Jaume Roures je filmový producent a dnes už bývalý majiteľ a prezident spoločnosti Mediapro, ktorá je zodpovedná za audiovizuálnu produkciu v La Lige. Roures je tiež socio Barcelony a v roku 2022 sa podieľal na aktivácií finančných pák odkúpením podielu v Barça Studios - operácia, ktorej účinky vidíme dodnes. Katalánsky denník La Vanguardia uverejnil vo svojom nedeľnom vydaní jeho stĺpček s názvom Nevyhnutný návrh, ktorého preklad prinášame.

***

Ekonomická situácia klubu vyvolala v poslednom čase veľa obáv o možnosť zaručiť vlastnícky model a myslím si, že je vhodné to využiť a predložiť návrh na túto tému, keďže som svoj názor vyjadril v niektorých médiách už pred Vianocami.

Návrh nespočíva v premene klubu na športovú akciovú spoločnosť (SAD): návrh spočíva v zachovaní veľkej väčšiny akcií socios (napr. 70 - 75%) prostredníctvom klubovej nadácie a v predaji 25 - 30 % akcií na burze. Dobrý príklad by sme mohli nájsť v tom, čo urobila nadácia La Caixa počas procesu transformácie bankovníctva.

Týmto krokom by sme dosiahli dve veci:

1. okamžité odstránenie dlhu klubu, ktorý nám v tejto chvíli neumožňuje konkurovať.

2. Kontrolu nad financiami klubu, ako to vyžadujú burzové predpisy, ktoré si vynucujú starostlivé a transparentné hospodárenie. 

Kto by mohol investovať týchto 25 - 30%? Rôzni investori alebo veritelia, ktorí by mohli kapitalizovať dlh, ktorý im klub dlhuje. Títo menšinoví investori by mali obvyklé právomoci pri takýchto operáciách a záväzok klubu vyplácať dividendy podľa hospodárskych výsledkov (Bayern garantuje trom akcionárom 75% dividendy).

Odstránením dlhu by zmizli úroky a ďalšie vedľajšie náklady. Okrem toho by sa pozitívne vyriešila kľúčová téma riadenia, keďže by ju museli podrobne a transparentne preskúmať orgány finančnej kontroly.

Akú hodnotu má Barça dnes?

Skutočnú odpoveď bude diktovať len trh, ale môžeme urobiť odhad na základe toho, čo Forbes napísal o 5 miliardách eur, a na základe toho, čo sa v posledných mesiacoch dialo na futbalovom trhu.

Podiel 25% v Manchestri United v nepríjemnej ekonomickej a športovej situácii (žiadne víťazstvá na ihrisku, strata 133 miliónov v minulej sezóne a celková strata 1,4 miliardy) vyústil do investície spoločnosti Ineos vo výške 1,5 miliardy. Klub mal v minulej sezóne príjmy vo výške 670 mil.

Chelsea bola predaná za 5 miliárd eur kvôli invázii na Ukrajinu a nahromadila viac ako 1 miliardu eur strát a 618 miliónov príjmov.

Dokonca aj PSG, ktorý mal v minulej sezóne príjmy 670 miliónov (určite s pomocou Kataru), stratil 368, má celkovú stratu 1,01 miliardy a naďalej hrá v Európe druhoradú úlohu, predal 15% s ocenením 4 miliardy eur.

Je jasné, že z týchto klubov má len Manchester značku a uznanie porovnateľné s Barçou, ale tieto čísla nám pomáhajú umiestniť debatu.

A dobrým príkladom toho, čo navrhujem, je Bayern.

Klub vlastní 75%. Už 20 rokov sa otvára novým akcionárom, ktorí zaplatili za 25% spolu 275 miliónov a svojou prítomnosťou v správnej rade pomáhajú klubu mať 854 miliónov príjmov, zarobiť 36 miliónov (a vrátiť 75%), mať 291 000 socios a 4400 penyi. A nulový dlh. A to ani netreba spomínať ich športovú veľkosť.

Je jasné, že v Katalánsku neexistujú spoločnosti s potenciálom tých bavorských, ale to nevadí, ak sa na burzu dostane menšina akcií.

Táto diskusia je v súčasnej situácii dôležitá. Kiežby sme ju mali v potrebnej hĺbke.

P.S. Zaujímalo by ma, o akej štruktúre prezident Realu Madrid povedal, že ju bude skúmať, aby ochránil klub.

zdroj: la vanguardia
foto: twitter

Diskusia

11 komentáre
2024-01-17 08:47:50
Ono sa o tom už hovorilo skôr a asi sa aj čakalo že k niečomu takému dôjde. Týmto modelom sme nemohli konkurovať klubom, ktoré vlastnia arabský šejkovia a akcionári. Určite to bolo udržateľné dlhšie ak by sme nerozhadzovali nezodpovedne peniaze za prestrelene nákupy, ale posledné sezóny len tapame a nesmeruje to nikam.
2024-01-17 09:20:42
5 rokov dozadu by som povedal nie, ale teraz by som dal všetko za to, aby sme sa mohli opäť čo najrýchlejšie vrátiť medzi najsilnejšie kluby, bez ohľadu na riešenie.