Denisovi Suárezovi sa nesmierne darí. V každom zápase, v každej minúte, do ktorej nastúpi, ukazuje, že číslo šesť nedostal v prvom tíme FC Barcelona náhodou, keď si galícijský stredopoliar už stihol získať aj dôveru Luisa Enriqueho. Pozrime sa tak spolu na päť kľúčových faktorov, ktorými je podmienená jeho herná explózia, z ktorej ťaží aktuálne celá Barca.

Charakter a cieľavedomosť

Vo chvíli, keď má na sebe Denis dres, sa tento záložník mení. Z hráča, ktorý má tváričku dobrého, no tak trochu naivného chlapca, sa veľmi rýchlo stáva futbalista plne presvedčený o svojom talente, ktorý si je pripravený svoje miesto v mužstve zaslúžiť. Nikto by pritom nemal zabúdať na ťažkosti, ktoré postrehli galícijského rodáka v dôležitých momentoch z uplynulých sezón. Suárezova odpoveď na kritické situácie bola ale vždy brilantná, po tom, čo ho v Sevilli posadil Unai Emery len na lavičku náhradníkov, si sám hráč s cieľom dostávať dostatok minút vyžiadal presun do Villarrealu. El Madrigal, kde účinkoval pod vedením Marcelina, bol pre neho pohodlným miestom, no svoju zónu komfortu sa rozhodol opustiť aj tentokrát, keď si však v priebehu uplynulého leta vybral stály transfer do Barcelony. Jeho železná vôľa sa mu stala v kľúčových okamihoch najlepším spojencom, čo mu všetko len a len pomohlo k tomu, aby dozrieval a získaval skúsenosti na trávniku aj mimo neho.

Nájdenie svojho futbalového ja

Byť univerzálnym futbalistom je obrovskou výhodou, o to viac v mužstve Luisa Enriqueho, pre ktorého ide o jednu z kľúčových vlastností svojich zverencov. Pokiaľ si však hráč uprostred svojej všestrannosti nájde post, na ktorom sa mu darí najviac, je to pre neho mimoriadne pozitívne. Denisovi Suárezovi sa podľa všetkého podarilo niečo podobné. Galícijčan pochopiteľne hráva na ktoromkoľvek poste v strede poľa, no jeho výkony na pravom kraji zálohy mu výkonnosť ešte znásobili. Hráč si na tejto strane fantasticky rozumie so svojimi spoluhráčmi, keď je v prvom rade bezproblémová jeho spolupráca so Sergiom Robertom, respektíve Aleixom Vidalom. Po druhé, Denis prirodzene kombinuje s Messim aj Luisom Suárezom, čo je pre spojenie zálohy a útoku pochopiteľne veľmi dôležité. Suárez si našiel v Barcelone svoju vytúženú futbalovú DNA, z čoho teraz samozrejme aj profituje.

Tímové výsledky a individuálne štatistiky

Progres a evolúcia Denisa Suáraza neprišla v jednom konkrétnom zápase, v ktorom by nastal v jeho výkonoch prudký zlom. Hráč sa zlepšoval postupne, pričom teraz sa už zdá byť pripraveným na pravidelný prídel minút. Fakt je, že s jeho prítomnosťou sa rieši hneď niekoľko dlhotrvajúcich Luchových problémov, góly zo stredu poľa, ktoré nevedel tímu ponúknuť s výnimkou Ardu Turana nikto, a geniálne finálne prihrávky, ktorými sa zase zo zálohy mohol pochváliť iba Andrés Iniesta. Denisovi to v týchto smeroch v uplynulých týždňoch išlo náramne. Tri góly v dvoch dueloch a výrazný vplyv na hru. O bývalom hráčovi akadémie Manchestru City hovoril aj Luis Enrique. "Patrí medzi malé množstvo hráčov z Barcy B, ktorému sa podarilo vrátiť sa do prvého tímu svojou vlastnou zásluhou, prácou s loptou i bez nej," tvrdil.

Zlepšenie v defenzívnej činnosti

Ako na tlačovej konferencii hovoril aj samotný astúrijský manažér, okrem charakteru, ktorý je u Denisa Suáreza obdivuhodný, bola viac než len skvelá aj evolúcia tohto stredopoliara. Dvadsaťtriročný profesionál je každým dňom viac a viac konkurencieschopný, neustále sa zlepšuje vo všetkých aspektoch hry. Hovoríme aj o obranných povinnostiach, Denis totiž pracuje veľmi dobre bez lopty na svojej kopačke a sledovať ho pri napádaní svojho protivníka už vôbec nie je nezvyčajné. Na svoj plynulý chod potrebuje tím obete v podobe maximálneho úsilia každého hráča, a to najmä v defenzívnej činnosti, stará známa fráza koniec koncov hovorí o tom, že ofenzíva vyhráva zápasy, no obrana tituly. Práve defenzíva však bola pri zálohe s Denisom a Iniestom slabinou, na ktorej sa už začína pracovať. Je samozrejmé, že Suárez nebude tak skoro schopný byť tak defenzívne prínosný ako Chorvát Ivan Rakitić či dokonca portugalský rodák André Gomes, no obrovské zlepšenie v tomto ohľade sledujeme už teraz.

Požehnanie od tridente

Téma dobrého vzťahu Denisa Suáreza a Lea Messiho, Luisa Suáreza a Neymara bola v uplynulých dňoch veľmi často rozoberaná. Hovorilo sa najmä o unikátnom vychádzaní s Argentínčanom. "Medzi mnou a Messim je niečo špeciálne," vyhlásil Denis po zvládnutom zápase s Realom Sociedad. Okrem týchto fráz sme si mohli všimnúť, ako veľmi si dvojica rozumie aj na trávniku, čo je najdôležitejšie. Suárezov talent tridente neunikol a zdá sa, že si ho traja hviezdni Juhoameričania zobrali pod svoju ochranu.

Zdroj: sport.es
Foto: sport.es

romandinho

34
2017-01-30 09:20:44

Moc by som nepredbiehal a trosku krotil emocie, v zapasoch, kde sme jasne dominantny, kde je mnoho priestoru, je lahsie vyniknut, tazit z Leovej a inych geniality, vid Denis,Arda, a mozem pokracovat...sila a osobnost hraca sa ukaze v zapasoch, kde toho priestoru niet,pri silnom presingu supera, kde je potrebne nie slusne prihravku vracat nazad ale zobrat zodpovednost a nieco vytvorit a dokazat. Viď vcerajsi duel a tomu podobne,( Anoeta atd..)

pedo

5
2017-01-30 11:54:25

Úplne súhlasím

katalanec

-5
2017-01-30 12:51:54

Denis ukazoval svoju kvalitu a ohromnú techniku už v Seville alebo Villareale, možno si ho nesledoval ...

romandinho

-2
2017-01-30 14:27:17

Rozumiem ta,no teraz je v Barcelone a jedny z najťažších faktorov vo futbale : psychická odolnosť a odvaha sú práve tu potrebné ako soľ,faktor na ktorom pohorelo veľa kvalitných hráčov.

bruno1

-2
2017-01-30 10:24:48

Nechapem preco ho dal vcera dole a tragicky rakitic dohral az do konca

pedo

8
2017-01-30 11:56:51

Tragickí boli včera viacerí ( Neymar, Gomes, Digne)

bruno1

3
2017-01-30 12:10:34

To je fakt ale neriesi to otazku preco stiahol suareza

majo111

-6
2017-01-30 10:26:03

to je moc predcasne hovorit o nom takto ked pol sezony bude hrat spickovo ok zatial ma urcite nepresvedcil hlavne beha v jednom tempe ziadne super zrychlenie a leovi skor zavadzias ako mu pomahas tak to vidim ja leovi chyba dani jak hovado ti dvaja si vitukali na polke obrancov a leo mal volny priestor a mohol tahat na branu to mi strasne chyba tyto zaloznici mu len na meter odovzdaju loptu lebo nevedia co snou to je smutne momentalne nemame v zalohe dve superhviezdy a leo sa nemoze sustredit na zakoncovanie a na toho najdrahsieho futsalistu z brazilie sa nemozeme vobec spolahnut!!!

majo111

-4
2017-01-30 11:14:55

zaujimave ze vsetky spanielske zostrihy vcerajsieho zapasu barci na yutube neukazuju ten metrovy neuznany gol kurva ved to je vyslovene vystrihnute vydrbany spanieli anglicke zostrihy to tam vsetko maju a nechapu ze taky gol nevidiet je viac menej umysel!!! a nase smiesne vedenie co si tam urcite kradnu peniaze pre seba lebo nevedia dokedy tam budu drzia papule nestazuju a staraju sa o svoje muzstvo ani neciti ze za nimi stoja verim tomu aby tato sezona nebola obrovsky prepadak pani este aj leo prestane hrat a to bude koniec

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.