Joan Laporta prezradil niektoré zo svojich plánov v prípade, ak by sa stal prezidentom FC Barcelona. Počas najbližších rokov čaká Camp Nou prestavba a pre nového prezidenta pôjde o obrovskú výzvu.

Nový Camp Nou

"Projekt nového Camp Nou môže byť najväčší a najvýznamnejší plán XXI. storočia, preto ho musíme vykonať čo najlepšie. Je potrebné zistiť, či počas tohto obdobia budeme môcť hrávať na štadióne, alebo sa budeme musieť presťahovať na iný štadión. Práce budú prebiehať s prestávkami počas piatich či šiestich rokov. Uvidíme, či opustíme Camp Nou na stálo na 2,5 roka, ale to budeme robiť postupne. Projekt Espai Barca by sme chceli mať hotový v roku 2024 na 125. výročie klubu, ale bude to ťažké. Určite by sme sa museli presťahovať na iný štadión, napríklad na Olympijský štadión v Barcelone. Niektorí ľudia mi naznačujú, že práce by mohli potrvať až 7 rokov."

Náklady na Espai Barça

"Barcelona urobila chybu, pretože v roku 2010 neschválila môj projekt. Bolo potrebné urobiť to hneď. Rozhodnutie nebolo prijaté, kým neboli známe výsledky auditu a bolo nám povedané, že projekt je drahý. Vtedy išlo o sumu 230 miliónov eur. Teraz sú predpokladané náklady vo výške 825 miliónov eur a možno ešte viac. Bola podpísaná zmluva s Goldman Sachs o pôžičke, ktorá musí byť splatená do 30 rokov. Nie je to zlý nápad, ale obávame sa, že Espai Barça bude stáť viac."

Palau Blaugrana

"Aj Palau Blaugrana potrebuje renováciu, pretože teraz sme nemohli hostiť Final Four Euroligy, keďže máme len 10 000 miest na sedenie. Projekt vo výške 90 miliónov eur má za cieľ navýšiť kapacitu haly."

Slová Jordiho Cruyffa

"Slová Jordiho Cruyffa o tom, že jeho otec by hlasoval za mňa, sú pre mňa cťou. Jordi je môj dobrý priateľ. Je to profesionál s vynikajúcimi schopnosťami, buduje svoju kariéru. Je to človek z barcelonismo."

Éric García

"V kontexte Érica Garcíu mám na mysli finančné hľadisko. Môže prísť do Barcelony v júli a zadarmo. Okrem toho vysielame signál hráčom La Masie, že klub za nich nebude platiť, ak by sa chceli vrátiť na Camp Nou. Prekvapuje ma tvrdenie, že sme nevyhrali nad Sevillou, pretože sme nemali Garcíu. Dvojzápas stále nie je stratený. Bude to náročné, ale nič nie je stratené."

Sponzorské zmluvy

"Kontrakty Barcelony s 15. dôležitými sponzormi sa končia tento a na budúci rok. Nie sme medzi európskou špičkou. V súčasnosti máme 29 sponzorov a to je málo v porovnaní napríklad s Manchestrom United, ktorý má zmluvy s 38. firmami."

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2021-02-13 17:17:57
Poď poď poď Laporta potrebujeme ťa.
Reekwon Admin
2021-02-13 17:27:44
Co se týče nového stadionu respektive rekonstrukce Camp Nou, tak jsem hodně zvědavý, jak se to všechno nakonec vyobrazí, protože si nedokáži nyní představit, že to dokáže klub celé pokrýt s tím, co už teď všechno musí platit. Už ani nevím, na jakou částku se to celé vypočítalo, ale třeba Real Madrid bude nový kabát na staré Bernabeu stát od roku 2023 do 2049 téměř miliardu eur a to v pravidelných ročních splátkách o velikosti 37-38 milionů. Real Madrid si to až neuvěřitelně načasoval, když nechal hrát svůj tým na rezervním stadionu a během stopky pro fanoušky pracují na rekonstrukci. O peníze za vstupné by přišli tak jako tak, takže proč to nevyužít. Uvidíme, ale že by Laporta nastoupil a hned v dohledné doby by se začalo stavět, tomu moc nevěřím.