Fanúšikovia ho milovali, útočníci súpera mali pred ním rešpekt. Samuel Umtiti odštartoval v Barcelone úžasnú cestu, ktorá mala trvať roky. Mala, ale netrvala. Niekedy sa veci v živote prestanú vyvíjať tak, ako by sme si predstavovali.

Detstvo a futbalové začiatky

Samuel Umtiti sa narodil 14. novembra 1993 v Yaoundé, čo je hlavné mesto Kamerunu. Jeho matka sa volá Annie Ngo Um, meno jeho otca nie je známe. Pochádzali z veľmi chudobných pomerov, preto sa rozhodli dať svojho syna ako dvojročného do rúk jednému z príbuzných, ktorý ho vzal do Francúzska za lepším životom. Tu vyrastal vo veľkej rodine migrantov. V 90. rokoch sa vo francúzskych futbalových kluboch začala usádzať vlna detí tmavšej pleti a Umtiti nebol výnimkou. Jeho matka vždy trvala na tom, že pokiaľ chce byť v živote úspešný, musí pracovať tvrdšie, než ostatní. A práve vďaka tvrdej práci prišlo neskôr vytúžené ovocie. Navyše fakt, že bol prisťahovalcom, jeho túžbu po úspechu iba podporoval.

V roku 1998 Francúzsko oslavovalo titul mastra sveta vo futbale a Samuel Umtiti začínal svoju kariéru v klube Menival FC. Jeho pôsobivé hodnotenia zaujali zakrátko skautov Lyonu natoľko, že vo veku osem rokov sa pripojil k ich akadémii, kde najskôr naskakoval na pozícii útočníka, potom skúšal šťastie v strede ihriska, až si uvedomil, že jeho miesto je v srdci obrany. Po jedenástich rokoch v mládežníckych kategóriach si debut za seniorský tím odkrútil 8. januára 2012. Postupne sa začal usádzať v základnej zostave, pričom v sezóne 2015/16 bol fanúšikmi zvolený za najlepšieho hráča Lyonu.

Bolo ale zrejmé, že pokiaľ chce zažiť skutočné futbalové úspechy, musí sa posunúť opäť o kus vpred. Záujem zo strany európskych klubov bol enormný, talentovaný obranca si mohol vyberať z obrovského zástupu elitnej špičky. Najväčšie šance na jeho zisk však mala FC Barcelona, ktorá zháňala náhradu za Carlesa Puyola. Umtitimu sa táto myšlienka páčila a v roku 2016 sa sťahoval na Camp Nou za smiešnych 25 miliónov eur. Sám prezident Lyonu v jednom z rozhovorov priznal, že hráča Barcelone doslova daroval.

Výmena kariéry za titul majstra sveta

Samuel Umtiti mal v Barcelone nábeh na veľmi slušnú kariéru. Dalo by sa povedať, že očami viacerých z nás bol tento obranca vnímaný ako budúca klubová legenda a verili sme, že sa do análov zapíše zlatými písmenami. Niečo sa však pokazilo. Veci sa prestali vyvíjať podľa predstáv a jeho kariéra nabrala raketový spád. Z miláčika fanúšikov sa prepracoval až na štvanca.

Celé to odštartovalo, keď sa u neho objavili problémy s kolenom. Barcelona navrhovala, aby sa podrobil operácii, ktorá by mu mohla výrazne pomôcť, avšak on namiesto toho uprednostnil konzervatívnu liečbu. "Operácia by bola jednoduchá vec," povedal. "Ja ale taký nie som. Som psychicky silný a nevzdávam sa, ani keď je to náročné." Francúzsky obranca sa dával dokopy bez podstúpenia chirurgického zákroku a na majstrovstvá sveta v roku 2018 cestoval s obrovským sebazaprením. Zaujímavosťou aj napriek tomu všetkému je, že s výnimkou jedného jediného zápasu nastúpil Umtiti do každého súboja o cenný titul a zakaždým si na konto pripísal celých 90 minút. 

Pre Barcelonu však bol v nasledujúcom ročníku úplne nepoužiteľný. Kvôli pretrvávajúcim problémom premaródil takmer celú sezónu a klub si musel poradiť bez neho. S odstupom času aj on pripúšťa, že išlo o náročné obdobie, kedy začínal pochybovať o svojich rozhodnutiach. "Boli chvíle, keď som mal chuť to vzdať a ísť na operáciu, no vydržal som. Počas tohto obdobia som bol veľmi uzavretý, jednoducho som nebol šťastný. Chcel som sa len dostať z tejto nočnej mory. Nikdy som však nebol v konflikte s klubom kvôli môjmu rozhodnutiu, vždy počúvali to, čo cítim," priznal.

Hoci sa Umtiti stal majstrom sveta a jeho obeta na jednej strane žala úspech, svojmu klubu, zamestnávateľovi sa otočil chrbtom. Už nikdy sa nedostal do svojej najlepšej formy a zranenia ho sprevádzajú dodnes. Nikto s ním už nepočíta. Jeho trhová hodnota takisto utrpela a momentálne je na úrovni dvoch miliónov eur.

Nenávisť fanúšikov

Do nemilosti fanúšikov sa na tejto úrovni v svetle toľkých reflektorov viete dostať naozaj rýchlo. Stačí malé nedorozumenie, ako napríklad jedna zle interpretovaná myšlienka či neprimeraná reakcia a oheň je na streche. Je veľmi príjemné mať ľudí na svojej strane a cítiť ich podporu, no ak je to opačne, najradšej by ste ani nevychádzali z domu. Novinári na vás nenechajú nitku suchú. Je to však akási daň za život, ktorý žijete. Nie je to len o drahých autách, súkromných lietadlách, život profesionálneho športovca má takisto mnoho odvrátených stránok. Stým sa musí počítať. Ak je kritika oprávnená, vždy je dôležité sa z nej poučiť.

Samuel Umtiti zažil na vlastnej koži obe stránky. Zacítil, aké to je, keď vám fanúšikovia ležia pri nohách, avšak taktiež dobré pozná pocit, keď vám tí istí ľudia agresívne udierajú do auta. Hranica medzi tým, kedy vás milujú alebo nenávidia, je skutočne tenká. Jeden deň ste pre nich bohom, na ďalší vám nevedia prisť na meno. 

zdroj: lifebogger.com

foto: dailymail.com

 

Diskusia

2 komentáre
2022-02-23 08:20:13
...kto chce kam...a este s jednym Francuzom si moze podat ruku....
2022-02-23 08:38:02
Ja by spm mu dal sancu parkrat do leta,nech skusi dokazat ako na tom je,myslim,ze momentalne by mohol byt lepsi ako Garcia.