Xavi na tlačovej konferencii pred zápasom s Las Palmas potvrdil, že Andreas Christensen má určité ťažkosti, ale ostatní hráči na čele s Marc-Andre ter Stegenom sa cítia dobre. Tréner Barcelony sa vyjadril aj ku kritike Frenkieho de Jonga či k nedávnemu vystúpeniu Lamineho Yamala v národnom tíme a zaoberal sa správami o žalobe na novinárov. 

[Rádio Catalunya] Ako sú na tom Koundé, Araujo, Christensen, ktorý dnes netrénoval, a Ter Stegen, ktorý nás počas tréningu vystrašil?

"Všetci sú na tom dobre, okrem Andreasa, ktorý má stále ochorenie Achillovej šľachy. Zajtra určite nebude môcť nastúpiť. Uvidíme, aké budú jeho pocity. Ostatní sú k dispozícii, v prípade Marca to skončilo len vystrašením."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Nedávno sa Lamine Yamal dočkal na Santiago Bernabéu ovácií a pokrikov "MVP, MVP". Čo si myslíte, keď vidíte takýto obraz? Ako sa cíti samotný futbalista pri svojom návrate?

"Vidím, že Lamine je veľmi pokojný. Je veľmi vyspelý v tom zmysle, že sa dobre vyrovnáva so všetkým, čo sa deje, napriek tomu, že je taký mladý. Je to zrelý, veľmi zodpovedný človek. Myslím si, že si uvedomuje situáciu, ktorou prechádza, že musí ďalej pracovať. Vidím, že má v sebe veľa pokory, ešte viac pokory k svojej práci. Dokazuje, že je veľmi výnimočný, rozdielový futbalista. Hráč, ktorý je povolaný poznačiť éru svetového futbalu, predovšetkým v Barcelone. Dúfam, že sa budeme vždy tešiť z úrovne, ktorú ukázal v národnom tíme."

[Adria Regas, El 10 del Barca] Chcel by som vedieť, ako prebieha rehabilitácia Pedriho a Frenkieho de Jonga. Pokiaľ ide o druhého menovaného, stále sa hovorí o tom, že keď hrá, príliš dlho drží loptu, že nie je futbalista pre štýl Barçy, ako Sergi alebo Fermín. Zdieľate tieto názory? Myslíte si, že je pravda, že sa Frenkie neprispôsobil štýlu, alebo je to predsa len tak?

"To sa stáva vždy, keď sa nedarí, chýbajú nám tí, ktorí tam nie sú, a keď sa darí, tí, ktorí sa nezúčastňujú, sú slabí. Tak to je, tak to funguje. Frenkie je futbalista, ktorý u nás robí veľký rozdiel, je to výnimočný futbalista. Veľmi dobre chápe, čo si od neho vyžaduje hra na pozícii, na ktorej zvyčajne hrá. Keď hral, bol na veľmi vysokej úrovni. Aj keď hráme skvelé zápasy, chýbajú nám Frenkie a Pedri. Sú to kľúčoví hráči pre náš spôsob hry."

[Mari Carmen Torres, Marca] Včera unikli správy o vašich údajných žalobách na novinárov. Je to pravda, alebo je to váš spôsob, ako povedať "dosť", "na všetko nie je súhlas"?

"Áno, toto sa mi ešte nikdy nestalo. Chápem kritiku, viem, kde sa nachádzam, ale všetko len do určitej miery. Nebudem tolerovať klamstvá a situácie, v ktorých sa vymýšľa. Myslím si, že toto je ten správny čas povedať "dosť", pretože sú to veľké lži."

[Marta Mauricio, Barça Studios] La Liga sa po reprezentačnej prestávke vracia v domácom zápase. Čo očakávate od súboja s Las Palmas, ktorého tréner García Pimienta pozná Barcelonu veľmi dobre?

"Áno, zajtra sa La Liga vracia po 10 dňoch odpočinku, veľa hráčov bolo mimo klubu kvôli prestávke FIFA. Našťastie sa vrátili v dobrom stave, pretože v poslednom čase sme mali smolu. Máme súpera, ktorý hrá skvelý futbal, ktorý neodovzdáva loptu, ktorý chce vždy hrať, ktorý má osobnosť. Podľa mňa Pimienta funguje veľmi dobre, je to štýl, ktorý sa podobá na náš, na našu DNA. Jeho hráči sú veľmi technicky nadaní. Ťažko ich vidieť, ako v rámci priamej hry odkopávajú loptu od brankára. Je to ťažký súper, ktorému sa ťažko odoberá lopta, ale my sa pokúsime urobiť všetko pre to, aby sme dominovali. Myslím si, že tento tím nemá čo stratiť a má čo ukázať, takže to nebude ľahké stretnutie."

[Marta Ramon, RAC1] Reprezentačná prestávka prerušila veľmi dobrú sériu. Je preto tento zápas potenciálne nebezpečný?

"Áno, predovšetkým kvôli návratu z reprezentácie. Niekedy začiatok zápasu niečo stojí, niečo stojí to, že sme sa odpojili. Dnes som im povedal, aby zabudli na národný tím, sme späť, v hre sú dve trofeje. V posledných zápasoch sme podali veľmi dobrý výkon, miestami až brilantný. Dúfam, že v tomto pozitívnom tempe budeme pokračovať. Je to stretnutie u nás, pred našimi fanúšikmi, dôležitý zápas, aby sme pokračovali v boji o La Ligu."

[Xavi Lemus, TV3] V akom stave je Robert Lewandowski? Dlhú časť sezóny bol spochybňovaný. V poslednom čase predvádza verziu, ktorú očakávate? Ako ho vnímate?

"Začnem tým, že Robert je, ako som už mnohokrát povedal, prirodzený líder, od svojho príchodu nám veľmi pomohol. Vždy pracuje s pokorou, stavia sa dopredu, chce sa zlepšovať napriek svojmu veku. Pre nás je to futbalista beštia. Myslím si, že je vo veľmi dobrej forme. Už nedávno som mu povedal, že v Barcelone odohral jeden zo svojich najlepších zápasov. Je na veľmi vysokej úrovni, dobre pracuje fyzicky, z reprezentácie sa vrátil v dobrej forme. Pre naše záujmy je to dôležitý futbalista."

[German García, Radio Nacional] Obávate sa odstupu medzi zajtrajším zápasom a zápasom s PSG?

"Nie, znepokojuje ma návrat z národného tímu a opätovné zapojenie sa do "klubového režimu". Viac sa obávam zajtrajšieho zápasu ako duelu s PSG, do ktorého zostáva ešte veľa času. Sústredíme sa na La Ligu. Veríme, že o ňu môžeme bojovať, a chceme to urobiť. Kľúčové bude získať zajtra tri body, aby sme na Real Madrid vytvorili trochu väčší tlak."

[Victor Navarro, COPE] V nadväznosti na otázku kolegu, ako to zvládate ako tréner, keď máte po reprezentačnej prestávke ďalšiu prestávku kvôli Kráľovskému poháru, pred súperením s PSG, El Clásicom a ďalšími zápasmi?

"V tomto zmysle je to tiež pozitívne, mať dni na tréning, dobre sa pripraviť na súperenie s PSG, predovšetkým na prvé stretnutie, ktoré sa začne po skončení zajtrajšieho zápasu. Chceme sa dobre pripraviť, ale najprv sa stopercentne sústredíme na to, čo nás čaká v zajtrajšom stretnutí. Nebude to ľahký zápas, je to tím, ktorý neodovzdáva loptu, útočí, ukazuje osobnosti, vysoko pressuje, je odvážny, zvyčajne má veľmi vysokú defenzívu... Je to veľmi ťažké stretnutie a dobrý test toho, čo nás čaká vo zvyšku sezóny."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Niekedy človek zabudne, že Lamine Yamal má 16 rokov. Ako sa klub a štáb vyrovnávajú s takým veľkým nástupom Lamine Yamala? Ako s chlapcom pracujete na taktickej a fyzickej úrovni, keďže je konečne v procese rozvoja svojho tela?

"Rovnako ako s ostatnými futbalistami v tíme. Robíme špecifickú prácu, fyzické posilňovanie, myslím, že si počína veľmi dobre. Stále je to tínedžer, o tom sme sa už veľakrát rozprávali. Na mentálnej úrovni si myslím, že je to veselý chlapec, rád vtipkuje, veľmi dobre zvláda to, čo sa deje. Čoraz viac si to užíva, je spokojný a šťastný. Skupina ho prijala veľkolepo dobre a pomáha mu aj na individuálnej úrovni. Nevidím žiadny problém, všetko je pozitívne."

Gündoğan je futbalista, ktorý v tejto sezóne odohral najviac zápasov. Uvažujete o tom, že by ste mu dopriali oddych, aby nepanoval strach a mohol zostať svieži na ďalšie výzvy? Ako hodnotíte jeho sezónu?

"Myslím si, že Gündoğanova sezóna bola vynikajúca. Má čísla, ale nielen čísla. Sú veci, ktoré nám dáva, ktoré sa nedajú vyčísliť, pauza, pokoj, tempo... V mnohých zápasoch urobil rozdiel gólmi, asistenciami, osobnosťou, tým, čo dáva tímu, ako nám pomáha, jeho skúsenosťami... Myslím si, že je to totálne rozdielový futbalista a pre mužstvo zásadný hráč. Zajtra nebude ideálny deň na to, aby si futbalista oddýchol, pretože máme 10 dní na prípravu na ďalší zápas. Takže všeobecne platí, že ak bude k dispozícii, s najväčšou pravdepodobnosťou nastúpi."

[Juli Claramunt, Jijantes] Hovorili ste o zraneniach a tých, ktorí sa vrátili zo zrazu národného tímu v dobrom stave... Jedným z hráčov, ktorí sa vracajú, je aj Ferran Torres, ktorý mal byť na zozname povolaných na predchádzajúce tri zápasy, ale nakoniec chýbal. Ako sa cíti? Je isté, že sa teraz vráti?

"Áno, určite už bude pripravený. Vyzeral dobre. Tento týždeň sme odohrali dva zápasy proti juvenilu a on sa dostal do rytmu, rovnako ako Marcos [Alonso]. Je stopercentne pripravený a ja som z toho veľmi šťastný, pretože je pre tím veľmi dôležitý."

[Alex Pintanel, Relevo] V posledných dňoch Joan Laporta aj Deco hovorili, že cieľom je, aby ste zostali. Čo si myslíte, keď počujete takéto slová?

"Už som im povedal, že som im veľmi vďačný... Je medzi nami veľká dôvera a priateľstvo. Verím, že sa na tom nič nezmení. Od prvého dňa myslím na dobro klubu ako hráč aj ako tréner. Nič sa nemení. Ale vždy budem vďačný prezidentovi, Decovi a všetkým. Kľúčové slovo je vďačnosť."

[Canal+ Francia] Lamine Yamal a Pau Cubarsí idú v tejto sezóne ako strela... Obaja už majú za sebou debut v  španielskej reprezentácii... Aká je pre nich teraz ďalšia výzva?

"Udržať si úroveň. Barça je najväčšou výzvou vo svete futbalu... Je to skvelý tím a španielska reprezentácia je skvelý tím. Teraz je výzvou pre Lamineho aj Paua udržať sa medzi elitou dlhé roky. Majú na to všetko, a to je to najťažšie. Mnohí z nás to dosiahli, ale je ťažké zostať na úrovni. Myslím si, že máme pred sebou dvoch hráčov, ktorí môžu znamenať éru v klube aj vo svetovom futbale."

[Andre Linares, ESPN Brasil] Vitor Roque je v klube už tri mesiace. Ako hodnotíte tento čas? Často hrával na krídlach... Trénuje najmä to?

"Áno, tento týždeň sme s ním trénovali rôzne spôsoby, na krídle, v strede ako deviatka v tých zápasoch proti juvenil. Vyzerá veľmi dobre. Myslím si, že má veľkú prispôsobivosť. Už teraz nám dáva veľa. Myslím si, že vždy, keď prišiel, vždy tímu niečo dal, a to je najdôležitejšie. Vždy je pripravený pracovať, je ochotný sa obetovať... Vždy dával góly, asistuje... Nedávno vybojoval červenú kartu po Araujovej prihrávke z hĺbky... To je Vitor Roque, dokáže pre tím niečo vytiahnuť."

[Adria Fernández, Sport] Nedávno Luis Enrique na Twitchi povedal, že Araujo, Pedri, Gavi, Frenkie, Gundo a Lewandowski by mohli hrať v prvom tíme jeho PSG... Kto z PSG by podľa vás hral v prvom tíme Barçy?

"Je to ťažké, samozrejme, že by tam bola konkurencia, ale veľká. Hovoríme o dvoch tímoch na veľmi podobnej úrovni. Ktorého stopéra by ste si vybrali? Toho z PSG alebo toho z Barçy? Alebo ktorého útočníka? Toho z PSG alebo toho z Barçy? Naša úroveň je taká podobná, že by som mohol povedať to isté, čo Luis."

[Guillem Borras, Iniestazo] Môže byť Mika Faye povolaný? Je pripravený hrať v prvom tíme Barçy?

"Áno, hral v jednom z priateľských zápasov, predsezónu hral s nami... Myslím si, že je to hráč so schopnosťou pohybovať sa s loptou, je agresívny, rýchly... Má predpoklady na to, aby nám bezpochyby pomohol. Má dobrú úroveň."

[Mas Que Pelotas] Chcel by som sa opýtať na spoluprácu medzi Vitorom Roque a Robertom Lewandowskim. Videli sme, že Lewandowski sa po príchode Roqueho vrátil do špičkovej formy, ale hádam poukazujete na to, že Lewandowski je vzorom aj pre mladého útočníka, akým je Roque...

"Áno, myslím si, že obaja sa dobre dopĺňajú. Takmer vždy, keď bol Vitor na ihrisku, bol vedľa neho aj Robert. Robert hrá viac na nábeh, je v pokutovom území... a Vitor je hráč, ktorý dokáže často atakovať priestor. Dobre využíva Robertov pohyb a naopak. Je to v prospech tímu."

[Angel Álvarez, Culemania] Po zápase s Atléticom Lewandowski povedal, že v tréningu nastala určitá zmena. Môžete vysvetliť, v čom to spočívalo? A bolo to plánované?

"Je to jednoduché. Keď máte čas, ako napríklad teraz, keď máme po Las Palmas 10 dní do zápasu s PSG, samozrejme, zvýšime intenzitu a fyzickú úroveň, pretože máme viac dní práce. Doteraz, v januári a februári, sme prakticky nemohli trénovať s celou skupinou, pretože to bolo prakticky takto: regenerácia - predzápasový tréning - zápas - regenerácia - predzápasový tréning - zápas... Je ťažké takto trénovať, o to viac pri vysokej intenzite. Teraz je to takto."

[Jordi Batalla, Mundo Deportivo] Chcel by som sa opýtať na Ferrana Torresa a alternatívy, ktoré dáva v útoku... Vidíte ho aj v tejto štvorici v strede poľa?

"Ferran môže hrať v útoku prakticky na piatich pozíciách: na širokom ľavom a pravom krídle, na deviatke a ako krajný obranca na oboch stranách. A skutočne hral na všetkých piatich. Je to hráč, ktorý nám dáva veľa možností. Je silný, rýchly a má talent na strieľanie gólov. Je to futbalista, ktorý nám toho veľa dal a bude v tom pokračovať."

[LaLiga TV] Hovorili ste s Robertom a İlkayom po reprezentačnej prestávke? Pýtam sa na nich kvôli vysokému počtu odohraných minút... Povedali ste, že neočakávate rotáciu, ale rád by som o nich dvoch niečo vedel.

"Áno, včera a dnes som s nimi hovoril... Cítia sa dobre, takže obaja budú pripravení. Odohrali veľa minút, ale sú pripravení súťažiť."

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.