Luis Enrique porozprával niečo o období, keď bol ešte hráčom Barcelony a o súčasnej situácii vo futbale. Zaspomínal si na kontroverzné gesto na Santiago Bernabéu po strelení gólu vo farbách Blaugranas.

Nenávisť po prestupe do Barcelony

"Nebola to žiadna nenávisť. Je to uvoľnenie hormónov, ktoré má niekto v sebe. Sú ako škodlivé bunky, používajú sa na uvoľnenie nevôle."

Reakcia po prestupe

"Neprekvapilo ma ako reagovali fanúšikovia. V Reale sa ku mne fanúšikovia správali vždy dobre. Počas mojej tretej sezóny bol pokus predĺžiť so mnou zmluvu a potom už nie, pretože moja forma zrejme nebola dostatočná, aby som tento klub presvedčil. Nepatril som medzi piliere mužstva."

Oslava gólu na Bernabéu ukazujúc na dres

"Je potrebné oslavovať s mužstvom, za ktorý gól strelíte..."

Reakcia Capella po Enriqueho odchode

"Uplynulo už veľmi veľa času a teraz je to jedna z mojich pekných spomienok. Moja zmluva s Realom skončila po piatich rokoch a nedospeli sme k dohode vo veci jej predĺženia aj napriek tomu, že klub to chcel. Potom som sa vydal cestou, ktorú som si vybral. Všetci máme radi, ak sa o nás hovorí v dobrom. V tomto svete je jednoduché hovoriť o niekom v zlom, keď ste vystavený mediálnemu humbuku. Potešilo ma, keď Capello povedal, že nechápe, prečo som odišiel zadarmo."

Návrat do hry

"Ak by som bol hráčom, chcel by som sa vrátiť čo najskôr. Nebojím sa. Bál som sa len o staršie osoby, ktoré si vážim a ktoré by mohli utrpieť. Sám sa vôbec nebojím. Teraz všetci akceptujeme, aby niekto, kto prechladol, nosil rúško. Ako tréner by som chcel obnoviť súťaže vzhľadom na všetko, čo to znamená, dokonca skôr, než vzhľadom na moju osobnú túžbu."

Hra bez fanúšikov

"Je to smutnejšie ako tancovať s vlastnou sestrou. Videl so Bundesligu a je to poľutovaniahodné. Počujete nadávky, vytráca sa dôvernosť dobrých čias, ale je potrebné pochopiť, že ide o biznis, ktorý zarába množstvo peňazí. Zápasy môžu okrem toho pomôcť ľudom v priebehu karantény."

Zrazy hráčov

"Vždy sme to robili. Inou správou je, že hráči o tejto téme hovoria. Akceptovali to, čo nariadila vláda, aby znížila počet nakazených. Ich názor je ale iná vec."

Návrat Luisa Figa

"Pred zápasom sme sa nepočuli a to sme stáli meter od seba. Napätie narastalo už dlhší čas a nakoniec to prasklo... Bol to úžasný zápas. Je nemožné na to zabudnúť, nemohli sme prehrať. Ak by sme v drese Barcelony nasadili 11 oviec, aj tak by sme vyhrali, atmosféra nás musela uniesť."

EURO

"Je preložené o rok a všetko je neisté, čo nám škodí, ale tak to už bude. Čakáme na obnovenie všetkých činností, pretože robíme to, čo robíme. Neskôr začneme aj s priateľskými zápasmi. Teoreticky by mali byť v septembri, keď sa všetko vráti do normálu. Teraz sú dôležitejšie iné veci, je potrebné počkať."

Vzťahy s trénermi

"Môžete mať nejaké nedorozumenia, ale ja som vždy cítil, že tréneri ma majú radi."

Vzťahy s hráčmi

"V Barcelone B bol jeden či dvaja hráči lepší od iných a bolo potrebné ich zvládnuť. To vplýva na vzťahy s hráčmi. To, ako sa správate k hviezde, hráčovi, ktorý nehrá, či k takému, ktorý sa odvážil vám niečo povedať. To, či ste úprimný či spravodlivý, má vplyv na vzťahy s mužstvom."

Hráči, ktorých by chcel mať v mužstve

"Puyol alebo Ivan de la Peña. Boli rovnako 'chorí' ako ja. Boli mojimi priateľmi. Bol som spoluhráčom aj s Iniestom, keď bol ešte nikto a potom sa stal mojim kapitánom. Je to výnimočný človek, ktorý strelil góly, ktoré sa zapíšu do španielskej histórie."

Rafael Nadal

"Škoda, že fandí Realu. Nemôžete ho nemilovať. Nemôžete sa stať najlepším, kým neprehráte. Je jednoduché vyjadriť solidaritu súperovi, keď vyhrávate. Keď ste nehnevaný kvôli prehre, potom už nie je jednoduché podať súperovi ruku. Som rád, že vo svete nás prezentuje Rafa."

Karanténa

"Predtým som mal pásový opar a bol som slabý. Teraz sa cítim dobre. Mal som rôzne problémy s dôvodu nečinnosti, ale našťastie mám záhradu a stacionárny bicykel. Mám svoju rutinu a dni zvyčajne plynú rýchlo. Učím sa po anglicky, sledujem zápasy reprezentácií, aby som z nich vyvodil závery."

zdroj: marca.com as.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2020-05-21 13:52:50
Lucho by sa ako tréner ešte mohol niekedy vrátiť.
2020-05-21 13:58:56
Pán tréner ! Hrali sme pod ním krásny futbal, Enrique má úžasnú charizmu a mal u nás aj rešpekt.