Xavi Hernández mal na tlačovej konferencii pred zápasom proti Girone viditeľne skvelú náladu a často s novinármi žartoval. Samozrejme, zodpovedal množstvo otázok.

[Marc Brau, Barça TV] Akú Gironu očakávaš? Bude to úplne iný zápas ako ten proti Getafe?

"Áno, Girona je odvážny tím, ktorý hrá trochu inak. Zaujímavým spôsobom vyváža loptu, je agresívny v pressingu, často odoberá súperovi loptu.... Má rovnaký štýl hry ako my. Trénera Míchela mám veľmi rád ešte z čias, keď viedol Rayo. Robí veľmi zaujímavé veci. Môžu nám skomplikovať život. Očakávame náročný zápas."

[Roger Posada, Catalunya Radio] Barcelona má problémy s rozhodovaním zápasov. Aké riešenie vidíš?

"Jediné, čo nás trápi, je, že nevieme rozhodnúť zápasy. Všetko analyzujeme a snažíme sa zlepšiť, ale sme vo veľmi dobrej pozícii, najmä v porovnaní s minulou sezónou. Sme lídrami v lige, ktoré je najspravodlivejšia, vyhrali sme Superpohár, sme v semifinále Kráľovského pohára... Samozrejme, máme čo zlepšovať, napríklad práve ako rozhodnúť zápasov, ale sme v dobrej forme. Doteraz sme stratili len dva body v zápase proti Espanyolu, pretože sme nedokázali rozhodnúť zápas."

[Marta Ramon, RAC1] Aké dôležité pre trénera je mať tú istú jedenástku?

"Nerozmýšľam v zmysle 'istej jedenástky'. Teraz určite urobíme nejakú rotáciu, každý bude dôležitý. Budú tu suspendácie, budú tu zdravotné ťažkosti... Naozaj, každý je dôležitý a každý je pripravený. Potrebujeme každého, pre mňa je to jasné."

[Santi Ovalle, SER Catalunya] Real Madrid včera postúpil do semifinále Kráľovského pohára. Čelil by si Realu radšej v dvojzápase alebo v jednom stretnutí?

"To je jedno. Žreb sa uskutoční v pondelok a teraz sa koncentrujeme na Gironu. V semifinále bude čas na analýzu súpera. Nemám preferencie. Chcem len, aby sme dopadli lepšie ako vyžrebovaný súper."

[German García, Radio Nacional] Je tím v polovici tejto sezóny tam, kde ste chceli byť, samozrejme, ak vynecháme Ligu majstrov?

"Áno, myslím si, že okrem vypadnutia z Ligy majstrov sa tím nachádza vo veľmi dobrom období. Sme v dobrej pozícii v lige, v dobrej pozícii v pohári... vyhrali sme Superpohár, čo nám dodalo sebavedomie a teraz bojujeme o Európsku ligu. Sme v momente, keď môžeme odohrať skvelú sezónu."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Ousmane Dembélé má platný kontrakt už len na budúcu sezónu. Bol si jeho najväčším podporovateľom. Vsadil si na neho a teraz sa dostavili výsledky. Mal by klub začať pracovať na novej zmluve?

"Už som povedal, že je pre mňa veľmi dôležitým futbalistom. Je to hráč, ktorý robí veľký rozdiel. Takýchto futbalistov je ťažké nájsť. Pre mňa je základným prvkom. Klub aj samotný Ousmane to vedia. On sám má na tom veľký podiel. Vymenil čip a od nášho príchodu bol vynikajúci. Dúfam, že s nami zostane dlhé roky."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako vnímaš fakt, že La Liga tak tvrdo tlačí na to, aby Gavi nemohol byť teraz registrovaný v prvom tíme? Ste v tomto smere v klube pokojní?

"Áno, sme pokojní. Mateu [Alemany] a Jordi [Cruyff] mi povedali, že môžeme byť pokojní."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V nadväznosti na predchádzajúcu otázku, ide predsa o vašich kľúčových futbalistov: Gavi, Balde, Araujo... neobávaš sa, že by to mohlo ovplyvniť ich výkony?

"Ak to má vplyv, tak pozitívny, pretože všetci sú na vysokej úrovni. Podľa môjho názoru to nemá vplyv, ale sme pokojní. Skôr či neskôr sa táto téma vyrieši. Nevenujem tomu pozornosť. Hráči sú tiež pokojní, šťastní a sebavedomí."

[Xavi Lemus, TV3] Ako sa cíti Ferran Torres?

"Ferran sa cíti dobre. Je to hráč, ktorý vždy dobre trénuje, vždy. Je to profesionál, ide príkladom... Pre trénera je garanciou. Vždy si robí svoju prácu, behá, pracuje. Pre mňa je to veľmi dôležité. Možno tento gól potrebuje, aby získal sebadôveru."

[Aurora Fuster, Principal.cat] Hovoril si so Sergiom Busquetsom o jeho budúcnosti?

"Nie, v poslednom čase nie. Pred časom sme sa rozprávali a teraz je rozhodnutie na ňom, je to veľmi dôležité, osobné rozhodnutie. Pre mňa je to fundamentálny futbalista. Povedal by som, že je to jeden z najlepších hráčov vôbec... a nedocenený. Na druhej strane, tréneri ho veľmi oceňujú. Bol by som rád, keby v klube zostal, ale je to osobné rozhodnutie."

V Uruguaji sa v poslednom čase veľa hovorí o pozícii Ronalda Arauja. Po tom, čo sa mu darilo na pravej strane obrany v Barcelone, začal tam hrať aj za uruguajský národný tím. Na ktorej pozícii sa podľa teba Ronald Araujo prezentuje na najvyššej úrovni?

"Podľa mňa je preňho ideálna pozícia centrálneho obrancu. Neuveriteľne sa rozvinul, pokiaľ ide o vyvážanie lopty. Pri pohľade na prvé zápasy to teraz vyzerá úplne inak. Je oveľa sebavedomejší, vždy si dobre vyberá adresáta. Všetkému dokonale rozumie. Cíti sa silný, sebavedomý... keď hrá na pravej strane obrany, tiež to nie je prekvapenie, ale vidím ho skôr ako "núdzového" pravého obrancu a nominálneho stopéra."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Je ťažké motivovať týchto futbalistov, ktorí nie sú súčasťou 'once de gala'?

"Už som povedal, že neexistuje 'once de gala'. V 60. minúte môžu prísť traja hráči a úplne zmeniť zápas. Futbalisti to chápu. Teraz sa uskutočnilo päť striedaní a s predĺžením dokonca šesť. Pri určovaní jedenástky zvažujeme spolu so štábom mnoho vecí. V súčasnosti neexistujú žiadni hráči základu ani náhradníci."

[Anais Marti, La Vanguardia] Marcos Alonso je údajne krok od predĺženia zmluvy. Čo vnáša do tímu?

"Áno, diskutovali sme o tom s Mateu, s Jordim, s klubom... Som veľmi spokojný s Marcosom, predovšetkým s tým, aký je profesionál a aký je to človek. V šatni je to skvelý človek a na ihrisku je skúsený, je vyspelý a môže hrať na viacerých postoch... Myslím si, že je to prestup vysokej úrovne. Som si istý, že nám pomôže v ďalších zápasoch."

[Toni Juanmarti, Relevo] Ak by však existovala možnosť prestupu, chcel by si posilniť pravú stranu obrany?

"To by som naozaj nerobil. Mnohokrát som povedal, že káder je veľmi dobre vybudovaný. S výnimkou Hectora skutočne nemáme prirodzeného pravého obrancu, ale máme veľa dobrých možností na tento post. Som spokojný s tým, čo máme."

[David Bernabéu, Sport] Ak Pedri zajtra nastúpi, odohrá vo veku 20 rokov svoj 100. zápas za Barcelonu. To je obrovské číslo.

"Áno, tieto čísla sú mimoriadne. Talent, ktorý má Pedri vo veku 20 rokov... Sto zápasov, ak bude hrať zajtra... Je to výnimočné, jeho štatistiky, jeho talent, to všetko.... Čaká ho brutálna budúcnosť. Nie je to len jeho prípad, pretože našťastie máme generáciu veľmi dobrých a veľmi mladých futbalistov. Musíme sa o nich starať, povzbudzovať ich, dať im pocit, že sú milovaní a dôležití. V tíme je veľa talentovaných a mladých hráčov. Pedri je jedným z nich. U máloktorého futbalistu som videl taký talent ako u Pedriho."

[David Ibanez, Mediaset] Prešiel si si ťažkými chvíľami, spomínam si, že si v istom momente povedal, že máš správy, ktoré ťa odsudzujú na smrť. Zdá sa, že teraz zažívaš najlepšie obdobie, odkedy si tu, vyhrali ste Superpohár, vediete La Ligu a postúpili ste do semifinále Kráľovského pohára. Aké sú teraz novinky?

"Že musíme zajtra poraziť Gironu (smiech). Tu získate poukaz na pokoj na duši len na tri dni. Toto je Barcelona. Do zajtra je tu istý pokoj, istý, ale nie priveľký (smiech). Vždy sa ozýva kritika, vždy sa ozývajú hlasy, že niečo nerobíte správne, to je barcelonské prostredie, či už je dobré alebo zlé. Poznám to veľmi dobre. Ak zajtra nevyhráme, bude to opäť obrovský humbug. Zajtrajší zápas si chceme užiť, zabojovať a pokúsiť sa vyhrať nad ťažkým súperovom. Míchel má úplnú pravdu, že Girona nemá prakticky čo stratiť. Predstavujem si, že oni budú hrať takto, bez veľkého tlaku, a my budeme hrať pod veľkým tlakom, že musíme vyhrať ligu. Preto nesmieme stratiť ostražitosť."

[Paula Muriel, L'Esportiu] Očakávaš, že katalánske derby proti Girone bude rovnako ťažké ako to proti Espanyolu? Oriol Romeu priznal, že jeho tím chce prekvapiť.

"Áno, očakávam, že súper bude veľmi ťažký, silný a agresívny, veľa vecí robí dobre. Napríklad Oriol Romeu, ktorého si spomenul, je skvelý hráč, Aleix García, je to technicky veľmi nadaný tím. Má rýchlych hráčov vpredu, dobrých krajných obrancov a stopérov. Veľmi dobre sa pohybujú s loptou, majú veľa možností na hru. Futbal je teraz veľmi vyrovnaný a v takýchto mužstvách je veľa talentu."

[Núñez, La Sexta] Defenzívna hra tímu je na veľmi vysokej úrovni, aj vďaka Ter Stegenovi. Ako hodnotíš jeho úroveň a dôležitosť pre tím? Je podľa teba najlepším brankárom na svete?

"Ako som už povedal, Marc je jedným z najlepších brankárov na svete. Ak nie je najlepší, tak nepochybne patrí do prvej trojky. Pre Barcelonu a pre mňa je to najlepší brankár na svete, pretože hráme tak, ako hráme, vyvážame loptu, hráme s vysokou obrannou líniou... Jeho práca s loptou je vynikajúca, oboma nohami, vždy si vyberie najlepšiu možnosť, všetkému rozumie. Pre mňa je zárukou. Povedal som to hneď na začiatku, keď som bol kritizovaný, ale tu sa kritizujú dokonca aj stoličky. Ter Stegen je na mimoriadnej úrovni a poskytuje nám veľkú istotu. Ak dobre bránime, je to často aj preto, že máme loptu. Preto je pre nás dôležité mať loptu. Teraz sa to podceňuje, ale v tejto situácii súper nemá loptu a my bránime s loptou na kopačkách. A keď ju nemáme, máme svoje povinnosti. Samozrejme, máme aj brankára. Naším prvým cieľom je však brániť s loptou."

[Andre Linares, ESPN Brazília] Aký je Gavi v šatni? Ako vedieš 18-ročného mladíka, ktorý sa stáva dôležitým futbalistom Barcelony a národného tímu?

"Nebudem nikoho klamať, Gavi je čistá vášeň, srdce. Motivuje svojich spoluhráčov, infikuje ich, je prekvapujúce vidieť jeho osobnosť vo veku 18 rokov. Keď ho vidíte trénovať, uvedomíte si, aký je to obrovský génius. Je úžasné, koľko zo seba dáva."

[Gol] Máš pocit, že názory sú trochu prehnané? Za mesiac a pol sa to zmenilo z toho, že ťa hnali na smrť, ako si povedal, na najlepšieho trénera na svete, ktorý zavádza novú éru.

"Hovorí sa to...?"

Z toho, čo som čítal...

"Noo, ku*** (smiech). To sa mi páči viac. V Barcelone nie je nič uprostred. Buď nastane eufória, alebo maximálna porážka. Musíme byť emocionálne vyrovnaní. Stalo sa mi to ako futbalistovi a teraz ako trénerovi. Na mentálnej úrovni musíme byť vyrovnaní, aby hráči nezachádzali do extrémov. V eufórii a po porážkach musíme zostať pokojní."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Na ktorej pozícii sa Ansu cíti najlepšie, na krídle alebo v strede útoku? Na základe jeho charakteristiky, na ktorej pozícii môže dlhodobo hrať častejšie?

"Na oboch postoch. Myslím si, že Ansu sa cíti pohodlne, keď je blízko bránky. Musíme sa snažiť, aby dostával lopty, mal príležitosti... Ansu má kvality na to, aby hral na oboch pozíciách, môže hrať chrbtom k bráne, útočiť stredom a nabiehať do voľného priestoru, je rýchly a dokáže hrať jeden na jedného. Má všetko na to, aby urobil rozdiel v záverečnej tretine ihriska. Obe pozície sú pre neho veľmi dobré."

[Iniesta] Dembélé utrpel v predchádzajúcich sezónach 14 zranení. Prekvapuje ťa, že sa na neho nelepia zranenia? Je to skôr tvoja zásluha alebo zásluha futbalistu? Mohol by si nám trochu vysvetliť, aké s ním máš plány?

"Snažíme sa, aby sa futbalisti nikdy nezranili, to platí aj pre Dembélého a ďalších. Pracujeme na prevencii zranení, je to práca v posilňovni, kontrola záťaže... Veľa vecí. Dembélé zmenil svoju situáciu, je šťastný, je tam, kde chcel byť. Vždy mi hovoril, že chce hrať v Barcelone. Predstavuje pre nás radosť. Snažím sa mu dodať dôveru a on mi to opláca. Z jeho výkonnosti som nadšený od začiatku."

[Adria Regas, El 10 del Barça] Obrana sa nedávno skonsolidovala s Araujom, Christensenom a Koundém, čo dáva defenzíve veľkú istotu. Myslíš si, že ak by títo traja boli zdraví v skupinovej fáze Ligy Majstrov, bola by Barcelona v osemfinále?

"Nemyslím si, že to bol hlavný problém. Vypadli sme na vlastnú žiadosť. Neboli sme efektívni, napríklad v Mníchove alebo Miláne boli rôzne situácie.... To je už minulosť a nebudem sa k tomu vracať, musíme sa sústrediť na prítomnosť, zajtra nás čaká Girona a pred nami je toho veľa."

[Efe] Ak porazíte Gironu, stanete sa víťazmi jesennej časti súťaže. Aký význam to má pre vás a ako to môže ovplyvniť tím vo zvyšku sezóny?

"Nepripisujem tomu veľký význam, ale znamenalo by to, že by sme mali šesť bodov pred Realom s jedným zápasom navyše, pretože bude hrať v nedeľu. Je pre nás dôležité vyhrať, sú to tri kľúčové body, pretože je to náročný výjazd. Neprikladám veľký význam tomu, že by sme boli šampiónmi v prvej časti sezóny."

[Ángel Álvarez, Culemania] Ako zmena systému ovplyvňuje úroveň hry hráčov vrátane Ousmane Dembélého?

"Je veľa futbalistov, ktorí sú na vysokej úrovni. Je to dobré pre tím. Ja som ten, kto má problém zostaviť zostavu a potom urobiť zmeny. Pozitívom pre tím je, že každý prispieva svojou troškou. Frenkie je na skvelej úrovni, Gavi, Pedri, Busi.... Kessie, keď nastúpi, je na veľmi dobrej úrovni, Ousmane, Rapha... Veľa hráčov je na vysokej úrovni, je to pozitívna správa pre tím. Bez ohľadu na rozostavenie ide o koncepciu a model hry, o držanie lopty a dominanciu s ňou."

[Television Espanola] Zajtra sa v ligovom zápase prvýkrát stretneš s Míchelom. Čo si myslíš o ňom ako o trénerovi a o tom, čo dosiahol v Girone?

"Je to veľmi dôležité, ale jeho úspechy nepochádzajú len z Girony, významné úspechy dosiahol aj v iných kluboch. Míchel je veľmi inteligentný človek, taký bol už ako futbalista, talentovaný, s veľkou kvalitou a pochopením hry. To sa prenieslo aj do trénerskej práce. Má veľmi dobrú filozofiu, jeho tím hrá bez komplexov, má alternatívy pri vyvážaní lopty, útočí vysokým pressingom. Osobne sa mi Míchel páči ako tréner aj dynamika hry jeho tímu."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-01-27 19:00:19
Jedna lastovička leto nerobí. Dembo odohral jeden dobrý zápas a môžeme čakať 7 nepodarených teraz.