Letné prestupové obdobie sa pomaly blíži k svojmu koncu a hlavnou témou je stále to, či Lionel Messi nakoniec zostane na Camp Nou alebo z klubu odíde. Hoci Barcelona s Messim dospela k dohode o predĺžení zmluvy, Katalánci musí výrazne znížiť výdavky na mzdy, aby mohli s Argentíncom podpísať zmluvu a aj ho zaregistrovať.

Výdavky na mzdy v Barcelone by nemali prekročiť 70% príjmov, ale nie tak dávno bolo číslo na Camp Nou až na úrovni 110%. Katalánci odvtedy predali niektorých hráčov, ale stále je potrebné urobiť oveľa viac, aby splnili limit La Ligy.

Aký by bol dopad Messiho odchodu?

Ak by Argentínec počas leta opustil nielen Barcelonu, ale aj La Ligu, na súťaž by to malo enormný dopad. Mnohí veria, že La Liga by sa z Messiho odchodu spamätávala ešte veľmi dlho: "La Liga nemôže dopustiť, aby Messi odišiel," uviedol prezident Getafe Ángel Torres v rozhovore len tento štvrtok. "Urobila by chybu a ľutovala by to."

Medzitým Marc Ciria, generálny riaditeľ Diagonal Investments, v rozhovore pre Marca uviedol, že ak by La Liga dopustila to, že Messi odíde, súťaž by sa stala citeľnej menej atraktívnou: "Messi je posledným symbolom a franšízovým hráčom, ktorý zostal v La Lige, takže ak o neho príde a odíde do inej ligy, španielsky futbal by bol menej atraktívny a konkurencieschopný," povedal Ciria.

Urobí sa výnimka?

Aj keď prezident Barcelony Joan Laporta a prezident La Ligy Javier Tebas hľadajú spôsob ako si Barcelona môže dovoliť väčšiu flexibilitu pri podpise novej zmluvy s Messim, niektoré osoby kritizovali myšlienku, že Barcelona by mohla mať v Messiho prípade drobnú výnimku.

"Nebolo by dobré, ak by sa Barcelone dovolilo niečo také," uviedol Marc Menchen, zakladateľ 2Playbook. "Pravidlá by nemali byť a la carte. Ak ste flexibilný, musíte to urobiť so všetkými klubmi."

Messiho vplyv v Barcelone však ďaleko presahuje jeho úlohy na trávniku, pretože len on sám je zodpovedný približne za tretinu celkových príjmov klubu. Vzhľadom na jeho enormnú marketingovú hodnotu láka do klubu rôznych sponzorov, vylepšuje marketingové zmluvy, predáva vstupenky na zápasy.

Ciria odhaduje, že Messi má obrovský vplyv aj na samotnú La Ligu, je zodpovedný za približne 20-30% príjmov organizácie a zastáva všeobecný názor, že pre La Ligu aj Barcelonu je ďaleko lepšie, aby Messi zostal na Camp Nou, než by mal počas leta odísť: "La Liga už nie je tou istou značkou bez Messiho," uzavrel Ciria.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-07-30 13:06:30
no objavili Ameriku...
2021-07-30 13:41:38
Chlapci nic v zlom, ale naucte sa uz konecne spravne sklonovat "Messiho" meno :) lebo sa to zle cita.....