Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom s Realom Sociedad. Koeman sa venoval téme hierarchie v obrane a kritike od fanúšikov aj novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Real Sociedad je lídrom a v tejto sezóne prehral len jeden zápas. Ak chcete zajtra získať tri body, musíte predviesť najlepší výkon?

"Páči sa mi hra nášho súpera. Je dôležité, ako sa budeme správať v hre bez lopty. Musíme hrať dobre presing a dominovať. Musíme si veriť a snažiť sa ublížiť súperovi a vytvárať si príležitosti."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] V zápase s Levante si trochu zmenil rozostavenie. Si s tým spokojný? Plánuješ ho ponechať?

"S našou hrou v lige vo všeobecnosti nemôžeme byť spokojní, prehrali sme zápasy, v ktorých sme nemali prehrať. Musíme sa však pozrieť na prácu, snažíme sa zlepšiť. Posledný výsledok bol veľmi dôležitý, chýbali nám niektoré veci, ale naša práca a postoj boli veľmi dobré. Dúfam, že tieto tri body nás upokoja pred zajtrajším zápasom."

[Gerard Romero, RAC1] Dávaš prednosť súperom, ktorí útočia a nesústredia sa na obranu alebo postavia autobus tak ako Levante? Myslíš si, že Real Sociedad bude proti vám útočiť?

"Myslím si, že zápas bude otvorenejší. V uplynulej sezóne to tak bolo a Real Sociedad mal šancu vyhrať. Obe mužstvá chcú mať loptu, hrať presingom. Očakávam pekný zápas."

[Adria Albets, Cadena SER] Miralem Pjanić nedávno povedal, že nie je spokojný so svojou súčasnou situáciou a chce hrať viac. V Lige Majstrov hral často, ale v lige nie. Hovoril si s ním? Rozumieš tomu, že sa sťažuje na nedostatok minút?

"Pred týždňom som hovoril, že sme sa bavili o jeho situácii a o tom, čo musí zlepšiť. Páči sa mi takýto postoj. Nie je dobré, ak je hráč na lavičke a je spokojný. Všetci, ktorí nehrajú, musia byť nespokojní a pracovať, aby dostali šancu hrať."

[Helena Condis, Cadena COPE] Včera si povedal, že máte 50% šancu na postup cez PSG. Povedal si to, pretože si myslíš, že v priebehu dvoch mesiacov sa môže veľa zmeniť, alebo možno vieš, že Messiho budúcnosť už bude vyriešená.

"Je to vždy ťažké, pretože hráme vo februári a v marci. Nie je jasné, v akej forme budú obe mužstvá. Dúfam, že všetci hráči budú dostupní, vtedy budeme silnejší ako teraz. PSG taktiež nehrá tak ako v predchádzajúcich sezónach. Má vzlety aj pády. Musíme však počkať, myslím si, že budeme hrať lepšie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je vidieť, keď si nahnevaný pri otázkach týkajúcich sa konkrétneho hráča, najmä o Riquim Puigovi. Myslíš si, že by bolo lepšie prestať o ňom hovoriť, umožniť mu pracovať a dopriať mu pokoj?

"Neviem, tlač má zrejme taký záujem preto, lebo je odchovanec. Je tu však viac hráčov, ktorí v poslednom čase nehrajú veľa a snažia sa získať si priazeň trénera aj tlače. Nie je to jediný náš hráč, ktorý hrá menej. Máme silný káder, ale hrať môže len 11 hráčov. Tréner rozhoduje na základe formy, tréningov, prístupu."

[German García, Radio Nacional] Od čoho závisia tak dobré výkony Realu Sociedad? Hovorí sa, že do zostavy sa zajtra môžu vrátiť tak dôležití hráči ako Wilian José či Januzaj. Na začiatku sezóny sa tento klub nespomínal medzi kandidátmi na titul.

"Myslím si, že je to zásluha trénera, ktorý má určité nastavenie a snaží sa do neho dopasovať technicky dobrých hráčov, ktorí hrávajú presingom, riskujú v hre zozadu. Páčia sa mi tieto veci. My však tiež máme veľa herných aspektov, ktoré súperom môžu skomplikovať život. Úspech Realu Sociedad, to nie je len jedna sezóna, je to výsledok rokov práce."

[Alejandro Segura, Radio Marca] V prípade Dembélého sa hovorilo o 2-3 týždňovom výpadku. Uplynulo 10 dní. Ako sa cíti? Myslíš si, že sa vráti pred koncom roka?

"Ousmane trénuje individuálne, nie je ešte súčasťou tímu. Nechcem hovoriť o konkrétnom dátume, dúfam, že sa vráti čo najskôr. Potrebujeme jeho schopnosti."

[Didac Peyret, Sport] Jedným z kľúčov k úspechu je chémia v tíme, postoj na tréningoch a v priebehu zápasov. Myslíš si, že Barcelona to má?

"V tejto šatni nepracujem veľmi dlho, ale atmosféra je podľa mňa dobrá, pred zápasmi aj počas ich priebehu. Nevidím žiadny problém. Včera po tréningu bolo zorganizované vianočné stretnutie a atmosféra bola dobrá. Ale ak výsledky nie sú dobré, vždy to môže mať nejaký vplyv na morálku. Je vidieť, či zápas vyhráme alebo prehráme."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Myslíš si, že Real Sociedad vydrží ako kandidát na titul až do konca sezóny?

"V súčasnosti si myslím, že áno. Je vysoko vďaka výsledkom a hre, veľa bodov získava na výjazdoch. Hrá v Európskej lige, takže jeho kalendár je nabitý. To, ako ďaleko zájde, závisí aj od iných mužstiev."

[Anais Marti, La Vanguardia] Počas tvojej prezentácie si povedal, že pre teba je dôležité, aby sa mužstvo bavilo hrou. Súhlasíš s tým, že zatiaľ sa tak nedeje? Čo je možné zlepšiť, aby sa tak dialo?

"Samozrejme, že chcem, aby sme hrali lepšie a získavali lepšie výsledky. To je najdôležitejšie. Zranili sa nám dôležití hráči, niektoré veci majú vplyv. Musíme však byť vyrovnanejší. Nemôžeme veľa trénovať, pretože kalendár je veľmi nabitý. V každom zápase hľadáme to, čo je najlepšie."

[Xavi Lemus, TV3] Frenkie de Jong zahral proti Levante lepšie a odvážnejšie. Čo od neho vlastne očakávaš? O čo ho žiadaš?

"Frenkie bol vždy zodpovedný za výstavbu hry zozadu, tak ako v Ajaxe a reprezentácii. Má výborné schopnosti, je veľmi rýchly s loptou, vie prelamovať línie. Pracujeme s ním na tom, aby pomáhal pri výstavbe akcií a aby zohrával dôležitejšiu úlohu pred bránkou súpera. Z tohto pohľadu nám môže dať veľmi veľa."

[David Figueira, TVE] Stane sa Oscar Mingueza po zotavení Ronalda Arauja a Samuela Umtitiho štvrtým stopérom? Alebo sa vráti do rezervy?

"Oscar je v súčasnosti hráčom prvého tímu, trénuje s nami, pred týždňom mal menšie problémy. Záleží mi na konkurencii v strede poľa, nerobím si zoznam, kto je prvý a kto druhý. Umtiti sa fyzicky veľmi zlepšil a máme na výber štyroch stopérov. Mingueza je mladý a má tu budúcnosť."

[Alex Pintanel, Gol] Ak Messi zajtra strelí gól, vyrovná Pelého rekord v počte gólov za jeden klub. Čo ti to hovorí?

"Je to pôsobivé, nemyslím si, že v tomto klubu budeme mať opäť tak efektívneho hráča. Z tohto dôvodu je číslom jeden, pre mužstvo je veľmi dôležitý, najmä v útoku. Veľa závisí od neho. Neviem koľko hetrikov strelil. Je to úžasné."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Po dvoch prehrách ste zaznamenali dôležité víťazstvo. Myslíš si, že to môže byť bod zvratu pred dôležitými stretnutiami s Realom Sociedad a Valenciou?

"Poznáme našu situáciu, do konca roka musíme vyhrať všetko, aby sme sa zapojili do boja o titul. Musíme ukázať osobnosť, body s Levante nám dodali trochu sebavedomia, musíme to dokázať. Ak zahráme na našej úrovni, najmä v presingu, aby sme získali loptu, neinkasujeme veľa gólov."

[Marc Marba, BTV] Ansu Fati získal ocenenie Golden Boy od hlasujúcich na internete. Čo toto ocenenie znamená? Ako prebieha rekonvalescencia hráča?

"Tieto zranenia sú vždy ťažké, Ansu dennodenne pracuje, aby sa fyzicky zlepšil. Dúfam, že sa vráti rýchlo, ale je otázne kedy, pretože vzhľadom na vek nemôžeme riskovať. Máme čas, netreba sa ponáhľať."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Barcelona je zvláštnym klubom, vždy sa objaví kritika hry, rozostavenia, naposledy sa kritizovalo to, že mužstvo v koncovke hralo na piatich obrancov. Si legenda Barcelony, takže to všetko poznáš. Čo si o tom myslíš?

"Očakávania v tomto klube sú vždy vysoké, všetci sú zvyknutí na vyhrávanie, ale nie vždy to tak je. Klub je v ťažkej situácii, prebiehajú zmeny. Musíme akceptovať, že mužstvo nevyhráva všetko, býva to ťažké. Chápem kritikov po prehre v 4-5 zápasoch, ale niekedy v ťažkej situácii, po výhre 1:0 a hre na piatich obrancov na posledných päť minút, tej kritike nerozumiem. Bolo potrebné vyhrať. Je potrebné pochopiť situáciu. Zvyknúť si na víťazstvá je dobrá mentalita, ale ak sa prestane vyhrávať, kritika je väčšia, než na iných miestach."

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

Diskusia

5 komentáre
2020-12-15 16:17:31
Ktovie, kedy pochopí, a či vôbec, že Barcelona potrebuje podporu Puiga. Samozrejme, že je mnoho nehrajúcich odchovancov, ale Koeman akosi zabudol, že niekedy tvrdil niečo o vyhodnocovaní výkonnosti.
2020-12-15 17:00:10
Puig asi "niekde robi chybu"....
ale chvalabohu nie na ihrisku. Zatial ked nastupil bol bud vyborny,alebo super.
A mnohi co hraju,a casto aj v zaklade ,asi "chybu niekde nerobia",ale na ihrisku hovno hraju...preto to nechapem ani ja ako mnohi...