Xaviho sa na tlačovej konferencii opäť pýtali na jeho rozhodnutie odísť z Barcelony. Priznal, že súčasná nálada eufórie je lepšia ako predchádzajúca pesimistická, a v tejto súvislosti novinárom čo-to vytkol. Zároveň vysvetlil, čo ho viedlo k oznámeniu odchodu z klubu. Zhodnotil aj vyjadrenie Mono Burgosa na adresu Lamineho Yamala.

[Victor Navarro, Cadena COPE] Vaši hráči a vy ste v Barcelone opäť vzbudili nádej, fanúšikovia sú v eufórii. Ako to všetko zvládate? Ako to zvládnete medzi hráčmi, ako znížite túto eufóriu, ako ich uistíte, že je tu liga, je tu odveta a nič ešte nie je hotové?

"Podobným spôsobom, ako sa kritizuje, keď sa veci vyvíjajú veľmi zle. Vtedy sa musíte zdvihnúť, teraz znížiť [eufóriu]. Musíte si myslieť, že sa ešte nič neurobilo, ani trochu. Chápem eufóriu, fanúšikov, nádeje... Povedal som, že kľúčové slovo je nádej, aby sme mohli snívať o Lige majstrov a La Lige, ale sme v rovnakej situácii ako pred zápasom s PSG. Nevyhrali sme postup. Treba si myslieť, že k súťaži budeme pristupovať s výsledkom 0:0 až do prestávky. Taká je situácia. Myslím si, že šance v LaLige stále existujú, ale prechádzajú cez zajtrajšie stretnutie. Chápem však eufóriu, je lepšie žiť s touto eufóriou a nádejou barcelonismo ako s pesimizmom."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Predstavovali ste si na konci januára, že tím bude vyzerať takto, alebo vás to prekvapilo?

"Nie, pri oznamovaní rozhodnutia, ktoré som urobil na konci januára, som bol presvedčený, že budeme na takomto mieste. V opačnom prípade, ak by som verejne o ničom nerozhodol, bola by to katastrofa. Som si tým istý. Povedal som prezidentovi, že sa pozerám na klub. Dôležitý je klub, nie ja, nie futbalisti. Najdôležitejšie je, aby sme sa všetci pozerali na klub. To je prvá vec, ktorú robím. Momentálne sa pozerám na klub. Inak, ak by som toto rozhodnutie neurobil, v tejto fáze by sme nesúťažili."

[David Bernabéu, Sport] Dá sa povedať, že je pre vás takmer nemožné prehodnotiť svoje rozhodnutie? Pretože ak by ste zostali...

"... Nie je potrebné, aby ste sa ma na to pýtali. Odpovedám na to na každej konferencii. Nič sa nemení. Takže ak chcete zmeniť otázku, stále máte čas." [Smiech novinárov]

Áno? Môžem ju zmeniť?

"Áno, dávam vám šancu [smiech]."

Výborne, Xavi. Po tom, čo sa stalo tento týždeň, sa hovorí, že Barça by mohla postúpiť do semifinále a jej večný rival by mohol vypadnúť. Čakali ste, že sa to stane?

"Viete, čo som očakával? Že mi túto otázku nepoložíte, ale teraz sú vaše predpoklady pozitívne. Vaše predchádzajúce predpoklady boli všetky negatívne. Z veľkej časti aj tvoji kolegovia. Teraz sú všetky pozitívne. Práve v tom spočíva táto zmena dynamiky. To, že sme už tri mesiace neprehrali, jednoznačne pomáha. Keď som urobil toto rozhodnutie, hneď na druhý deň bol predpoklad vášho kolegu [ukáže na miestnosť, akoby niekoho hľadal, ale možno nemyslel nikoho konkrétneho, ale chcel len navodiť dojem, že niekoho z novinárov] už pozitívny. O to ide. Snažíme sa zmeniť dynamiku pre dobro tímu, pre dobro klubu, to je všetko. To hovorí za všetko. A rozhodnutie sa nezmení."

[Fran Ruben, Television Española] Rád by som vedel, ako sa Lamine Yamalovi darí po rasistickom, nechutnom a odsúdeniahodnom komentári Mona Burgosa a následnom smiechu. Aké sú vaše názory na túto tému?

"Už ste to povedali, nechutné a odsúdeniahodné. Plne s vami súhlasím. Lamine je v poriadku, pokojný a šťastný. Nie je potrebné sa k tomu viac vyjadrovať."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Po nedávnych víťazstvách a znovuzískaní sebavedomia, aký zápas očakávate od Cádizu Mauricia Pellegrina?

"Cádiz prehral len jeden z posledných piatich zápasov, naposledy doma porazil Atlético. Hrajú o veľa, aby sa udržali v lige. Takže ťažkosti v tomto stretnutí sú pochopiteľné. Z futbalového hľadiska hrajú prakticky o život. Bude to naozaj náročné stretnutie po každej stránke. Sú veľmi agresívnym tímom, myslím si, že pod vedením Pellegrina sú dobre organizovaní, sú skvelí v protiútokoch, hrajú priamočiarejší futbal. Nepríjemný súper, na ťažkom teréne, bude to ťažké. Uvidíme, ako na tom bude mužstvo, ako to bude s únavou. Zajtra sa rozhodneme o zostave. Pre nás sú to dôležité tri body, ak chceme bojovať o túto ligu až do konca."

[Laura Brugues, TV3] Ako môžete motivovať svojich hráčov na zápas proti Cádizu, ktorý sa trápi po veľkom víťazstve v Lige majstrov a pred odvetou s PSG a Clásicom na Bernabéu?

"Pre nás je to kľúčový zápas. Ak zajtra nevyhráme, liga sa pre nás prakticky môže skončiť. To znamená, že musíme nastúpiť veľmi odhodlane. Ak chceme naozaj bojovať o titul až do konca, čo je ťažké, ale nehádžeme uterák do ringu, musíme to urobiť. Ak zajtra zlyháme, Clásico nám už v podstate veľa nedá. Preto sú to pre nás tri dôležité body. Uvidíme, čo urobia lídri pred naším zápasom. Toto je kľúčové kolo pre LaLigu. Myslím si, že zajtra môžu byť hráči extra motivovaní tým, že hráme o titul."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Mohlo by to, čo sa stane na Mallorce [hrá tam Real Madrid], určiť úroveň rotácie v dueli s Cádizom?

"Nie, nič to nezmení. Beriem do úvahy predovšetkým únavu, ochorenia. Rozhodneme sa zajtra, porozprávame sa s hráčmi, ako na tom sú. Postavíme taký tím, aby sme vyhrali zápas v súťaži, ktorá je aj pre nás veľmi dôležitá. Myslím si, že musíme zmeniť mentalitu, nechať Ligu majstrov bokom a sústrediť sa na tieto zápasy, pretože získať zajtra víťazstvo je pre nás kľúčové."

[Damia López, RAC1] Zajtrajšie víťazstvo bude veľmi dôležité aj z tohto dôvodu, aby sme si udržali dobrú sériu a dobrú dynamiku pred stredajším zápasom s PSG?

"Áno, tiež, ale predovšetkým preto, aby sme si udržali šancu na titul v La Lige. Budúci týždeň je Clásico, ak si splníme svoju úlohu, budeme mať maximálne osem bodov. Ak vyhráme nad Realom, bude to päť bodov. Takže v prípade víťazstva budeme mať šancu. Prehra prakticky rozhoduje v prospech Realu. Dôležité je to aj v kontexte utorka, pre morálku, sebavedomie, to všetko... Sme v dobrej chvíli, áno, máme dobré momentum. Ale máme pred sebou súpera, ktorý hrá o všetko."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Po nedávnom víťazstve, dobrých výsledkoch a pozitívnych dojmoch z tímu, tešíte sa opäť z každodenného života trénera Barcelony?

"Áno, v mnohých momentoch áno, ale to sa už v minulosti stalo. Teraz, po oznámení môjho rozhodnutia novinárom, je v prostredí oveľa väčší pokoj. Klub je pokojnejší, vy ste pokojnejší, ja som pokojnejší, keď viem, že sa to pre mňa končí. Myslím si, že to bolo správne rozhodnutie. Získali sme pokoj, a preto sme tam, kde sme. Ak by to tak nebolo, bolo by to oveľa ťažšie."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako sa dá naložiť s minútami De Jonga a Pedriho v zajtrajšom zápase v kontexte Clásica a súboja s PSG?

"Rozhovorom s nimi. Každý prípad je iný. Závisí to od zranenia, jedno je svalové, druhé skôr úraz. Nemajú spolu nič spoločné. Závisí to od únavy, záťaže, nabehaných kilometrov... Zajtra musíme byť na rovnakej alebo väčšej úrovni aktivácie ako v Lige majstrov, pretože bojujeme o ďalšiu trofej. Ligu majstrov musíme nechať bokom a myslieť na LaLigu. Rozhodneme sa zajtra, ale bude to základná jedenástka, ktorá nastúpi získať tri body."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako pracoval tím počas týchto dvoch mesiacov a čo sa zmenilo, aby sa tím vrátil na najvyššiu úroveň?

"Práca je rovnaká ako predtým. Starostlivosť o detaily, pohľad na každý súťažný scenár so súperom, proti ktorému momentálne hráme... Absolútne nič sa nezmenilo. Tím jednoducho vstúpil do veľmi pozitívnej dynamiky, mužstvo verí, že je schopné odohrať skvelé zápasy na úrovni hry a výsledkov. Musíme stavať na tejto pozitívnej dynamike a pokúsiť sa vyhrať zajtra a potom v utorok, v Clásicu a ďalej. To, že tím dokáže konkurovať a dobre pracovať, je evidentné."

[Anais Marti, La Vanguardia] Chcela som sa opýtať na adaptáciu Vitora Roqueho...

"Má vrodené vlastnosti, ktoré si priniesol z Brazílie. Na zajtra sme pre neho pripravili aj video. Môže nám niečo dať a to je to, čo robí. Som si istý, že zajtra dostane minúty. Musíme čo najviac využiť jeho pohyb v priestore a prinútiť ho pochopiť pozičnú hru."

[Carlos Monfort, Jijantes] Mnohí mladí hráči dostávajú stretnutia. Dostane zajtra šancu Mika Faye?

"Je pripravený, určite bude v nominácii. Faye je veľmi dobrý. Je tu viac hráčov a je tu veľká konkurencia. Vidím, že je pripravený hrať."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Gündoğan hrá všetko. Je to pre neho príležitosť na oddych?

"Chceme mu dopriať oddych, ale je taký odhodlaný a pre nás dôležitý. Jedného dňa na neho príde rad, budeme sa s ním rozprávať. Vyvíja chvályhodné úsilie a nie je to žiadny dorastenec. Všetky zápasy odohral na veľmi vysokej úrovni. Jedného dňa si bude musieť oddýchnuť, áno. Uvidíme zajtra."

Prestupové obdobie ešte nie je otvorené, ale rád by som sa opýtal na Ronalda Arauja, ktorý bol spájaný s Bayernom Mníchov. Padlo už rozhodnutie o Araujovej budúcnosti? A ešte jedna otázka: Ronald a Ferran pili v Paríži maté, populárny nápoj z Uruguaja. Pijete maté, chutí vám, ponúkol vám ho niekedy Luis Suárez?

"Je to kľúčový hráč pre súčasnosť a budúcnosť Barcelony. Nevidím ho nikde inde. Musí zostať na sto percent. Čo sa týka maté, vyskúšal som ho, ale nepijem ho pravidelne. Mate je medzinárodný nápoj, pochádza z vašej krajiny, ale pijú ho všetci futbalisti."

[Joan Domenech, El Periódico] Čo prispieva k dobrej forme Raphinhu?

"Je to intenzívny hráč, ktorý ide do hĺbky. Podľa môjho názoru je jedným z najlepších hráčov na svete v útočnom priestore. Mali sme čas na regeneráciu a myslím si, že sme odviedli dobrú prácu vo fyzickej príprave. V stredu sme nabehali viac kilometrov ako PSG, tím, ktorý trénuje Luis Enrique. Môžem povedať, že jeho tímy behajú. Som hrdý na prácu, ktorú sme odviedli."

[Mari Carmen Torres, Marca] Ako sa vám páčil výkon Koundého v zápase proti PSG? Je zastavenie Mbappého dielom jednotlivých hráčov alebo celého tímu?

"Som s ním veľmi spokojný. Je to pre mňa takmer osobný transfer. Pre mňa je to jeden z najlepších obrancov na svete, pretože rád bráni, chce sa rozvíjať, je to líder, je pohotový. Má veľa pozitívnych vlastností. Čo sa týka zastavenia Mbappého, áno, väčšinou je to tímová práca, ale aj individuálna práca Julesa, Ronalda, stredopoliarov, Lamineho. Boli sme veľmi dobre naladení na defenzívnu prácu a to prinieslo výsledok."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Mal by byť Koundé v budúcnosti pravým obrancom, aj keď nechce hrať na tomto poste? Myslíte si, že ho treba presvedčiť, aby hral na pravej strane, s ohľadom na budúce prestupové obdobie?

"Musí byť obrancom Barçy. Vpravo, vľavo, v strede, vo formácii so štyrmi, piatimi, ôsmimi obrancami... Je to obranca a musí pokrývať, vyhrávať súboje, pressovať. Je tu na to, aby pomáhal tímu, rovnako ako všetci ostatní. To bolo jasné od začiatku."

[Javier Bordas, Iniestazo] Myslíte si, že hra Paua Cubarsího má vplyv na zlepšenie hry tímu?

"Nie. Myslím si, že sa to deje prostredníctvom tímovej práce. Zlepšili sme našu obrannú hru, pokiaľ ide o pokrývanie. Ako skupina a ako tím. Takto jednotlivci viac žiaria, nie naopak. Zlepšuje sa tím a až potom futbalista."

[David Amaya, El 10 del Barca] V stredu ste urobili dve zmeny, ktoré ovplyvnili hru tímu. Myslíte si, že to prinútilo ľudí pozerať sa na Xaviho ako trénera inak?

"Ja nevyhrávam zápasy. Vyhrávajú ich hráči. Ak Pedri nedá prihrávku, môžem urobiť zmenu v 50., 60. alebo 13. minúte... Je pravda, že rohový kop je vopred pripravený, ale Christensen sa tam postaví a Gündoğan pošle loptu, čo je skvelé. Futbal patrí hráčom. Takto to vidím ja."

Hovorili ste o zlepšení defenzívnej hry. Štatistiky ukazujú, že bránite nižšie. Urobili ste vedomé rozhodnutie stáť nižšie? Aké sú kľúče k tomuto zlepšeniu?

"Zlepšili sme sa, pretože sa zlepšili všetci hráči. Je to tímová záležitosť."

 

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.