transparentnosť. Keďže sa blížia voľby, nech každý kandidát vysvetlí, čo plánuje. Neskôr sa objaví nové vedenie, ktoré bude musieť usporiadať nové referendum."

Hovoríš o pozastavení prác?

"Nie, myslím si, že projekt Espai Barca je stále realizovateľný. Je však potrebné preanalyzovať plány na základne súčasnej situácie."

Xavi o tebe hovorí ako o priateľovi. Je to šťastie alebo problém, že môže byť trénerom? Vtedy by si sa musel rozhodnúť.

"Nie je to len šťastie, je to základná požiadavka. Poznám Xaviho, nekamarátim sa s ním len kvôli projektu alebo preto, že sme na tom pracovali spoločne. Je našou zodpovednosťou poznať výhody a pochopiť, ako môže byť Barca vďaka tomu väčšia. Medzi osobami, ktoré majú viesť projekt, je potrebná dôvera."

Čo si myslíš o tom, že Abidal odletel do Dauhy, aby získal Xaviho?

"Prekvapilo to takmer všetkých, možno že len Abidala a Xaviho nie. Ako socio si myslím, že premýšľať o Xavim bolo zo strany klubu rozumné, pretože je to jeden z tých najlepších ľudí spojených s Barcelonou. Je normálne, že ho brali do úvahy, ale bolo to trochu priskoro."

Čo by sa stalo s tvojim projektom, ak by Xavi súhlasil?

"Naďalej by sme pracovali na našich projektoch."

Aký je tvoj názor na to, že Valverdeho nahradil Setién?

"Zmena trénera v polovici sezóny, kedy si nový tréner nemôže naplánovať sezónu, je zložitá. Mám rád Setiéna, som zástancom jeho filozofie. Verím, že pri zrode novej dynamiky sa urobil krok vpred. Teraz, počas prestávky, má Setién čas naplánovať sezónu, ktorá bude úspešná."

Má zmluvu do roku 2022.

"Áno, ale môže odísť. Verím v projekt, ktorý je dobre vypracovaný. Musíte robiť správne rozhodnutia, neimprovizovať. Chcem socios ukázať, že náš projekt je najlepší a pokúsime sa z Xaviho urobiť trénera."

Bol by si za to, aby sa súčasná sezóna ukončila na základe súčasného umiestnenia v tabuľke?

"Myslím si, že ekonomické záujmy situáciu dovedú k tomu, že sezóna sa dohrá, možno že za podmienok, ktoré nebudú ideálne pre každého. Sezóna sa však musí dohrať, aj pred prázdnymi tribúnami. Finančná diera v Barcelone závisí práve od toho, pretože značná časť príjmov pochádza z predaja televíznych práv."

Veľa sa hovorí o Lautarovi Martínezovi a Neymarovi.

"Keď hovorím o transparentnosti, tak práve z toho dôvodu. V budúcnosti si budeme musieť zvyknúť na trochu racionálnejšie scenáre."

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2020-04-05 12:58:04
Mluví rozumně. V každém případě, pokud by Setien příští rok předvedl skvělé výkony s týmem a například vyhrál LM, tak bych chtěl aby ještě pokračoval.
2020-04-05 17:13:27
K článku mám len jednu poznámku,.... pri otázke " Je klub v ťažkej situácii?" ....odpoveď je nezrozumiteľný , nakolko je tam vyhlásenie že súčasný model klubu je nesprávny, ale o niekoľko viet ďalej čitam, že je plán ako zachovať súčasný model klubu. Je možné že niečo je nesprávne preložené ?